Pasaulio lietuviai susirūpino Lietuvos įvaizdžiu | KaunoDiena.lt

PASAULIO LIETUVIAI SUSIRŪPINO LIETUVOS ĮVAIZDŽIU

Lietuvos įvaizdžiu pasaulyje po skandalo, kai mūsų šalis perdavė Baltarusijos valdžiai šios šalies opozicijos atstovų duomenis, susirūpino ir pasaulio lietuviai.

Lietuvių bendruomenių atstovai teigia, kad pataisyti pašlijusį Lietuvos įvaizdį užsienyje turėtų padėti ir valdžios atstovai, praneša LTV „Panorama“.

Skandalo, kai Lietuva Baltarusijos režimui perdavė opozicijos atstovų duomenis, atgarsiai nusirito toli už Lietuvos ribų. Pasaulio lietuvių bendruomenė teigia, kad ši istorija sudavė stiprų smūgį šalies įvaizdžiui. Lietuva mažiau bepasitiki ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

„Daugelis lietuvių užsienyje yra nelegaliai, tenai jie nebalsuoja, kadangi bijo, kad kas nors Lietuvos ambasados, konsulato ar URM išduos juos.

Tai dabar po šito Baltarusijos paskelbimo pasitikėjimas sužlugo, kadangi mes negalim patikėti Lietuva, kad ji neišduos tų žmonių“, – sako Regina Narušienė, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė.

Pasaulio lietuviai tikisi, kad Baltarusijos skandalas bus skaudi pamoka Lietuvai. Tačiau pripažįsta, kad atkurti jos teigiamą įvaizdį nebus lengva. Juolab kad prieš pusmetį priimtas naujas dvigubos pilietybės įstatymas atitolino emigrantus, ypač jaunesnės kartos, nuo tėvynės. Įstatymas neleidžia dvigubos pilietybės turėti iš Lietuvos išvykusiems po 1990-ųjų.

„Norime pritraukti užsienyje gyvenančius lietuvius, kuriame globalios Lietuvos strategiją ir tuo pačiu varom lietuvius iš Lietuvos dėl sunkių gyvenimo sąlygų, o išvažiavusius dar nubaudžiam atimdami jų prigimtinę teisę“, – Lietuvos valdžios sprendimus kritikuoja Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Jūratė Caspersen.

Pasaulio lietuvių bendruomenė ne kartą yra pabrėžusi, kaip jai svarbi Lietuvos valdžios parama. „Svarbi komunikacija tarp Lietuvos valdžios ir išvykusiųjų į užsienį. Bet manau, kad tas aktualu ir tiems, kurie gyvena Lietuvoj. Ryšys su eiliniais piliečiais nėra geras ir tas akivaizdu ne tik užsienyje gyvenantiems“, – sako Arūnas Teišerskis, Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas.

„Su Australija Lietuvai gana sunku palaikyti santykius, kadangi neturim oficialios atstovybės Australijoje. Dar visai nesenai neturėjome garbės konsulų. Laimei, dabar jau turime dvi garbės konsules Sidnėjuje ir Melburne. Dar norėtume, kad būtų bent garbės konsulo atstovavimas Adelaidėje, kur yra didelė lietuvių kolonija“, – teigia Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Saulius Varnas.

Pasaulio lietuvių bendruomenė veikia 41 šalyje. Statistikos departamento duomenimis, per 2001–2010 m. iš Lietuvos emigravo per 200 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS