Su aukštojo mokslo diplomu – siekti amato | KaunoDiena.lt

SU AUKŠTOJO MOKSLO DIPLOMU – SIEKTI AMATO

  • 1

Kalbos apie tai, jog trūksta profesionalų, gebančių kvalifikuotai ir atsakingai atlikti darbą po truputį perauga į veiksmus ir Lietuvoje skirtingi mokymosi lygmenys nebesuvokiami kaip tam tikra hierarchinė struktūra. Pastebima, kad jaunimas vis atidžiau renkasi kur mokytis ir sparčiai populiarėja profesinis mokymas.

„Nors įgijau aukštąjį išsilavinimą, bet norėjau įgyvendinti vaikystės svajonę – tapti kirpėja. Baiminausi, kad po studijų bus per vėlu mokytis“, – pasakoja Ramunė Zuzevičienė. Pernai ji Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (toliau – Centras) įgyvendino savo svajonę ir kartu sugriovė nemažai visuomenėje sukurtų stereotipų.

Tokį pasirinkumą galima vadinti sėkmės istorijomis, tačiau dažnai tai būna planuoti sprendimai, siekiant karjeros aukštumų. Centro mokosi nemažai aukštųjų mokyklų absolventų, kurie nusprendė įgyti amatą ir nesunkiai rasti darbą ar sukurti verslą. „Universitete baigiau sociologijos studijas, dirbau administracinį darbą, kuriame studijose įgytos žinios išties pravertė, tačiau vis neapleido mintis, jog noriu kažko kito, turėti amatą“, – prisimena kirpėja Ramunė Zuzevičienė. Ji nenuvertina ankstesnių studijų, tačiau džiaugiasi savo sprendimu.

Centrą pasirinko ir Tomas Kazlauskis, baigęs ekonomikos studijas Vilniaus universitete. Vaikinas profesinio mokymo srityje sumanė praplėsti žinias ir nors savo ateitį sieja su vadybiniu darbu, tačiau jau dabar pastebi, kad amato mokymąsis praplečia požiūrį, suteikia galimybes, apie kurias iki šiol jis net nenumanė. „Kodėl atėjau čia mokytis? Prisipažinsiu, kad tai nebuvo kažkokio aiškaus plano dalis, bet pasidomėjau galimybėmis ir štai tuoj baigsiu pirmą kursą. Laikas greitai prabėgo, o pirmąją apčiuopiamą naudą pajutau, kai žiemą nuėjau į darbo pokalbį ir su darbdaviu galėjau diskutuoti apie renginių organizavimą, parodyti įgytas žinias apie švenčių tradicijas.

Tikiuosi, kad viskas klostysis sėkmingai ir nors apie savo verslą niekad rimtai negalvojau, bet dabar neatmetu tokios galimybės“, – patirtimi Apeigų ir švenčių paslaugų teikėjo mokymo programos mokinys T. Kazlauskis.

Simona Kulvinskaitė Kauno technologijos universitete sėkmingai baigė Taikomosios matematikos studijas, o kartą pakalbėjusi su drauge, paskambino Centro priėmimo komisijai. Sužinojusi, kad priėmimai vyksta būtent tą dieną, atvyko su visais reikiamais dokumentais, sėkmingai išlaikė testą ir jau greitai baigs pirmą kursą. „Mokytojos viską išsamiai paaiškina ir neabejoju, kad suteikia visas norimas žinias. Siekiu siuvėjos amato, ateityje planuoju kurti verslą“, – teigė Simona.

Aukštųjų mokyklų absolventų nuolat daugėja. Vieni renkasi specialybes norėdami praplėsti ar atnaujinti savo kompetencijas, kiti – tiesiog mėgstamas veiklas nori pritaikyti ne tik buityje. Populiariausios – grožio puoselėjimo paslaugų, sveikatos priežiūros, o didžiausio dėmesio sulaukia siuvėjo specialybė, daug kas tuo užsiima mėgėjiškai, o Centre jie gali įtvirtinti savo žinias.

Audronė Dvarijonaitė-Butkienė taip pat baigė Vilniaus universitetą, o įgijusi verslo ir vadybos magistro laipsnį šiuo metu dirba finansų srityje, tačiau tuo pat metu sėkmingai mokosi siuvėjos amato ir jau po pirmo pusmečio teigia pastebėjusi, kad įgytos žinios pagerino jos siuvinių kokybę, tai paskatino dar labiau domėtis šio amato subtilybėmis. „Atėjau mokytis, nes sukūrusi šeimą visiškai mėgėjiškai siuvau šį bei tą savo vaikams. Noriu išmokti siūti ir tai darau ne dėl diplomo. Galiu pasakyti, kad anuomet rinkdamasi studijas universitete, apie profesinį mokymą net nesvarsčiau. Dabar taip pat dirbu  patinkantį darbą, bet labai aiškiai suvokiu, jog amatas yra kas kita. Tai tos žinios, kurias pritaikyti gali tiek šeimoje, tiek versle, o reikalingi įgūdžiai visame pasaulyje yra panašūs. Dabar galima derinti universitetines ir profesines studijas, tad visiems, kas ieško savo kelio, kas nori realizuoti save, siūlyčiau bent pamąstyti apie galimybę įgyti amatą“, – įžvalgomis dalijosi Audronė.

Būsima karjeros ir profesinio konsultavimo specialistė Smiltė Pučinskaitė šiuo metu studijuoja Vytauto Didžiojo universitete ir atlieka praktiką Centre. Pasak jos, žmonės vis dažniau renkasi specialybes, apie kurias svajoja. „Tiek jauni, tiek vyresni asmenys vis dažniau pasirenka pagal pašaukimą. Be to, rinkdamiesi juos dominančias specialybes, atidžiai vertina mokymo įstaigas. Nors vis dar dažniau renkasi universitetus, bet sparčiai populiarėja ir profesinis mokymas“, – teigė S. Pučinskaitė.

GALERIJA

  • Su aukštojo mokslo diplomu – siekti amato
Centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ona

viskas gerai,bet kodel už ši moksla ima pinigus,juk profesinis mokslas nemokamas,tik priedanga neva tai už priemones,gerai butu,kad kas pasidometu ar tai teiseta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS