Stiprindama gaisrų prevenciją VRM siūlys šalinti trūkumus būstuose, pagalbą asmenims | KaunoDiena.lt

STIPRINDAMA GAISRŲ PREVENCIJĄ VRM SIŪLYS ŠALINTI TRŪKUMUS BŪSTUOSE, PAGALBĄ ASMENIMS

Siekdama stiprinti gaisrų prevenciją Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlys būstuose šalinti trūkumus, užtikrinti saugą bei numatyti pagalbą tam tikroms asmenų grupėms.

Pasak VRM, į gaisrų prevenciją norima labiau įtraukti socialines paslaugas teikiančius darbuotojus ir savivaldybes.

Sausio–vasario mėnesiais iš VRM, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovų sudaryta darbo grupė siūlo sukurti mechanizmą, kad pareigūnams gyventojų būstuose nustačius gaisrų riziką keliančius trūkumus būtų užtikrintas jų šalinimas.

Ministerijos teigimu, kol kas nėra aišku, kas šiuos trūkumus šalins.

„Siekiama, kad kiekvienas atvejis būtų vertinamas individualiai, o sunkiausiai gyvenantiesiems būtų teikiama pagalba išnaudojant esamus socialinės paramos teikimo mechanizmus. Trūkumus šalinti turėtų asmenys, turintys reikiamą kvalifikaciją“, – BNS nurodė VRM.

Taip pat socialinę pagalbą teikiantiems darbuotojams siūloma leisti vizualiai įvertinti gyvenamosios vietos saugumo būklę, informuoti apie vykdomas gaisrų prevencijos priemones bei pranešti savivaldybei dėl asmens ar šeimos įtraukimo į Vienišų, senyvo amžiaus, neįgalių asmenų ir auginančių nepilnamečius vaikus asmenų, turinčių specialių poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose gyvenamuosiuose būstuose, sąrašus.

Kaip BNS nurodė ministerija, priemonėmis siekiama, jog iki 2030-ųjų žūčių gaisruose skaičius per metus neviršytų 30 asmenų.

„Pradėjome rengti vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtinto Gaisrų prevencijos veiksmų plano pakeitimus. Juos parengus teiksime derinti suinteresuotoms institucijoms bei visuomenei, o po to teiksime tvirtinti vidaus reikalų ministrei“, – teigia VRM.

Pernai gaisruose Lietuvoje žuvo 72 žmonės – tai vienas mažiausių žuvusiųjų ugnyje ar dūmuose skaičių per visą Nepriklausomybės laikotarpį.

Ministerija informavo, kad šiemet planuojama užbaigti rengti ir Seime priimti ilgalaikes valstybines saugumo stiprinimo ir plėtros programas. Taip pat laukia naujojo krizių valdymo ir civilinės saugos modelio įgyvendinimas, numatoma tęsti gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos modernizavimą ir plėtrą.

Jau parengtas pirminis Priešgaisrinės saugos įstatymo ir gelbėjimo darbų įstatymo projektas, kuriuo bus sprendžiamos įsisenėjusios priešgaisrinės saugos sistemos problemos. Numatoma reglamentuoti gelbėjimo darbus ir jų organizavimą, stiprinti ugniagesių savanorystę, nustatyti efektyvesnį gaisrų prevencijos mechanizmą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ai

greiciausiai vel kokiu nors baudu prisigalvos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS