„Pragerti“ automobiliai – į Ukrainą: ko reikia kovojančiai šaliai? | KaunoDiena.lt

„PRAGERTI“ AUTOMOBILIAI – Į UKRAINĄ: KO REIKIA KOVOJANČIAI ŠALIAI?

  • 0

Latvija praneša, kad nuo šiol iš girtų vairuotojų konfiskuotus automobilius perduos Ukrainos kariuomenei ir ligoninėms. Esą konfiskuotų automobilių tiek, kad netelpa į saugojimo aikšteles. Kol Latvija skaičiuoja, kiek ukrainiečiams išsiųsti automobilių, Lietuva į kariaujančią šalį jau yra išsiuntusi per 100 konfiskuotų automobilių. Apie tai LNK pokalbis su Muitinės departamento Tarptautinių ryšių skyriaus patarėju Valdu Dovydėnu.

– Kurie iš čia esančių automobilių jau galėtų keliauti į Ukrainą?

– Šioje aikštelėje yra ir sulaikyti, ir konfiskuoti automobiliai. Sulaikytų automobilių, kadangi esame teisinė valstybė ir nėra teismo sprendimo, atiduoti kol kas negalime, tačiau apžiūrime konfiskuotus ir sprendžiame – jei vertas prikelti, automobilius kartu su savanoriais remontuojame ir atiduodame ukrainiečiams. Yra ir automobilių, kurių daug remontuoti nereikia, užtenka pakeisti akumuliatorių, padangas, tepalus.

– Latvija tik dabar su valstybės leidimu Ukrainai perduoda konfiskuotų automobilių. Lietuva tai daro jau nuo karo pradžios?

– Taip. Lietuva turi Humanitarinės pagalbos ir vystomą bendradarbiavimo įstatymą, kuris leidžia Vyriausybei teikti pagalbą humanitariniais tikslais. Muitinė ir Mokesčių inspekcija jau ilgai atiduoda automobilius. Pernai muitinė atidavė 82 automobilius, šiemet – jau per 30. Ne visi dar iškeliavo, kai kurie remontuojami, bet sprendimai atidavimo priimti.

Į karo niokojamą šalį siųsti šiukšles būtų negražu.

– Ar tai iš kontrabandininkų konfiskuoti automobiliai, ar yra ir iš girtų vairuotojų?

– Muitinė iš girtų vairuotojų automobilius gali turėti tik tokiu atveju, jei tai buvo užsienietis. Visų girtų vairuotojų automobilius po konfiskavimo priima Mokesčių inspekcija. Muitinė turi savo pastovią klientūrą – kontrabandininkus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Tačiau į Ukrainą keliauja ir tie, ir tie?

– Taip. Vienintelis dalykas, ką vertiname – ar tas automobilis reikalingas Ukrainai. Pvz., turime automobilį „Mercedes 600“, kuris būtų tikrai prestižinis ir gražus, bet Ukrainai šiuo metu nereikalingas.

– Ar jis keliaus į aukcioną?

– Taip.

– Ar čia stovi kontrabandininkų automobiliai?

– Lengva atskirti: jei baltarusiški, rusiški, angliškai numeriai – automobilis kontrabandininkų. Jei lietuviški – daug variantų, bet gali būti, kad jo šeimininkas padaugino alkoholio.

– Ar kontrabandininkų automobiliai tokie ir keliauja į Ukrainą – su dvigubomis durimis, keliais bakais?

– Ne. Visos slėptuvės ardomos. Reikia ištraukti tai, kas buvo paslėpta. Dujų bakai būna prigrūsti cigarečių, todėl po remonto bakai būna pašalinami.

– Minėjote, kad kontrabandininkai keliauja dviejų rūšių automobiliais – arba labai gerais, arba labai nudėvėtais.

– Taip. Vieni kontrabandininkai pasiruošę, kad juos sulaikys, todėl naudojami 100–300 eurų vertės automobiliai, kurių negaila prarasti. Kitų atvirkščiai – tikimasi, kad gero, prabangaus automobilio niekas nestabdys ir netikrins. Aišku, tokiais labiau džiaugiamės.

– Kas tinka Ukrainai?

– Visureigiai, mikroautobusai, pikapai – labiausiai reikalingi. Ukrainos kelių infrastruktūra stipriai nukentėjusi, norint pravažiuoti reikia gero pravažumo automobilio.

– Ar čia stovintys lengvieji automobiliai tinkami?

– Tikrai kai kuriuos galima prikelti ir atiduoti Ukrainai. Manau, Latvijoje susidurs su vienintele problema – kadangi įstatymu priėmė, kad reikia atiduoti visus automobilius, Ukrainai tikrai visų jų nereikės, jie turės išspręsti problemą, ką su jais daryti. Kadangi į karo niokojamą šalį siųsti šiukšles būtų negražu.

Gairės: automobiliai, konfiskuoti automobiliai, automobiliai į Ukainą, LNK turinys, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS