Šiauliuose bus įkurtas Pasaulio teisuolių skveras | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE BUS ĮKURTAS PASAULIO TEISUOLIŲ SKVERAS

  • 1

Šiauliuose šalia Chaimo Frenkelio vilos, greta tos vietos, kur karo metais buvo įkurti žydų getai, rasis Pasaulio teisuolių skveras.

Kaip rašo „Šiaulių naujienos“, tokį žingsnį miesto valdžia žengė atsižvelgdama į miesto žydų bendruomenės prašymą.

Organizuodama minėjimus holokausto aukoms atminti, žydų bendruomenė atkreipė dėmesį, kad apie pasaulio teisuolius ir jų gelbėtus žmones beveik nėra jokios informacijos. Tik vienam kitam skirta memorialinė lenta. Bendruomenei norėjosi, kad būtų įamžinti ne pavieniai asmenys, bet visi pasaulio teisuoliai.

„Su profesoriumi Vaidotu Januliu išsikalbėjome, kad būtų gerai teisuolius kažkaip įamžinti, tai jis man ir pasakė, kad Šiauliuose, Ežero gatvės kampe, yra tokia vieta, kuri labai tiktų teisuolių parkeliui. Taip ir pradėjome tą idėją vystyti, kreipėmės į Šiaulių miesto savivaldybę, paskui vyko pasitarimas, o dabar pristatytos projekto įgyvendinimo sąlygos“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių apskrities žydų bendruomenės vadovas Sania Kerbelis.

Viliamasi, kad šiemet minint 75 metų sukaktį nuo Šiaulių žydų geto likvidavimo bent jau bus paskelbtas Pasaulio teisuolių skvero ir jo prieigų kompleksinio sutvarkymo architektūrinės ir urbanistinės idėjos projekto įgyvendinimo konkursas.

Tikimasi, kad projektuojama erdvė netaps vien statišku memorialu, ji turėtų būti patraukli, jauki, miestiečių trumpalaikiam poilsiui tinkama ir mėgstama vieta, kartu suteikiant informacijos bei išsaugant pagarbą čia minimiems ir įamžintiems Šiaulių regione gyvenusiems pasaulio teisuoliams.

Darbo projekto parengimui ir akcentų įrengimui skirta 19,5 tūkst. eurų. Idėjos realizacijai, teritorijos sutvarkymui – 270 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Roma.

Gal pirma tesutvarko ka isgriove,o paskui imasi nauju projektu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS