Sveikatos apsaugos ministras: dabar renkamės – laisvių suvaržymas ar natūrali atranka | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS: DABAR RENKAMĖS – LAISVIŲ SUVARŽYMAS AR NATŪRALI ATRANKA

Lietuvos gyventojams atėjo pasirinkimo akimirka, ar jie sutinka su laisvių suvaržymais, priverstine izoliacija, arba paleidžia natūralią atranką, savo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak ministro, Europos valstybės su išplitusiu koronavirusu šiuo metu jau sprendžia, kokio amžiaus pacientų nebegelbėti, ir tai yra ne 80-mečiai, o 60–65 metų žmonės.

„Europos valstybės, kuriose liga išplito, svarstoma, nuo kokio amžiaus pacientai nebebus intubuojami, nes šansai juos išgelbėti kur kas mažesni nei jaunesniųjų. Ir tas amžius tikrai ne 80 metų, kalbama apie 60–65 metų gyventojus“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė A. Veryga.

„Apsidairykime aplinkui ir pagalvokime, kiek tokių pažįstame ir kas jie yra, pagalvokime, kokia bus praradimų kaina ir ar galėsime su tuo, gyventi“, – teigė ministras.

Pasak A. Verygos, Lietuvos visuomenė gebėdavo susitelkti iškilus mirtinam pavojui, ir dabar yra būtent tokia akimirka.

„Dabar yra būtent toks momentas, pasitarkime, ką darysime, ar aukosime savo laisves vardan tų, kurie gaus šansą išgyventi, ar rinksimės natūralią atranką“, – teigė ministras.

 

 

Pasak ministro, kol kas Lietuvoje yra daugiausiai įvežtinio koronaviruso atvejų, todėl privaloma visų atvykusių izoliacija.

„Tačiau jau pirmoji tokio sprendimo įgyvendinimo diena parodė, kad tai didelė problema, dalis parvykusių nenori ar nesutinka būti izoliuojami. (...) Dabar mes esame ties ypatinga apsisprendimo riba – izoliuojami gyventojai dabar piktinasi, kad negali grįžti namo, kad šeimos priverstos būti tame pačiame pastate su chuliganiškai besielgiančiais piliečiais, jau girdime pasisakymų, kad tai pamina žmogaus teises ir laisves“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat teigė esąs nepaprastosios padėties priešininkas ir tikėjosi, kad jos nereikės įvesti.

„Esu nepaprastosios padėties priešininkas, todėl, kad manau, kad Lietuvos piliečiai nenusipelnė visų nepaprastosios padėties baisumų. Bet nesuvaldyta situacija taps baisia sąžinės našta mūsų kartai, nes išplitus ligai, kaip ir kitos, net labiau išsivysčiusios šalys, negalėsime padėti visiems, kam pagalba bus reikalinga“, – teigė ministras.

A. Veryga patvirtino, kad neatšauks antradienį įvesto visuotinio grįžtančių iš užsienio karantinavimo, bet žada ieškoti išimčių besilaukiančioms moterims ir šeimoms su mažais vaikais.

Visiems iš užsienio grįžusiems lietuviams iki tol galiojo privaloma 14 dienų saviizoliacija, tačiau, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, nuspręsta dviem savaitėms izoliuoti visus be išimties atvykstančiuosius.

Dalis gyventojų pasipiktino privaloma izoliacija savivaldybės patalpose, gyvenimo sąlygose. Tarp sostinės viešbutyje izoliuotų asmenų trečiadienio naktį kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.

Gairės: koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, Aurelijus Veryga, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Regina

Pritariu Verygos išsakytiems nuogąstavimas. Jeigu nesilaikysime karantino bus labai blogai.

Grikis

Tas Veruga tikrai palyginimus pasirinko ne vykusius . Nu blin ne suprantu , piktumas ima - namuose pasidarytos kaukes tinka , salikas tinka , o firmeleje pagamintom kaukem sertifikatu reikia . Nu niekaip . KUR LOGIKA ? Nu - daug negeru zodziu . Jau islaigyt negaliu . Dar i GETUS suvare zmones . Apskritai reikejo neileisti !

69metai

Ką daryti, gėles sodinti, kažkur ruoštis , o gal tik pro langą žiūrėti, nes jau nuspręsta, kad viskas, pabaiga, papultum tu man, veryga..............
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS