Pažadai bibliotekininkams: pakels algas, bet jau ne šiemet | KaunoDiena.lt

PAŽADAI BIBLIOTEKININKAMS: PAKELS ALGAS, BET JAU NE ŠIEMET

Švietimo, mokslo ir sporto bei kultūros ministrai žada ieškoti būdų suvienodinti algas skirtingose įstaigose dirbantiems kultūros darbuotojams, bet jau ne šiemet.

„Nėra normalu ir netenkina situacija, kai skiriasi darbo užmokesčio didinimo tempai“, – trečiadienį bendrame Švietimo ir mokslo bei Kultūros komitetų posėdyje sakė švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

Kartu jis pripažino, kad „šiemet mes iš tikrųjų tokių galimybių, kad galėtumėm išspręst tą problemą, neturime“.

Pakėlus algas kultūros darbuotojams dalis jų, kurie nėra tiesiogiai pavaldūs Kultūros ministerijai, liko už borto – daugiausiai tai mokyklų, kolegijų, universitetų bibliotekininkai. Galimybes kelti jų atlyginimus trečiadienį bendrame posėdyje aptarė Seimo Švietimo ir mokslo bei Kultūros komitetai.

Vilniaus universiteto bibliotekos profesinės sąjungos pirmininkė Diana Bartkuvienė komitetų posėdyje teigė, jog biblioteka už siūlomą darbo užmokestį nebesuranda bibliotekininkų.

„Mes, kultūros darbuotojai, esantys švietimo įstaigose, negavome pažadėto didėjimo. Paprasto bibliotekininko alga ant popieriaus yra 648 eurai, jūs galite įsivaizduoti, ką gauna bibliotekininkas į rankas ir kaip jam reikia gyventi“, – kalbėjo profesinės sąjungos vadovė.

Paprasto bibliotekininko alga ant popieriaus yra 648 eurai, jūs galite įsivaizduoti, ką gauna bibliotekininkas į rankas ir kaip jam reikia gyventi.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, kad patvirtinus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio strategiją nuo 2020 metų atlyginimai 15 procentų kils visiems kultūros darbuotojams, nepriklausomai nuo darbovietės pavaldumo.

„2020-aisiais metais numatytas 15 proc. vidutinio darbo užmokesčio padidinimas viso viešojo sektoriaus kultūros ir meno darbuotojams, nepriklausomai nuo įstaigos, kurioj dirba, pavaldumo“, – sakė M. Kvietkauskas.

Tuo tarpu dabartinės skirtingo pavaldumo darbuotojų žirklės, anot jo, yra problema, kurios sprendimo būdų reikia ieškoti.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius teigė, jog ministerija šiuo metu atlieka skaičiavimus, kiek reikėtų lėšų norint švietimo sektoriuje dirbančių kultūros darbuotojų algas suvienodinti su jų kolegų kultūros sektoriuje.

„Tikiuosi, kad išspręsime problemą, kad ne tik 15 proc. didėtų algos, bet ir išsilygintų tas klausimas, formuojant kitų metų biudžetą mes žiūrėsime, kaip išspręsti. Bet įvairovė labai didelė, tai nėra padaroma per mėnesį, nėra padaroma ir per tris mėnesius, šiek tiek reikia laiko, ir aš manau, kad tą modelį sukursim“, – sakė A. Monkevičius.

Vėliau BNS ministras sakė, jog dar nėra įvertinta, kiek lėšų papildomai reikėtų, norint švietimo sektoriaus kultūros darbuotojų atlyginimus kelti iki jų kolegų kultūros srityje lygio

„Reikia preciziškai suskaičiuoti visus darbuotojus, įvertinti, nuo kada atsiliko jų darbo užmokestis, palyginti su visais darbuotojais, tai reikėtų kompensuoti, ir plius 15 proc. kelti visiems. Tai būtų teisingas kelias, ar bibliotekininkas dirba viešojoje bibliotekoje, ar mokykloje, pagal užimamą pareigybę turėtų nesiskirti jų atlyginimas, dabar mokyklų bibliotekininkų atlyginimai atsiliko“, – sakė ministras.

Kultūros darbuotojų atlyginimai pakelti nuo sausio, skyrus papildomą finansavimą iš valstybės ir savivaldybių biudžetų.

Kultūros ministerija žadėjo atlyginimų augimą 64 eurais iki mokesčių, o įvertinus ir mokestinius pakeitimus, skaičiuota, jog algos kils 88 eurais.

Kultūros srities darbuotojų atstovai teigia, kad atlyginimai didėjo mažiau, nei žadėta. Kultūros ministerija sako, kad pateikiant prognozes remtasi vidutiniu kultūros darbuotojų atlyginimo dydžiu, kuris 2017-aisiais buvo 736 eurai iki mokesčių. Anot ministerijos, regionuose atlyginimų didėjimas galėjo būti mažesnis, nes jie patys čia yra statistiškai mažesni.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS