Pratybose „Medžiotojas 2014“ – pirmą kartą pasitelkiama pagalbą iš oro | KaunoDiena.lt

PRATYBOSE „MEDŽIOTOJAS 2014“ – PIRMĄ KARTĄ PASITELKIAMA PAGALBĄ IŠ ORO

Pabradės poligone vykstančiose prieštankinių padalinių pratybose pirmą kartą planuojama pasitelkti paramą iš oro. Į Lietuvą ketvirtadienį žada atskirsti Jungtinių Valstijų kariniai sraigtasparniai, kurie artileristams gynybinių operacijų metu padės naikinti šarvuotus taikinius iš oro.

Priešui veržiantis į šalį pagrindinė puolamoji jėga sausumoje būtų tankai, šarvuočiai, kita technika. Artilerijos užduotis yra šią jėgą sustabdyti, kad savo darbą vėliau galėtų atlikti pėstininkai.

Pabradės poligone savo įgūdžius artileristai pratybose „Medžiotojas 2014“ šlifuoja jau gerą savaitę. Įvairių scenarijų metu, per 200 Lietuvos ir Jungtinių Valstijų karių apšaudo puolančio priešo pozicijas, derina tarpusavio veiksmus, nors bendra patirtis Irake, Afganistane ir Kosove jau yra davusi naudos.

„Privalome išmokyti savo prieštankininkus, specialistus, operatorius naikinti šarvuotą kovinę techniką – įvairiausio tipo tankus, šarvuočius. Taip pat papildomai mokom naikinti blindažus, fortifikacinius įrenginius ir, be abejo, pėstininkus, gyvąją priešo jėgą“, – pasakoja Sausumos pajėgų J. Lukšo mokymo centro viršininkas plk. ltn. Aleksiejus Gaiževskis.

Pratybose kariai naudoja tiek paprastus prieštankinius pabūklus, tiek modernias raketines sistemas. Koviniai šaudymai vyksta iš prieštankinių granatsvaidžių, minosvaidžių, skirtingų tipo pabūklų ir prieštankinės raketų paleidimo sistemos „Javelin“, kurią dėl tikslumo kariai vadina: „iššovei ir pamiršai“.

Ketvirtadienį pirmą kartą šiose pratybose planuojama pasitelkti ir paramą iš oro. Iš Lenkijos žada atskristi Jungtinių Valstijų kariniai sraigtasparniai „Apache“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS