Seime – diskusija, ar sugriežtinti ūkininko sodybos statybas | KaunoDiena.lt

SEIME – DISKUSIJA, AR SUGRIEŽTINTI ŪKININKO SODYBOS STATYBAS

  • 15

Kai kuriems parlamentarams siūlant sugriežtinti ūkininko sodybos statybas – nebeleisti jų statyti mažesniame nei 3 hektarų sklype – yra abejojančių, ar tokie apribojimai reikalingi.

Dabar ūkininkai savo sodybas gali statyti ne mažiau kaip 0,5 ha sklypuose. 

Dabartinė tvarka, kaip sako vienas pakeitimų iniciatorių liberalas Simonas Gentvilas, skatina piktnaudžiavimus – lengvata naudojasi ne tik ūkininkai, kurie iš tikrųjų dirba žemę, bet ir tik  namą norintys pasistatyti asmenys.

Jie vaizdingose, netoli miestų esančiuose kaimuose už nedidelę kainą įsigyja vos 0,5 ha sklypus ir statosi sodybas.

Todėl, pasak S. Gentvilo, pataisomis ypač siekiama apsaugoti saugomas teritorijas, kurių Lietuvoje yra apie kelis šimtus. Jis prognozuoja, kad įsigaliojus naujai tvarkai, sumažės naujų fiktyvių ūkininkų.

„Per Ūkininkų ūkių įstatymo spragą galima išlįsti – statytis sodybą iš esmės bet kur, todėl realiai nebūdami ūkininkais, žmonės ir pasistato. (...) Pavyzdžiui, Trakų rajone yra 2,5 tūkst. ūkininkų sodybų. Paprastus kursus išsilaikai, gauni ūkininko pažymėjimą, turi šiek tiek žemės ir atseit ūkininkauji. (...) Daugiausia ūkininkų yra Vilniaus apskrityje, nors ten yra mažiausiai derlingos žemės“, – BNS aiškino jis. 

Tuo metu Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas „valstietis“ Andriejus Stančikas pareiškė, kad diskusija šia tema galima tik apsisprendus, kad „šiandien tokie griežtinimai būtini“.

„Šitoje vietoje reikia dar gerokai padiskutuoti, ar bėra to piktnaudžiavimo apraiškų, ar jis egzistuoja dar. Ar yra dar, abejoju. Per laiką pasikeitė situacija ir dabar yra viskas kitaip“, – teigė parlamentaras, pripažinęs, kad „pačioje pradžioje (nustačius 0,5 ha ribą – BNS) piktnaudžiavimų buvo“.   

Ūkininkų ūkių registro duomenimis, 2018 metų sausį šalyje registruota maždaug 122,5 tūkst. ūkininkų ūkių, o vidutinis ūkio dydis siekė 9,37 hektaro.

Daugiausia – 17,2 tūkst. – ūkininkų yra Vilniaus regione, Kauno – 16,5 tūkst. ir Utenos – 13 tūkst., jie sudarė beveik 40 proc. visų užregistruotų ūkių. Vyrauja maži ūkiai: 30 proc. jų yra vieno – trijų hektarų, 21 proc. – penkių – dešimties hektarų, 18 proc. – trijų – penkių hektarų.

Ūkininko ūkio įstatymo pataisas siūlo opozicijai priklausantys liberalai S. Gentvilas ir Juozas Baublys, konservatorius Kazys Starkevičius, socialdemokratas Algimantas Salamakinas ir valdantieji „valstiečiai“ Guoda Burokienė, Aurimas Gaidžiūnas ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Kaimo zmogus

Gaunasi taip kad atgavai tevu arba seneliu zeme ir negali 50 aru sklype statyti ukininko sodyba nors esi baiges zemes ukio mokslus,gerbiamieji seimunai,Jums smegenyse ne gerai,tokiame plote zmogus pilnai gali auginti darzoves arba pauksciu.Simonai jei esi miesto vaikas,tai geriau nedrumsk vandens,o kokioje vietoje mano zeme ne tamstos reikalas,tai mano nuosavybe,as jos nepirkau

Volkas

Tai bus tvarka pasakė seimoteslagalviai ir nusideklaravo draustinio pavarguse zemele.... Db tautai amen

As

Ispindejo tie runkeliai uzdraust bet kokias statybas ir viskas . Viska uzdraust
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS