Ministrė: epidemiologinei situacijai leidus, į mokyklas pirmieji grįžtų pradinukai ir abiturientai | KaunoDiena.lt

MINISTRĖ: EPIDEMIOLOGINEI SITUACIJAI LEIDUS, Į MOKYKLAS PIRMIEJI GRĮŽTŲ PRADINUKAI IR ABITURIENTAI

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė akcentuoja, kad mokinių grįžimui į mokyklas yra ruošiamas planas, pagal kurį pirmieji į ugdymo įstaigas grįžti turėtų pradinukai bei abiturientai. Visgi, ministrės teigimu, mokinių grįžimas į mokyklas labai priklausys nuo vakcinacijos bei testavimo nuo koronaviruso apimčių.

„Terminai priklausys nuo epidemiologinės situacijos, mes pasitikime mūsų nepriklausoma ekspertų taryba, kuri ir sprendžia dėl epidemiologinės situacijos ir ar mes jau turime galimybę ir nuo kada turėsime galimybę sugrįžti į mokyklas. Tai labai priklausys ir nuo vakcinacijos apimčių ir galimų testavimo apimčių“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė J. Šiugždinienė.

„Tačiau mes turime pasirengę planus ir juos svarstome, kad mūsų nepasitiktų netikėtai situacija, kada mes jau galime grąžinti kažkokias grupes į mokyklas, tai mes norime būti tam pasiruošę“, – pridūrė ji.

J. Šiugždinienė akcentavo, kad, kai tik epidemiologinė situacija leis, mokyklos bus atvertos, nes mokykla yra prioritetinė sritis.

Jeigu leistų epidemiologinė situacija, tai prioritetą teiktumėme pradinukams ir abiturientams.

„Jeigu leistų epidemiologinė situacija, tai prioritetą teiktumėme pradinukams ir abiturientams“, – pabrėžė ji.

Nebuvo pasirengta teikti pagalbą mokiniams

Teikti pagalbą nuotoliniu būdu karantino atveju besimokantiems vaikams ankstesnė Vyriausybė tinkamai nepasirengė, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė.

„Tokiai situacijai nebuvo pasirengta, nebuvo parengtas priemonių planas pagalbai mokiniams, taip pat nebuvo numatytos lėšos naujoms technologijoms įsigyti ar papildomoms konsultacijoms, pamokoms teikti. Mes tą parengėme ir šiandien aš savo įsakymu tai patvirtinau“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė ministrė.

Ministerija anksčiau trečiadienį pranešė parengusi pagalbos priemonių paketą, skirtą kompensuoti mokymosi praradimus per pandemiją, tam numatyta 7,5 mln. eurų.

„Tai yra naujos lėšos, praėjusios Vyriausybės jos nebuvo numatytos. Dalis yra sutaupytų lėšų, kurias mes tiesiog atradome, nes žinome, kad tai yra labai svarbu – įsigyti kompiuterinei įrangai, įsigyti nešiojamiems kompiuteriams ir internetiniam ryšiui, tam planuojame skirti 6 mln. eurų. Šiandien žinome ir gana tikslų skaičių vaikų, kuriems trūksta technologijų, kompiuterių. Tai nereiškia, kad jie jų visai neturi, bet yra vaikų, kurie šiandien naudojasi kai kas gal telefonais ar nelabai kokybiškomis planšetėmis“, – kalbėjo ministrė.

Tai yra labai svarbu – įsigyti kompiuterinei įrangai, įsigyti nešiojamiems kompiuteriams ir internetiniam ryšiui.

Iš šių lėšų bus skiriama tikslinė pagalba abiturientams, socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams ir kitiems mokiniams, mokykloms aprūpinti kompiuterine technika, pedagogų kompetencijoms stiprinti, vaikų priežiūrai mokykloje.

„Kita dalis pinigų, taip pat lėšos, kurias ši Vyriausybė paskyrė, tai bus nuotolinėms konsultacijoms, tai pat individualioms konsultacijoms ir pamokoms mokykloje“, – sakė J. Šiugždinienė.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu apie 14 tūkst. mokinių reikia pagalbos mokantis nuotoliniu būdu – padėti prisijungti prie nuotolinių pamokų, stiprinti jų mokymosi motyvaciją. Dar 11 tūkst. mokinių patiria trikdžių dėl nepakankamos technologinės įrangos namuose.

Ministerijos parengtame pagalbos priemonių plane numatoma, kad abiturientus nuotolinių atvirų pamokų metu konsultuos mokytojai ir universitetų dėstytojai. Dvyliktokų lietuvių kalbos ir matematikos mokytojams vyks papildomos konsultacijos dėl pagalbos mokiniams rengiantis brandos egzaminams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė algoritmą, kuris padėtų mokyklose identifikuoti mokinius, kuriems reikalinga papildoma pagalba mokytis nuotoliniu būdu. Numatoma pasitelkti nevyriausybinių organizacijų savanorius, kurie padėtų mokyklose, vaikų dienos centruose ar jaunimo centruose prižiūrėti šiuos vaikus, padėti jiems paruošti namų darbus.

ELTA primena, kad lapkričio 7 d. Lietuvoje įvestas visuotinis karantinas. Naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, gruodžio 13 d.nusprendė, kad mokinių ugdymas organizuojamas tik nuotoliniu būdu.

Visgi trečiadienį Vyriausybė apsisprendė dėl karantino sušvelninimų, susijusių galimybe nuotoliniu būdu mokyklos patalpose mokytis sunkumų patiriantiems vaikams.

Nutarta, kad vaikai eiti į mokyklą galės, kai tėvai privalo eiti į darbą ir negali užtikrinti vaikų, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, priežiūros namuose. Taip pat kai vaikai, ugdomi pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, neturi sąlygų mokytis namuose arba dėl kitų objektyvių priežasčių reikalinga kita pagalba mokantis nuotoliniu būdu mokyklos vaiko gerovės komisijos sprendimu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Atsibudo po gilaus miego brangioji mokslo metai jau į pabaigą, kokias nesamones kliedi pritariu jei proto nėra, pabandyk nusipiešti, gal Kupčinskas padetu dailėje.

Anonimas

nes kitaip mordos mokyklai pelno nera

chi - juokas

"Auksinės" jos mintys - jei situacija leis - mokiniai grįš į mokyklas - čia ir arkliui aišku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS