S. Gaidytė: lytiškumo ugdymo programa neatitinka socialinių realijų Lietuvoje | KaunoDiena.lt

S. GAIDYTĖ: LYTIŠKUMO UGDYMO PROGRAMA NEATITINKA SOCIALINIŲ REALIJŲ LIETUVOJE

  • 8

Švietimo ir mokslo ministerijoje sudaryta darbo grupė trečiadienį nusprendė atidėti galutinį sprendimą dėl lytiškumo ugdymo programos moksleiviams, nors planavo iki galo ją parengti. Tuo tarpu kelios dešimtys nevyriausybinių organizacijų atstovų prie ministerijos protestavo prieš posėdį, kuriame buvo siekiama patvirtinti galutinį lytiškumo ugdymo programos projektą.

Esą jis pernelyg konservatyvus ir neatspindi dabartinio mokinių lytiškumo ugdymo poreikio.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Simona Gaidytė teigia, kad naujoji programa atspindi gan siaurą požiūrį į lytiškumą.

„Šiuo metu svarstoma Lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programa neatsižvelgia į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas ir ji yra neatliepianti realių socialinių realijų Lietuvoje“, – aiškina S. Gaidytė.

Švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina nesutinka su šiais argumentais.

„Nežinau, iš kur ta nuomonė tokia atsirado. Kadangi ši programa, kuri vadinasi „Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendroji programa“, yra pagrįsta moksliniais faktais ir žiniomis, ir yra visiškai atsižvelgta į Pasaulio sveikatos organizaciją. Darbo grupėje dalyvavo mokslininkai, tiek medikai, tiek edukologai, tiek įvairių nevyriausybinių organizacijų atstovai, moksleivių sąjungos, mokinių parlamento, studentų sąjungos atstovai ir tėvų atstovai. Nežinau, ar galima kalbėti apie programą, su kuria galbūt nesusipažinta. Sakyti, kad ji nė mokslu grįsta ir paremta rekomendacijomis, gal šiek tiek per drąsu“, – teigė N. Istomina.

Visas pokalbis – „Aktualiame interviu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

melisa

Tėvams, kurie nenori, kad jų vaikus kas nors šviestų TOMIS TEMOMIS: #nepatogumai Įdomu, ar esate pasiekę tokį santykį su savo vaikais (ir klausimas ar mūsų šiaurietiškam mentalitetui komfortiškas ir būtinas toks lygmuo), kad galėtumėte pakonsultuoti juos kai jiems kils psichologiškai trikdantys klausimai apie masturbaciją, netikėtą lytinį susijaudinimą, potraukį, gluminančią ar smalsumą keliančią reakciją į jūsų garbiname internete aptiktą informaciją, apsisaugojimo priemones, moralines/psichologines dilemas susiduriant su potraukiu tai pačiai lyčiai arba išgirdus, kad tokius jausmus turi kas nors iš artimų jūsų vaikui draugų...? Jeigu esate medicinos, psichologijos, sveikatos ugdymo ekspertas ir gebate atvirai, tačiau jautriai išdėstyti atsakymus šiomis temomis ar nurodyti, kur jūsų vaikui surasti su jomis susijusią tinkamą informaciją, nueikite ir praveskite vieną kitą seminarą vaikams tėvų, kurie nedrįsta/negali šių klausimų aptarti su savo vaikais. Kad ir visai Lietuvai.

NENORIU

kad mano vaiką svetimi žmonės "ŠITO MOKYTŲ". TIK TĖVAI gali kalbėtis tokiomis temomis su SAVO vaikais.

XxX

neturi ką veikti ir prisigalvoja, šiais laikais jaunimas daugiau žino už visus tuos švietėjus. per televiziją pasakoja, kad dauguma jaunuolių nežino apie prezervatyvus. Iš kur tokios žinios? Visi jie žino, tik ne visi įstengia įsigyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS