Seimas patvirtino naują šalies sveikatos strategiją: sieks ilginti gyvenimo trukmę | KaunoDiena.lt

SEIMAS PATVIRTINO NAUJĄ ŠALIES SVEIKATOS STRATEGIJĄ: SIEKS ILGINTI GYVENIMO TRUKMĘ

Ketvirtadienį Seimas patvirtino atnaujintą Lietuvos sveikatos 2014-2025 metų strategiją, kurioje dar daugiau dėmesio numatyta skirti sveikos aplinkos kūrimui, psichikos sveikatos, ypač savižudybių prevencijos, stiprinimui, vaikų sveikatos ugdymui. Strategiją koreguoti, atsižvelgus į šio laikotarpio aktualijas bei tarptautinių strateginių dokumentų nuostatas, siūlė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, patobulinimais siekiama atsigręžti į aktualias problemas, nusimatyti uždavinius ir būdus, kaip kompleksiškai jos bus sprendžiamos.

„Atnaujintoje strategijoje matome didesnį savivaldos, galinčios prisidėti prie sveikesnės visuomenės kūrimo, vaidmenį. Taip pat numatėme daugiau dėmesio skirti sveikatos priežiūros specialistų rengimo tobulinimui, pacientų ir specialistų bendravimui ir bendradarbiavimui užtikrinti. Dar vienas svarbus uždavinys – integruoti papildomąją ir alternatyviąją sveikatos priežiūrą į sveikatinimo veiklą“, – sako ministras A. Veryga.

Programa papildyta nuostatomis dėl psichoemocinės sveikatos stiprinimo ir savižudybių prevencijos. Numatyta didinti teikiamos psichologinės ir psichiatrinės pagalbos paslaugų prieinamumą, plėsti psichologinės pagalbos bei savižudybės rizikos veiksnių mažinimo prevencinių priemonių, skirtų sunkiomis ligomis susirgusiems asmenims, įgyvendinimą.

Be to, siekiant sveikesnės visuomenės, pasak SAM, daugiau dėmesio įsipareigota skirti mitybai, žalingų įpročių ir sergamumo mažinimui. Taip pat numatyta skatinti savivaldybes aktyviau dalyvauti kuriant sveikesnę bendruomenę: remti bendruomenių iniciatyvas, kuriomis siekiama ugdyti bendruomenės supratimą apie sveikatai turinčius įtakos veiksnius, skatinti savanorystę sveikatos kultūros ugdymo srityje.

Siekiant mažinti „gynybinės medicinos efektą“, kai gydytojas, užuot ėmęsis visų priemonių paciento gerovei užtikrinti, pirmiausia turi galvoti apie tai, kaip apsisaugoti pačiam, Strategija papildyta uždaviniu kelti sveikatos priežiūros specialybių prestižą.

Taip pat atnaujinta nuostata, kad, planuojant sveikatos priežiūros specialistų rengimą, prioritetas turėtų būti teikiamas šalies gyventojų poreikius atitinkančių kompetencijų tobulinimui. Be to, įtvirtinta, jog turėtų būti rengiamos naujos ir tobulinamos esamos švietimo programos, galinčios specialistams suteikti gebėjimų atlikti papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros veiklą.

Numatyta diegti ir naujas bei efektyvias skubiosios medicinos pagalbos paslaugas, modernizuoti ligoninių priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių tinklą ir infrastruktūrą bei kompleksiškai atnaujinti gydymo įstaigų diagnostinę įrangą.

Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų strategija patvirtinta 2014 m. birželio 26 d. Joje įtvirtinti ilgalaikiai įsipareigojimai kuriant sveikesnę visuomenę, nustatyti sveikatinimo veiklos tikslai ir uždaviniai, siekiami sveikatos rodikliai.

Pagrindiniu strategijoje iškeltu rodikliu siekiama, kad iki 2025 m. bendrosios vidutinės būsimo gyvenimo trukmės riba būtų 77,5 amžius.

Programoje įtvirtinti 4 tikslai: sukurti saugesnę socialinę aplinką, mažinti sveikatos netolygumus ir socialinę atskirtį, sukurti sveikatai palankią darbo ir gyvenamąją aplinką, formuoti sveiką gyvenseną ir jos kultūrą, užtikrinti kokybišką ir efektyvią sveikatos priežiūrą, orientuotą į gyventojų poreikius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Is vokietijos

Kiek tos laimes,savimi negali pasiruptnti,slauga namie skurdi.Kokia laime jaucia demensininkas,ar sergantis alshaimeriu?Vokietijoje bent prieinama pagalba,pritaikyta lova keltuvas namuose ,reikiamas kiekis pampersu ir tt.Lietuviams tik pasvajoti. Dirbu pas vokiecius,matau kokia ju senatve sulaukus 90m ir daugiau.Lietuviams tai kaip sapnas.

Nuomone

Jauciu, dauguma numirs iki 60metu tokia sveikatos strategija, iki daktaru nedaeisim, o jei ir papulsim, kas is to, randa problemas tada, kai jau buna amen.

Pensininkas

Su tokiom pensijom, tikrai kad ilgai gyvensi.Siūlau seimo nariam iš 225, -€ pensijos išgyventi.,Žinote ,gyvename,valgome pusryčiam vieną kiaušinį,vakare 1 dešrelę su batono dviem riekutėm.Arbata.Liekni pensininkai,nėra viršsvorio,nereikia treniruoklių,sporto salių,nereikia spec.diietos.Manau kaip kuriem seimo nariam, gerai būtų pagyventi iš tokio dydžio 225,-€ pensijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS