Seimas svarstys pataisas dėl atrankos Aukščiausiojo Teismo teisėjams | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTYS PATAISAS DĖL ATRANKOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖJAMS

Seimas svarstys pataisas, kad būtų skelbiamos atrankos ir  Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko, skyrių pirmininkų ir teisėjų pareigas užimti.

Parlamentas antradienį bendru sutarimu po pateikimo pritarė tokioms Teisingumo ministerijos inicijuotoms pataisoms.

Teismų įstatymo pataisų projektą toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, tuomet procedūra bus tęsiama Seimo salėje.

Siūloma, kad Teismų įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2020 metų sausio 1 dienos.

Šiuo metu pretendentai į bendros kompetencijos ar administracinių teismų teisėjus, teismų pirmininkus, jų pavaduotojus ar skyrių pirmininkus turi dalyvauti atrankos procese.

Tokia tvarka nėra taikoma skiriant LAT teisėjus. Kandidatus į Aukščiausiojo Teismo teisėjus prezidentui pateikia šio teismo pirmininkas.

Pataisomis numatoma, kad pretendentai į šią aukščiausią teisminę instituciją taip pat turėtų dalyvauti atrankoje, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime.

Teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus teigimu, tai suteiktų daugiau skaidrumo ir viešumo formuojant teisėjų korpusą, stiprintų visuomenės pasitikėjimą teismais ir jų veiklos kokybe.

Teisėjų, teismų pirmininkų, jų pavaduotojų ar skyrių pirmininkų atranką vykdo prezidento sudaryta Pretendentų į teisėjus atrankos komisija, kurią sudaro septyni nariai: trys teisėjai ir keturi visuomenės atstovai.

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą LAT teisėjus, o iš jų – pirmininką, skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

LAT teisėjų korpusą sudaro 35 teisėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Už jų priesaikos sulaužymą jiems reikia nustatyt mirties bausmę!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS