ŠMM numoja ranka į raginimą iš naujo rengti lytiškumo ugdymo programą | KaunoDiena.lt

ŠMM NUMOJA RANKA Į RAGINIMĄ IŠ NAUJO RENGTI LYTIŠKUMO UGDYMO PROGRAMĄ

  • 7

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė raginama iš naujo formuoti darbo grupę, rengiančią mokinių lytiškumo ugdymo programą – peticiją internete dėl to nuo pirmadienio iki ketvirtadienio vakaro pasirašė per 900 žmonių.

Peticijoje reikalaujama sudaryti naują darbo grupę, kuri būtų pajėgi parengti kokybišką, moksline informacija ir žmogaus teisių principais grįstą Lytiškumo ugdymo programą, ir rengiant šią programą remtis aiškiomis ir pasauliniu mastu pripažintomis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis bei standartais.

Peticijoje pabrėžiama, kad šiuo metu ministerijoje rengiama Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa nesiremia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) parengtomis rekomendacijomis, ignoruoja socialinę realybę bei mokslinę informaciją apie žmogaus lytiškumą.

„Šioje programoje nėra užtikrinamos jaunimo reprodukcinės teisės, o svarbūs ir aktualūs jaunimui lytiškumo klausimai yra pristatomi paviršutiniškai (...). Tik pilnavertė, nuosekli ir amžiui pritaikyta informacija apie lytinę tapatybę ir orientaciją, lytiškumo raišką bei kritinio mąstymo ir pagarbos įvairovei ugdymas gali sumažinti lyčių nelygybę, seksualinės prievartos ir smurto šeimoje mastą. Programa turi siekti ugdyti savarankiškai mąstantį, pagarbų sau ir kitam, visapusiškai informuotą žmogų“, – sakoma peticijoje.

Joje taip pat pabrėžiama, kad programos, kurios tik deklaratyviai propaguoja susilaikymą nuo lytinių santykių moksliniais tyrimais, yra pripažintos neefektyviomis ir neatliekančiomis prevencinės funkcijos nuo lytiškai plintančių ligų bei neplanuoto nėštumo.

Tarp palaikančių peticiją yra žinomas psichiatras, Vilniaus universiteto profesorius Dainius Pūras, Lietuvos moksleivių sąjunga.

„Ir pasaulyje vyksta idėjinė kova, bet daug geriau paauglių ir jaunimo sveikatą užtikrina tos valstybės, kurios vykdo moksliškai pagrįstas rekomendacijas, ir čia nėra kokia nors ištvirkimo propaganda, čia yra PSO labai rimtos rekomendacijos, kad būtent mokykla yra tikrai labai gera vieta vykdyti tikrą, atsakingą, rimtą lytinį švietimą. Jeigu mes to nedarome, tai mes žinome, kaip vaikai ir paaugliai gaus kitą informaciją, jie ją gauna per internetą ir visa kita. Žodžiu, moralistų, užvaldžiusių šitą sritį, geri ketinimai duoda atvirkščius rezultatus“, – BNS sakė D. Pūras.

„Ta programa turi remtis ne tik krikščioniškomis pažiūromis, labiau bažnytinėmis, kas yra dabar, tačiau turi būti pagrįsta mokslu, skirtingais požiūriais. Turi būti nurodomos tiek aiškios vertybės, tiek aiškūs rodikliai, koks vaikas turėtų būti po lytiškumo ugdymo programos. Dabar tai yra labiau siauro požiūrio diskusija ir būtent dėl to mes palaikome tą peticiją“, – savo ruožtu sakė Lietuvos moksleivių sąjungos Jaunimo politikos koordinatorė Gintarė Vikmonaitė.

Šiuo metu veikianti darbo grupė, kurią, pasak ministerijos, sudaro 25 nariai iš skirtingų organizacijų, savo parengtą programos projektą A. Pitrėnienei turi pateikti iki birželio pabaigos. Ministrė jau vieną kartą mėnesiui pratęsė šios grupės veiklą.

„Manau, kad darbo grupę, kuri yra šiandien, sudaro tikrai kompetentingi žmonės, jie atstovauja visoms suinteresuotoms sritims, tai buvo ne mūsų išrinkti žmonės, o deleguoti žmonės. Darbo grupės pirmininkės viceministrės Nataljos Istominos paklausiau – artėja mėnesio pabaiga, ar jūs suspėsite, gal reikia dar pratęsti terminą. Bet mane informavo, kad darbo grupė renkasi labai intensyviai ir kad jie man darbą iki mėnesio pabaigos padarys“, – BNS šią savaitę sakė ministrė.

Ji teigė nesutinkanti su priekaištais, kad rengiant šią programą per daug dėmesio kreipiama į bažnyčios mokymą.

„Aš dar galutinio rezultato nemačiau, bet tikrai manau, kad tai yra netiesa, nes bažnyčios atstovai yra tiktai maža dalelė darbo grupės. Ir galiausiai, jeigu bus įrašyta moralinių vertybių vienu sakiniu daugiau, aš manau, kad tikrai bus geriau“, – aiškino ministrė.

Ministerija aiškina, kad naujos programos paskirtis – išugdyti įgūdžius, kurie formuotų vertybines nuostatas apie pagarbius tarpusavio santykius, meilę, šeimą, pagarbą žmogaus gyvybei, toleranciją kitoniškumui ir tinkamu metu, pagal mokinių amžių suteikti žinių apie lytiškumo aspektus, kontraceptikus, požiūrį į save, į savo kūną.

Anot ministerijos, programos projektas rengiamas jungiant Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo ir Sveikatos ugdymo programas, pagal kurias dabar dirbama mokyklose. Joje pristatomos tiek lytinės sveikatos temos – tokios kaip šeimos planavimo metodai, kontraceptinės priemonės, abortas ir jų poveikis sveikatai, tiek vertybinės nuostatos: sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas, taip pat ankstyvų lytinių santykių ir su jais susijusių problemų, lytinio išnaudojimo ir priekabiavimo, diskriminacijos dėl lyties prevencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Bobulencijos nuomone.

Pamokos turetu vykti ne pirmokam,o pradedant kokiais sestokais.Juk jau tokiu istvirkeliu daug.Geria jau nuo vaikystes hormonus,chemija,kad nepastotu,o paskui reikalauja,kad mokesciu moketojai apmoketu apvaisinima.Kodel nereikia kaimo alkocholikem ar siaip moterelem jokiu apvaisinimu.Gimdo nes nevartojo chemijos.Mokinti reikia sveiko gyvenimo,one sekso.

mokytoja-pensininke

Pries 10 metu dirbau jaunimo mokykloje ir kas met turejau klases vadovavima. Tuo metu musu mokykla gavo is dz.Soroso fondo visa rinkini mokimo priemoniu, t y zurnalai skirtingu spalvu visokiom temom -taisyklinga mityba, zalingi iprociai, lytinis auklejimas ir pan.Visa sia literatura puikiai panaudojau auklejamajame darbe. tuose zurnaluose isdestyta puiki reikiama informacija atitinkama tema. aisku , apie princus nebuvo nei kvapo, bet reikiama informacija vaikai gavo. Net man paciai kai kurie dalykai buvo seniau nezinomi. Mieli mokytojqai ieskokite tuos zurnalus mokyklu bibliotekose. Lytinio auklejimo pamokas vedziau mergaitems ir berniukams atskirai per etikos ir technologiju pamokas. Swekmes !

Mama

Nereikalingos tokios programos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS