Šiauliuose planuojama keisti trijų gatvių pavadinimus | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE PLANUOJAMA KEISTI TRIJŲ GATVIŲ PAVADINIMUS

Šiauliuose planuojama keisti dar nuo sovietmečio likusius gatvių pavadinimus.

Gatvių bei visuomeninių objektų, esančių Šiaulių mieste, pavadinimų parinkimo komisija antradienį priėmė sprendimą teikti rekomendaciją savivaldybės tarybai keisti rašytojų Liudo Giros, Vytauto Montvilos ir Petro Cvirkos gatvių pavadinimus.

Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad L. Giros gatvės pavadinimą siūloma keisti į Žemkalnio. Anot jo, gatvei būtų grąžinamas istorinis vietovardis, buvęs nuo 1928-ųjų iki 1948-ųjų.

Komisijos narė Rima Juškienė BNS sakė, kad šis pavadinimas susijęs su vietovės ypatybe – žemu kalnu.

V. Motvilos gatvę siūloma pervadinti garsaus architekto, inžinieriaus Karolio Reisono vardu.

Pasak vicemero, K. Reisonas rūpinosi po Pirmojo pasaulinio karo sugriauto Šiaulių miesto atstatymu ir infrastruktūros plėtra, suprojektavo Šiaulių dramos teatrą, Nepriklausomybės paminklą Sukilėlių kalnelyje, Venclauckių namus.

P. Cvirkos gatvę rekomenduojama keisti į semiotiko Algimanto Juliaus Greimo.

„Tai vienas žymiausių pasaulio semiotikų ir taip pat susijęs su Šiauliais. Manome, kad nusipelnė tokios pagarbos“, – sakė R. Juškienė.

A. J. Greimas 1929–1931 ir 1940–1944 metais gyveno Šiauliuose, mokytojavo Mergaičių gimnazijoje ir Prekybos institute, buvo Tautinės lietuvių studentų korporacijos Neo-Lithuania narys, priklausė Šiaulių kultūrininkų būreliui.

Be to, komisija priėmė sprendimą šiuo metu nerekomenduoti keisti poetės Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo, nepaisant jos vaidmens 1940 metų istoriniuose įvykiuose vertinant jos kultūrinį indėlį bei atsižvelgiant į tai, kad iki šiol yra daug įvairių nuomonių apie jos ištikimumą tuometiniam okupaciniam režimui.

Pasak R. Juškienės, keisti minėtų trijų gatvių pavadinimus svarstyta seniai, tarybos narys Malikas Agamalijevas pateikė pervadinimo variantus.

„Manau, kad tiesiog tas laikas atėjo“, – sakė tarybos narė.

Pasak jos, sutarta, kad tarybos nariai balsuos dėl kiekvienos gatvės pervadinimo atskirai.

„Negalvoju, kad būtų didžiulis pasipriešinimas“, – svarstė R. Juškienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Kažkokios nesamones kas užmokes už registro dokumentų pakeitima

Baikit

užsiimti niekais, o dirbkit...

Raimundas

Jokių keitimų, yra rimtesnių darbų. Užaugom prie tų pavadinimu ir tegul būna. Kas ten ką davė, jau praeitis. Nekelkit gyventojams rūpesčiu. Sueinat į tą taryba ir niekais užsiimant. Geriau gatves tvarkykite, kiek mieste jų dar neasfaltuotu. Jauni žmonės statosi namus, o gatves neasfaltuotos, privažiavimu nera.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS