Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl LGBTIQ mitingo trukdymo | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA NUTRAUKĖ TYRIMĄ DĖL LGBTIQ MITINGO TRUKDYMO

Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl trukdymo LGBTIQ  mitingui šalia Martyno Mažvydo bibliotekos Vilniuje, nenustačiusi, kad šie veiksmai galėtų būti vertinami kaip įžūlus elgesys.

Vis dėlto prokurorai perdavė tyrimo medžiagą policijai, kuri toliau aiškinsis šį incidentą.

Kelios dešimtys LBGTIQ bendruomenės atstovų pernai rugsėjį protestavo prieš diskriminacinio pobūdžio Nepilnamečių apsaugos įstatymo nuostatą, kuria remiantis ne kartą buvo apribota su LGBTIQ bendruomene susijusi informacija.

Į protestą taip pat atėjo kelios dešimtys žmonių su Lietuvos vėliavomis, prieštaraujančių protestui. Vienas iš jų – riaušių byloje teisiamas Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas. Prie protesto prisijungė ir pasisakymais prieš LGBTIQ garsėjantis buvęs Seimo narys Petras Gražulis.

A. Kandrotas vėliau perėjo per ant žolės ištiestą LGBTIQ vaivorykštės spalvos vėliavą, mitingo dalyviai buvo baksnojami mediniais kuolais, galiausiai mitingą teko nutraukti.

„Prokuroro vertinimu, šioje situacijoje represinių baudžiamojo proceso, baudžiamosios teisės, kaip paskutinės priemonės (ultima ratio), taikymas aiškiai būtų nepagrįstas ir perteklinis“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Jos teigimu, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas įvertinus tyrimo metu surinktų duomenų visumą.

Pasak E. Martinonienės, prokuratūra pripažįsta, kad mitingą sutrikdžiusių asmenų elgesys nėra priimtinas visuomenėje, prieštarauja moralės principams ir bendrosioms elgesio taisyklėms, yra nepagarbus.

Visgi, prokuratūros nuomone, tyrimo metu nustatyti veiksmai nebuvo tiek pavojingi, kad galėtų būti vertinami kaip įžūlus elgesys pagal Baudžiamąjį kodeksą ir dėl to galėtų būti taikomas baudžiamasis persekiojimas.

„Norime atkreipti dėmesį į tai, kad ikiteisminio tyrimo nutraukimas nereiškia, jog nepriimtinas visuomenėje elgesys lieka neįvertintas ar nebaudžiamas“, – pažymėjo prokuratūros atstovė.

Jos teigimu, tyrimo medžiaga perduota policijai pradėti administracinę teiseną ir surašyti administracinio nusižengimo protokolus.

Pirmasis apie prokuratūros sprendimą paskelbė portalas jarmo.lt. Jam komentavusi Lietuvos gėjų lygos (LGL) teisininkė Monika Antanaitytė teigė, kad prokuratūros sprendimas yra netikėtas.

„Akivaizdu, kad kontrmitinguotojų, tarp kurių be kita ko, buvo ir teisėsaugai gerai žinomų asmenų, veiksmai nebuvo vertinami kaip pavojingi, policija nereagavo į LGBTI protestuotojų pagalbos prašymus, protestą dėl pačių protestuotojų saugumo teko nutraukti, nes jo tokiomis pavojingomis sąlygomis tiesiog tapo neįmanoma tęsti“, – sakė ji.

Anot M. Antanaitytės, į teisėsaugą buvo kreiptasi dėl neapykantos kurstymo, grasinimo, viešosios tvarkos pažeidimo ir kitų pažeidimų. Pasak jos, tai, jog prokuratūra nustatė, kad byloje yra duomenų dėl padarytų administracinių nusižengimų ir šie nusižengę asmenys veikiausiai atsipirks tik baudomis, reiškia, jog pats įvykis neatsispindės kaip neapykantos nusikaltimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Neįtikėtina!

Pasirodo Lietuvoje dar yra adekvačių prokurorų!

kas

čia per organizacija LBGTIQ? Kas gali iššifruoti?

Audrizm

Per 52-jus metus"pabėgau" t.y.išvengiau 8-nių lytinių iškrypėlių kurie kaip išsireiškiant mano,kad gyvybė pratęsiama per "šūdų šachtą"?Manau kad viešai tokia moralė propaguojama ir užginama norint naikinti mažumas normalių tradicinių pažiūrų kad nesusikurtų normalios išauklėtos šeimos..Pirmas iškrypėliškas išsišokimas man grėsė kai buvau 4metukų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS