Laukia permainos: vaikui susirgus mokyklai nebereiks pateikti popierinių pažymų | KaunoDiena.lt

LAUKIA PERMAINOS: VAIKUI SUSIRGUS MOKYKLAI NEBEREIKS PATEIKTI POPIERINIŲ PAŽYMŲ

Nuo šių metų rugsėjo atsisakoma vaikų sveikatos pažymų, kuriomis pateisinamas neatvykimas į mokyklas ar darželius, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Nuo rugsėjo 1-osios bus atsisakoma pažymos, kuria pateisinamas neatvykimas į ugdymo įstaigą, tai yra mokyklas ar darželius. Greičiausiai pakaks tik skambučio, o gal reikės pasirašyti tėvams, dėl ko vaikas nelankė ugdymo įstaigos“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot jo, tai turėtų padėti sumažinti pacientų eiles prie šeimos gydytojų kabinetų, sumažinti gydytojų darbo naštą skiriant daugiau dėmesio tiesioginiam bendravimui su pacientu, taip pat pakeitimai padės tėvams nerizikuoti savo vaikų sveikata.

„Tėvai, turintys gauti šias pažymas, sveikus ar besveikstančius vaikus turi atsivesti į gydymo įstaigas ir rizikuoti, kad jie vėl susirgs. Mūsų siūlomos naujovės leis užtikrinti, kad to nebereikėtų daryti“, – teigė ministras.

Kauno miesto poliklinikoje šeimos gydytoja dirbanti Giedrė Baršauskienė sakė, kad pakeitimai padės sumažinti biurokratines procedūras, kurias turi atlikti gydytojai. Ji tikisi, kad ateityje bus atsisakoma ir kitų popierinių pažymų.

„Panaikinus pažymą, manau, sumažės ir eilės pas šeimos gydytojus, taip pat sumažės vaikų galimybės susirgti pakartotinai, o gydytojo skiriamas laikas pacientui taps ilgesnis“, – teigė G. Baršauskienė.

Anot Lietuvos tėvų forumo tarybos nario Kęstučio Mikolajūno, pasikeitimai skatins pasitikėjimo kultūrą tėvais.

„Norisi pasidžiaugti, kad einama link pasitikėjimo kultūros. Nori ar nenori, bet turėsime pasitikėti tėvais, nes tėvai dabar pateisins vaikų nelankymą“, – sakė K. Mikolajūnas.

Nuo sausio 1-osios turėtų likti tik elektroninės vaikų sveikatos pažymos, kurios reikalingos pradedant lankyti ugdymo įstaigą. Šią pažymą ketinama perkelti į elektroninę erdvę.

Jame bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios kaip vaiko susirgimo diagnozė, tačiau bus pateikiamos rekomendacijos, kurių turėtų laikytis ugdymo įstaigos užtikrindamos vaiko sėkmingą dalyvavimą ugdymo procese.

Jei ugdymo įstaigos dėl kokių nors priežasčių negalės matyti elektroninio pažymėjimo, medikas galės jį tiesiog atspausdinti ir perduoti tėvams.

Vaiko neatvykimą į ugdymo įstaigą pateisinanti pažyma „094/a“ nebebus išduodama ir studentams, kurie dėl ligos, gydytojui ar gydytojų konsultacinei komisijai rekomendavus, arba dėl nėštumo ir gimdymo ar dėl sergančio vaiko priežiūros negali atvykti į egzaminą arba nori gauti akademines atostogas. Tam jiems bus išduodamos kitos formos.

Ministerijos skaičiavimais, pažymų atsisakymas padės sutaupyti apie 1,2 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Ema

Įdomu kaip dėl universitetų, nes buvau pas gydytoją sako mes jau pažymų nebeišrašom, bet man pateisinti ir įrodyti universitetui, kad tikrai sirgau kažkaip vistiek reikės

mama

Pritariu,geri pakeitimai.

Klaipėdos mokytoja Emai

Tamo dienyne mokytojai mato, kada tevai paskutinį kartą prisijunge prie elektronini dienyną. Kiekvienoje klaseje yra tevų, kuri nvisiškai neužeina į dienyną.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS