STT: pavojingiausi – sisteminės korupcijos iniciatoriai | KaunoDiena.lt

STT: PAVOJINGIAUSI – SISTEMINĖS KORUPCIJOS INICIATORIAI

Sisteminė korupcija yra pavojingiausia, o didžiausią pavojų kelia jos iniciatoriai – kaip rodo patirtis, neretai jais tampa buvę pareigūnai, teigia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius.

Jis trečiadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį pranešė, kad šiuo metu teismuose yra dirbančių įtariamų teisėjų.

„Komiteto nariams pristatėme, kad yra pavieniai nusikaltimai, kurie mažiau pavojingi, ir organizuoti. Korupcijos iniciatyva yra pavojingiausia, kuri suburia ir sudaro korupcijos sistemas, kaip tarkime, pernai nustatyta korupcija teismų sistemoje, ne per seniausiai atskleista korupcinė sistema tiriant finansines-ūkines bylas, ir jungiantys asmenys – tie, kurie sugeba rasti priėjimą prie pareigūnų, prie prokurorų, prie teisėjų, kalbame apie šitas rizikas“, – trečiadienį po Seimo NSGK posėdžio žurnalistams sakė Žydrūnas Bartkus.

Jis komiteto nariams pristatė galimas korupcijos apraiškas ir rizikas teisėsaugos institucijose bei teismų sistemoje.

STT vadovo teigimu, jo vadovaujama institucija orientuojasi į sisteminių nusikaltimų atskleidimą.

Kaip didžiausią riziką jis nurodė advokatais tapusius buvusius pareigūnus.

„Mes matome ir kalbame apie tuos asmenis, kurie inicijuoja korupciją. Abiejuose nustatytuose sisteminės korupcijos atvejuose matome advokatus, kurie prieš tai buvę – vienu atveju buvęs teisėjas, kitu – buvęs finansines bylas tiriantis pareigūnas –  sukūrė, įtraukė į savo neteisėtą veiklą kitus buvusius kolegas ir kitus pareigūnus. Čia yra rizika“, – tvirtino Ž. Bartkus.

„Nesant iniciatyvos kartais korupcijos galbūt ir nebūtų“, – pridūrė jis.

Buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas sakė, kad STT pateikta medžiaga – įspūdinga.

Turime nepriklausomą teismų valdžią, ir teisėjai, kurie vienaip ar kitaip susiję su korupcija, dirba teismuose, nagrinėja bylas.

„Turime nepriklausomą teismų valdžią, ir teisėjai, kurie vienaip ar kitaip susiję su korupcija, dirba teismuose, nagrinėja bylas“, – sakė jis.

STT vėliau patikslino, kad šiuo metu 12 teisėjų yra pateikti įtarimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Jie teismuose nebedirba – dalis atleisti, dalis yra išėję savo noru, o dalis nušalinti nuo pareigų.

Keturiems teisėjams suteiktas specialiojo liudytojo statusas, būtent jie toliau ir eina pareigas. Specialiojo liudytojo statusą turi ir du buvę teisėjai.

Kitas komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas savo ruožtu atkreipė dėmesį į korupcijos apraiškas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT).

„FNNT istorijoje esminė problema yra tarpininkavimo schemos, kai žmonės, dirbę tarnybose, išeina, tampa dažniausiai advokatais ir kuria įvairiausias tarpininkavimo schemas, įtraukia esamus pareigūnus ir panašiai“, – teigė jis.

Anot jo, dėl to tapo galimi tokie dalykai, kaip prekyba ikiteisminiais tyrimais.

Parlamentaro teigimu, svarstomi įvairūs variantai, kas galėtų padėti užkardyti korupcines veikas teisėsaugoje.

„Šiandien kalbėjome apie galimą atvėsimo laikotarpį, kad žmogus, buvęs tarnyboje, advokatu taptų ne iškart, bet galbūt po metų ar dviejų turėtų tokią teisę įgytų, gal per tą laiką susirastų kitą veiklą“, – svarstė L. Kasčiūnas.

Anot jo, taip pat reikėtų apsvarstyti galimybę įvesti tyrėjų rotavimą, galbūt automatinį bylų skirstymą, sustiprinti tyrimų kontrolę.

STT direktorius pabrėžė, kad labai svarbus institucijų vadovų, pačių bendruomenių požiūris.

„Kad tų institucijų vadovai, bendruomenė patys kurtų antikorupcinę aplinką ir nelauktų, kol kas nors ateis ir išspręs. Iš išorės niekas negali ateiti ir išspręsti korupcijos bėdų, kad jų neliktų visiškai institucijoje. Kalbu apie bet kokią teisėsaugos instituciją, apie teismus, apie advokatūrą, prokuratūrą ir kitas“, – sakė Ž. Bartkus.

Praėjusių metų pradžioje pranešta apie galimą sisteminę korupciją teismų sistemoje, susijusią  su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis. Šiame tyrime įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų, tiriama daugiau kaip 110 nusikalstamų veikų.

Šiemet gegužę prokuratūra pranešė sulaikiusi kelis advokatus, prokurorus ir FNTT pareigūną  dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

Teisėsaugos duomenimis, prokurorai bei FNTT pareigūnas, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėjo su advokatu ir aptardavo jų žinioje esančių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kristina

Nuostabą kelia ,kad niekas nesugeba pažaboti buvusią ,prastai nuskambėjusią ,UAB "PONTEM". Jie ir toliau egzistuoja tik kitu pavadinimu. Jų vežama produkcija ne tik prastos kokybės ,bet ir pristatoma visiškai maisto produktams nepritaikytu transportu.Kodėl jų nemato nei visuomenės sveikatos centrai nei veterinarijos specialistai.

KGB

O tai naujiena pasake cha cha cha. Aolamai Lietuvos teisesauga korumpuota ir supuvus.

KGB "dedule"

Variotai, atsikniskit nuo mano istikimuju kadru!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS