Teismas išsaugojo visuomeninį rinkimų komitetą Panevėžio rajone | KaunoDiena.lt

TEISMAS IŠSAUGOJO VISUOMENINĮ RINKIMŲ KOMITETĄ PANEVĖŽIO RAJONE

  • 0

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino ankstesnį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neleisti savivaldos rinkimuose dalyvauti Panevėžio rajone įregistruotam visuomeniniam rinkimų komitetui „Drauge“.

VRK komitetui „Drauge“ dalyvauti rinkimuose neleido, nes dėl rinkimų įstatymo pažeidimo išbraukus komiteto narę Rasą Marozienę iš kandidatų sąrašo, komitetas liko iškėlęs 12 asmenų į Panevėžio rajono savivaldybės tarybą, tai yra mažiau nei pusė tos savivaldybės tarybos narių.

Tuo metu VRK vadovavosi įstatymo nuostata, kad ir partijos, rinkimų komiteto sąraše kandidatų negali būti mažiau negu pusė ir du kartus daugiau negu iš viso renkama tos savivaldybės tarybos narių.

Tačiau teismas šią įstatymo nuostatą aiškino kitaip. Jis atkreipė dėmesį, kad įstatymo dalis dėl minimalaus ir maksimalaus kandidatų skaičiaus galioja tik partijoms, o rinkimų komitetams ši norma negali būti taikoma.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme rašoma, kad partija, rinkimų komitetas kandidatus kelia pateikdami bendrą kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašą, kuriame kandidatai surašyti pagal partijos nustatytą eilę. Iš viso partijos teikiamame kandidatų sąraše kandidatų negali būti mažiau negu pusė ir du kartus daugiau negu iš viso renkama tos savivaldybės tarybos narių.

R.Marozienė taip pat skundė teismui VRK sprendimą neleisti jai kandidatuoti rinkimuose, nes ji nebuvo sumokėjusi dvigubo rinkimų užstato kaip kandidatė, einanti pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

Skunde R.Marozienė teigė, kad apie nesuderinamas pareigas nepranešė ne piktavališkai, o dėl to, kad neatidžiai susipažino su smulkiu šriftu išdėstytomis formuluotėmis ir nenumanė, kad darbas Panevėžio rajono savivaldybės administracijoje Ramygalos seniūnijoje socialine darbuotoja gali būti nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

Nors skunde R.Marozienė pažymėjo, kad jos klaida yra neesminė, nes kitus anketinius duomenis ji užpildė išsamiai, o pagrindinę darbovietę nurodė tiek kandidato anketoje, tiek ir Viešųjų ir privačių interesų derinimo deklaracijoje, teismas šios skundo dalies netenkino.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS