Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja? | KaunoDiena.lt

PASIMATYMAS KALĖJIME: SĄLYGOS ŠOKIRUOJA?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nuteistąjį Pravieniškių 1-ajame kalėjime lankanti moteris pažėrė šūsnį kritikos. Pasak jos, pasimatymų sąlygos – itin prastos. Įstaigos atstovai kitaip aiškina situaciją, bet žada ir pokyčių.

„Kauno dienai“ atsiųstame skunde su nuotraukomis, kuriose užfiksuota pasimatymų laukiamojo išorė ir vidus, draugą lankanti Julija Formanicka sakė, kad situacija Pravieniškių 1-ajame kalėjime yra tragiška.

Sukritikavo patalpas

„Nemaniau, kad Lietuvoje galėtų taip būti. Nuotraukose matėte – jau išorėje baisu, bet įsivaizduokite, kaip yra, kai patenki į vidų. Suplyšęs, senas kampas, apibrūžintas stalas... Manau, kad baldus iš kažkur surinko, jie negali tokie būti. Šiukšliadėžės – be maišelių. Tualete – sudėtos šluotos, kriauklė nesandari, po apačia – kibiras. Turėtų būti dvi šviečiančios lempos, bet šviečia tik viena. Skraido musės – jų ant žemės yra prikritusių ir negyvų. Tvyro klaikus acetono kvapas. Kur aš papuoliau?! Tai yra visiškas absurdas!“ – piktinosi pašnekovė.

Julija teigė, kad pasimatymų laukiamajame parašytos tik lankymo valandos, o esančiuose stenduose nėra jokios nuteistųjų lankytojams aktualios informacijos, kurią galėtų perskaityti neturintys galimybės pasinaudoti internetu. Čia esą – tik kavinės reklama. Šiame pastate nėra ir dezinfekcinio skysčio rankoms ar telefonui nuvalyti, iš kurio lankytojai skambina pareigūnams, kad šie ateitų išrašyti leidimus patekti į vadinamąją zoną.

Vaizdas: lankytoja užfiksavo pasimatymų laukiamojo išorę ir vidų. J. Formanickos nuotr.

Nustebino įspėjimas

Trūkumų, pabrėžė moteris, yra ir kituose pastatuose, į kuriuos lankytojai privalo nueiti, kol patenka į galutinę vietą – pasimatymų su nuteistaisiais patalpos kambarius. Viename iš pastatų lankytojai privalo palikti savo rankines ar kuprines.

„Man buvo pasakyta, kad atvykčiau su mažesne rankine, nes gali apvogti. Kaip valstybinėje įkalinimo įstaigoje gali apvogti? Tai duokite man raktą, kur galėčiau palikti rankinę. Sako: „Ne, jūs išsiimkite telefoną ir piniginę, mes turime tik mažytes spinteles.“ Lankytojų rankinės, kurios į tas spinteles netelpa, sudedamos ant medinio stelažo. Nėra užrakinamos spintelės normaliai rankinei. Tai absurdas!“ – kritiką tokiai tvarkai žėrė J. Formanicka.

Akibrokštą ji sakė patyrusi ir tada, kai buvo tikrinama, ar neturi draudžiamų įsinešti daiktų. „Per tą pačią patalpą, kur buvau tikrinama, pareigūnas vedė nepažįstamą nuteistąjį, atliekantį laisvės atėmimo bausmę. Tai yra toks siaubas, kokio dar nemačiau. Norėčiau, kad pareigūnai būtų žmogiški ir laikytųsi abipusės pagarbos“, – tarstelėjo pašnekovė.

Nesijaučia žmogumi

Kritikos Julija negailėjo ir pasimatymų su nuteistaisiais patalpos kambariams. Erdvė čia suskirstyta į keturias dalis: pasimatymų zoną, vaizdo skambučių zoną, riboto interneto prieigos zoną ir pasimatymuose dirbančių pareigūnų zoną. Patalpoje yra šešios nedidelės kabinos, nes pasimatymai su nuteistaisiais vyksta ne kontaktiniu būdu, o kalbantis telefonu pro stiklą.

Moters teigimu, ši patalpa nevėdinama, o kol pareigūnai atvesdins nuteistąjį, lankytojui kartais tenka laukti ir 15–20 minučių.

Skraido musės – jų ant žemės yra prikritusių ir negyvų. Tvyro klaikus acetono kvapas. Kur aš papuoliau?! Tai yra visiškas absurdas!

„Sėdėdama ant kėdės, matau visas zonas, nes stiklinės pertvaros neužtamsintos. Garso izoliacijos taip pat nėra. Jei, pavyzdžiui, kitas nuteistasis kalba vaizdo skambučiu, aš viską girdžiu, nors sėdžiu ir tolimiausioje kabinoje. Kabinose mažai vietos, jos neatskirtos nuo kitų lankytojų. Jei kažkas kitas su nuteistuoju bendrautų pro stiklą taip pat kaip ir aš, viską girdėčiau. Čia reikėtų garso izoliacijos, ventiliatoriaus ir dezinfekcinio skysčio prie telefonų, kuriais pro stiklą bendraujame. Po kiekvieno pasimatymo patalpos turėtų būti išvalomos, nes stiklai – nučiupinėti, juk būna, kad prie stiklo pridedame ranką... Esame žmonės, turėtume ateiti į tvarkingą, išvėdintą patalpą“, – akcentavo nuteistą draugą lankanti J. Formanicka.

Pašnekovė pasakojo, kai telefonu pranešama, kad pasimatymas baigėsi, nuteistasis išvedamas, o lankytojas turi pasiekti duris pereidamas visas kabinas. „Tada laukiu, kol koks nors pareigūnas pasigailės ir sugalvos mane išleisti. Gali reikėti ir duris padaužyti“, – tikino Julija.

Po kritikos – atsakas

Su moters skunde esančia kritika supažindinti Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovai „Kauno dienai“ pateikė savo poziciją.

Pasak jų, pasimatymų laukiamojo pastate kosmetinis remontas buvo atliktas pernai. Pernai pakeistas ir klozetas tualeto patalpoje. Šio pastato patalpų būklė šiuo metu esą yra gera, o higiena jose dažnai priklauso ir nuo lankytojų kultūros. Tvarką čia kasdien po darbo palaiko dirbantis nuteistasis. Tiesa, baldai pasimatymų laukiamajame keisti nebuvo. „Jie, mūsų vertinimu, tikrai geros būklės“, – teigė Tarnybos atstovai.

J. Formanickos nuotr.

Dienraščio redakcijai J. Formanickos atsiųstoje nuotraukoje matyti, kad pasimatymų laukiamojo viduje esanti šiukšliadėžė – be maišelio atliekoms išmesti. Paklausti, kodėl čia nėra maišelių, Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovai tvirtino, kad šiukšliadėžėse maišeliai yra. Kalbėdami apie dar vieną įvardytą spragą – informacijos trūkumą pasimatymų laukiamojo stenduose, jie teigė, kad pagrindinė informacija stenduose pateikiama ir atnaujinama nuolat.

„Aktualiausia informacija yra įstaigos interneto svetainėje. Kartais pasitaiko atvejų, kai nesąžiningi lankytojai aktualiausią informaciją pasiima“, – aiškino Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovai.

Garantuoja saugumą

Paklausti apie kitą Pravieniškių 1-ojo kalėjimo patalpą, kur nuteistųjų lankytojai palieka savo daiktus, Tarnybos atstovai antrino J. Formanickai teigdami, kad vertingus daiktus lankytojai gali užsirakinti metalinėse spintelėse. Jų teigimu, atskirais atvejais tuščias rankines ir krepšius galima palikti tam skirtoje spintoje arba atiduoti saugoti pareigūnams.

„Šiuos daiktus nuolat saugo pareigūnas, o patalpos yra filmuojamos vaizdo kameromis“, – atsakydami į klausimą, ar kyla rizika, kad lankytojų daiktus kažkas pavogs, detalizavo Tarnybos atstovai ir užsiminė, kad artimiausiu metu patalpą planuoja papildyti rakinamomis spintomis.

Patikrų niuansai

Žurnalistams užsiminus apie nuteistąjį lankančios moters patikros dėl draudžiamų daiktų metu į tą pačią patalpą atvesdintą nepažįstamą nuteistąjį, pasiteiravome, ar tokia praktika šioje įkalinimo įstaigoje yra įprasta.

„Tikrinimo metu pašalinių asmenų nebūna – išskyrus pareigūnus ir darbuotojus. Kartais pro čia praeina darbuotojai be uniformos. Tik labai išskirtinai skubiais atvejais pareigūnas pro šią patalpą gali pravesti nuteistąjį. Tačiau patikros konfidencialumas bet kokiu atveju  užtikrinamas“, – sakė Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovai.

Jie tvirtino, kad per patikrą vienu metu tikrinamas vienas asmuo. Išskyrus atvejus, kai į pasimatymą atvykstama su vaikais, – tuomet jie tikrinami dalyvaujant tėvams.

J. Formanickos nuotr.

Įrengs ventiliaciją

Kalbėdami apie bekontakčių pasimatymų patalpos kambarius, kuriems pašnekovė taip pat negailėjo kritikos strėlių, tarnybos atstovai teigė, kad remonto darbai čia atlikti vasarį.

„Buvo pakeistos kabinos, atnaujinti baldai. Šiuo metu baigiama įrengti papildoma ventiliacija. Stiklų tamsinti nenumatyta, nes pasimatymus nuolat stebi ir kontroliuoja pareigūnas. Po kiekvieno pasimatymo, kelis kartus per dieną, dezinfekuojami paviršiai, todėl dezinfekcinio skysčio dėl saugumo reikalavimų įstaigos viduje laikyti nenumatyta“, – paaiškino jie.

Išgirdę klausimą, ar iš tiesų po pasimatymo su nuteistaisiais lankytojams sunku prisišaukti pareigūnus, kad juos išleistų, Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovai tvirtino, kad tai netiesa. Pasak jų, du pareigūnai nuolat būna vykstant pasimatymui ir kitoje kabinų pusėje stebi, kaip vyksta pasimatymas. Po pasimatymo pirmas išvedamas nuteistasis, paskui – lankytojas.

Tarnybos atstovai, paklausti, ar anksčiau yra sulaukę kritikos dėl pasimatymų su nuteistaisiais sąlygų Pravieniškių 1-ajame kalėjime, tvirtino tokio pobūdžio skundų nesulaukę. Tačiau situacija esą yra reguliariai stebima ir stengiamasi laiku pašalinti trūkumus, atsiradusius gedimus ir atsižvelgti į išsakytas nuteistųjų, darbuotojų ir lankytojų pastabas.

GALERIJA

  • Tvarka: kalėjimų atstovai tikino, kad remonto darbai čia atlikti vasarį.
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
  • Pasimatymas kalėjime: sąlygos šokiruoja?
J. Formanickos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (63)

Dėl pravieniškių 2-ojo kalėjimo

Pataisymas: pasimatymų tualeto patalpoje kriauklė yra, atsiprašau už klaidingą informaciją komentuojant.

Manau

Čia ne sanatorija ar poilsio namai. Ir jei nenorite ten patekti būkite žmonės, o ne nusikaltėliai. Dar džiaukis , kad gali pasimatyti.

ll

Tai ponia turėjo labiau stengtis,kad jos draugas čia nepatektų ir pasimatymus galėtų skirti tik prašmatniuose apartamentuose,Ir kažkodėl sąvoką žmogus prisimena tik kalejime o kaip iki patekimo į jį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS