Už 1 tūkst. eurų pirko veislinį šunį, o gavo ligotą mišrūną | KaunoDiena.lt

UŽ 1 TŪKST. EURŲ PIRKO VEISLINĮ ŠUNĮ, O GAVO LIGOTĄ MIŠRŪNĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šeima iš šunų veisyklos „Amstaff Drakono siela“ įsigijo, kaip jie manė, veislinį amerikiečių Stafordšyro terjerą, tačiau paaiškėjo, kad šuo – mišrūnas. Negana to, pradėjo lįsti įvairios šuns sveikatos bėdos.

Ligų puokštė

Rugsėjo pradžioje Greta T. iš šunų veisėjo Gintauto Bidvos, Plungės rajone turinčio amerikiečių Stafordšyrų terjerų veislyną „Amstaff Drakono siela“, įsigijo augintinį. Moteris nė nesapnavo, kad nusipirkusi augintinį iš licencijuoto veisėjo už 1 tūkst. eurų, namo parsiveš ligotą, galimai turintį net genetinių ligų šunį.

„Parsivežus namo po trijų dienų pradėjo prastėti šuniuko sveikata, kailiuką išmetė dėmėmis, vietomis pradėjo plikti, snukutis patino ir jį nusėjo žaizdelės. Viskas labai greitai blogėjo, šuo tapo vangus, pradėjo ašaroti akys, tad reikėjo skubiai važiuoti pas veterinarus. Gal pusantro mėnesio gydėme“, – pasakojo šuns šeimininkė.

Netikėta: po trijų dienų šuns snukį nusėjo žaizdos. (Gretos T. asmeninio archyvo nuotr.)

Nuvykus į veterinarijos kliniką, augintiniui užfiksuota 39,9 ° temperatūra, aptikta pūlingų spuogelių snukio srityje, taip pat buvo stipriai padidėję limfiniai mazgai. Dar viena nemaloni staigmena – šuo turėjo bambos išvaržą. Kaip aiškino šuns šeimininkė, veislynai prieš parduodami šunį išvaržą turi išoperuoti, tačiau jos augintiniui tokia procedūra nebuvo atlikta.

Veterinarų paskirtas gydymas Stafordšyro terjerui nepadėjo, todėl šeimininkai kreipėsi į kitą kliniką. Ten, be bambos išvaržos, diagnozuotas ir limfadenitas, kelios kitos ligos, įtartas dermatitas ir autoimuninis susirgimas, tad šuniui teko taikyti intensyvų gydymą ir priežiūrą.

Negana to, paaiškėjo, kad iš veislyno pirktas šuo turi alergijų, todėl teko koreguoti mitybą. Šeimininkams teko atsisakyti net metalinių indelių, nes šuo iš jų negalėjo gerti vandens, iš karto prasidėdavo alerginė reakcija.

Po trijų dienų pradėjo prastėti šuniuko sveikata, kailiuką išmetė dėmėmis, vietomis pradėjo plikti, snukutis patino ir jį nusėjo žaizdelės.

„Kai pagydysim šias ligas, sugers antibiotikus, laukia bambos išvaržos operacija. Ją planuojame atlikti gruodį. Šiaip kitiems šunimis galima operacijos ir nedaryti, bet pas mus bamba labai padidėjo, todėl procedūrą visgi teks atlikti“, – teigė Greta T.

Tuščias giminės medis

Šuns šeimininkę stebino ne tik vis išlendančios sveikatos bėdos, bet ir tai, kad iš „Amstaff Drakono sielos“ veislyno ji negavo kilmės dokumentų.

„Kai pirkome, jam buvo du mėnesiai ir viena savaitė. Mums veisėjas sakė, kad laukia tyrimų atsakymų ir kilmės dokumentus galės atsiųsti po kelių savaičių. Tačiau, praėjus terminui, žadėtų dokumentų taip ir nesulaukėme“, – pasakojo Greta T.

Galiausiai buvo atsiųsta Lietuvos kinologų draugijos sudaryta pirkimo–pardavimo sutartis. Prieš tai Greta T. jau buvo pasirašiusi pirkimo sutartį, tad nustebino, kodėl reikia pasirašyti dar vieną. Šį kartą užkliuvo ir vienas sutarties punktų.

„Buvo nurodyta, kad pasirašydamas šį dokumentą pirkėjas nebeturi jokių pretenzijų pardavėjui dėl šuniuko sveikatos ir kitų niuansų. Kadangi pirkimo dieną pasirašyta sutartis jau buvo pažeista ir mes gavome ligotą šunį, naujos sutarties nepasirašėme. Veisėjas bandė aiškinti, kad kilmės dokumentus atsiųs tik tada, kai pasirašysim tą naują sutartį. Taip mes likome be kilmės dokumentų“, – dėstė Stafordšyro terjero savininkė.

Po kelių savaičių Gretos T. šeimą pasiekė iš veislyno atsiųsti registriniai dokumentai, tačiau jie netapatūs kilmės dokumentams.

„Juose buvo visas mamos šeimos medis, o prie šuns tėvo – tuščia. Kai genealoginis medis tuščias, reiškia, kad kilmė nežinoma. Kitaip tariant, šuo ne kilmingas, o mišrūnas ir negrynaveislis. Jaučiamės apgauti, nes iš registruoto veislyno pirkome kilmingą šunį, bet iš tiesų jis toks nėra. Vadinasi, ir parodose negalime dalyvauti, negalime jokių minčių turėti ir apie kergimą. Kadangi šuns tėvo linija neaiški, ateityje dar gali išlįsti kitokių sveikatos bėdų“, – dėstė augintinio šeimininkė.

Nori atgauti pinigus

Šeimininkė pasakojo, kad veisėją informavo apie šuns sveikatos būklę, siuntė nuotraukas, veterinarų įrašus, tačiau rasti kompromiso nepavyko.

„Paskambinęs veisėjas mus išplūdo, keikė, ką mes šuniui padarėme, kur jį laikėme. Į telefoną išrėkė, kad mes kalti ir jis atvažiuoja šunį pasiimti atgal. Likome apkaltinti, nors dėl galimų genetinių ligų nėra jokios mūsų kaltės. Veisėjas ir dėl bambos išvaržos sakė, esą, čia tik dėl estetikos ir jis neprivalėjo jos išoperuoti“, – stebėjosi Stafordšyro terjero šeimininkė.

Greta T. tikino, kad net nesvarstė galimybės grąžinti augintinį veisėjui. Ji teigė, kad jei jau priėmė šunį į šeimą, juo rūpinsis, kad ir kiek tai kainuos. Tačiau iš „Amstaff Drakono sielos“ veislyno šeima nori atgauti dalį pinigų, sumokėtų už šunį. Juk jie sumokėjo už sveiką veislinį šunį, o ne ligotą mišrūną. Taip pat šeima prašė, kad veisėjas kompensuotų šuns gydymo išlaidas. Kadangi susitarti nepavyko, Greta T. kreipėsi į advokatą, kuris parašė veislynui pretenziją.

Joje išdėstyta, kad parduodant šunį buvo pažeista sutartis, nes joje nurodyta, kad šuo sveikas, iki pardavimo tinkamai prižiūrėtas ir kad prieš sandorį buvo atlikti visi genetiniai tyrimai. Todėl pardavėjas turi grąžinti 500 eurų (pusę už šunį sumokėtos sumos). Taip pat advokatas ragino veisėją atlyginti daugiau nei 1,1 tūkst. eurų turtinę žalą, kurią dėl gydymo patyrė šuns šeimininkai. Pretenzijoje įvardyta ir 200 eurų neturtinė žala dėl streso, kad tik įsigytą šunį reikia nuolat gydyti, ieškoti, kokia dar liga išlįs.

Pinigai: veterinarų paslaugoms šeima jau išleido daugiau nei 1,1 tūkst. eurų. (Gretos T. asmeninio archyvo nuotr.)

„Pažymėtina, kad pardavėjas Gintautas Bidva yra registruotas profesionalus gyvūnų augintinių veisėjas, t. y. verslininkas, turintis patirties ir žinių apie šunų veisimą ir pardavimą, taip pat gaunantis iš šunų veisimo ir pardavimo pelno, jo veiklai taikomi aukštesni atidumo, sąžiningumo, rūpestingumo ir atsakomybės standartai ir reikalavimai“, – apie tai, kad šuo pirktas iš registruoto veislyno, tačiau vis tiek buvo pažeista sutartis ir parduotas ligotas gyvūnas, Gretos T. advokatas Valdas Bugelevičius dėstė surašytoje pretenzijoje.

Paskambinęs veisėjas mus išplūdo, keikė, ką mes šuniui padarėme, kur jį laikėme. Į telefoną išrėkė, kad mes kalti ir jis atvažiuoja šunį pasiimti atgal.

Kaltės nepripažįsta

Ginčas dėl ligoto šuns dabar vyksta per teisininkus. Surašius pretenziją Stafordšyro terjero šeimininkai gavo veislynui „Amstaff Drakono siela“ atstovaujančio advokato Rolando Gyvio atsakymą. Jame dėstoma, kad veisėjas G. Bidva atmeta kaltinimus pažeidus sutartį.

„Pirmiausia, nuoširdžiai apgailestaujame, kad tenka patirti nepatogumų dėl įsigyto šuniuko. Visgi, susipažinę su pretenzijoje nurodytomis aplinkybėmis ir pridėtais dokumentais, darome išvadą, kad pretenzijoje pateikti piniginiai reikalavimai yra nepagrįsti“, – dėstė teisininkas.

Atsakyme į pretenziją nurodoma, kad sutarties sudarymo ir šuns perdavimo metu jis buvo visiškai sveikas.

„Pirkėjai dar iki atvykstant pas pardavėją buvo siųstos nuotraukos ir vaizdo medžiaga, kuriuose matyti, kad šuniukas yra aktyvus ir sveikas. Pirkėja įsigyti šuniuko atvyko su draugu. Jiedu pas pardavėją kartu su išsirinktu šuniuku buvo apie 2,5 valandos, jį apžiūrinėjo ir žaidė.

Susitikimo metu buvo pateikta išsami informacija apie šuniuką, jo priežiūrą ir auginimą. Kaip matyti iš pretenzijoje išdėstytų aplinkybių, po šuniuko įsigijimo (praėjus mažiausiai trims dienoms) pirkėja iškart pastebėjo, kad su šuniuku kažkas negerai. Kitaip tariant, vėliau diagnozuotos ligos – limfadenito – simptomai pasirodė aiškiai ir staiga. Vadinasi, jeigu šuniukas perdavimo metu būtų negalavęs, net neabejotina, kad pirkėja dar įsigijimo metu būtų tai pastebėjusi“, – kontrargumentų bandė pateikti veisėjo advokatas R. Gyvis.

Teisininkas aiškino, kad šuniukui diagnozuota limfadenito liga nėra įgimta, ja susergama ir priežasčių gali būti begalė.

„Viena iš dažniausių limfadenito priežasčių yra infekcija, kuri į šuns organizmą gali patekti peroraliniu būdu (geriant, valgant ar laižant aplinkoje esančius užterštus daiktus ir pan.). Tokią ligą šuniukui galėjo sukelti net stresas, kurį jis patyrė dėl aplinkos ir šeimininkų pasikeitimo“, – nurodoma atsakyme į šuns pirkėjų pretenziją.

Advokatas teisino veislyną ir dėl to, kad šuo turi bambos išvaržą. Pasak jo, jos operaciją būtina atlikti tik tuomet, kai ji kelia pavojų šuniuko sveikatai. Mažos ir nekintančios bambos išvaržos esą nekelia jokių problemų ir pavojaus, todėl jos šalinimas nebūtinas.

„Matyti, kad gydant šuniuką buvo įtartos ir kitos ligos – dermatitas ir autoimuninis susirgimas, tačiau nepateikta jokių objektyvių duomenų, kad šuniukas realiai būtų sirgęs arba sirgtų šiomis ligomis“, – dar vieną pretenzijoje išsakytą skundą bandė atremti R. Gyvis.

„Ta aplinkybė, kad šuniukas susirgo po jo įsigijimo, nereiškia, kad jis sirgo perdavimo metu. Kitokios išvados neleidžia daryti ir tai, kad ligos, kuria šuniukas susirgo, simptomai yra staigūs ir iškart akivaizdžiai pastebimi. Juos pirkėja dar šuniuko perdavimo metu būtų pastebėjusi. Tuo pačiu norime pažymėti, kad parduotas šuniukas yra gyvas organizmas, todėl gali ateityje susirgti ir kitomis ligomis, tačiau tai nereikš, kad jos jau buvo perdavimo metu ir už tai yra atsakingas pardavėjas“, – pridūrė advokatas.

Veislynas jau tikrintas

„Kauno diena“ kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), prižiūrinčią veisyklų veiklą. Paprašėme įvertinti Stafordšyro terjero pirkimo istoriją ir tai, kad vos po kelių dienų pasipylė šuniuko ligos.

Specialistai aiškino, kad Veterinarijos reikalavimų gyvūnų augintinių veisėjams 54 punkte įtvirtinta nuostata, kad „gyvūnų augintinių veisėjai gali parduoti (perduoti) tik kliniškai sveikus ir savarankiškai galinčius maitintis gyvūnus augintinius“, negali būti suprantama, kaip veisėjo pareiga atlikti visus įmanomus užkrečiamųjų ar genetinių ligų tyrimus.

„Atkreipiame dėmesį, kad teisiškai nedraudžiama veisti ir prekiauti gyvūnais augintiniais be kilmės dokumentų (neveisliniais). Privalomi reikalavimai yra, kad parduodamas šuo būtų suženklintas mikroschema ir įregistruotas gyvūnų augintinių registre, vakcinuotas nuo pasiutligės“, – tvarką aiškino VMVT.

Skundas: iš licencijuoto veislyno šeima tikėjosi įsigyti kilmingą šunį, bet gavo mišrūną, – nepateikta informacija apie jo tėvo giminę. (Gretos T. asmeninio archyvo nuotr.)

Pasak tarnybos atstovų, tais atvejais, kai įsigyjami gyvūnai augintiniai su kilmės dokumentais (veisliniai), visi privalomi tyrimai veisiamoms patelėms ir patinams yra numatyti klubų ar asociacijų, kurie išduoda augintiniams kilmės dokumentus, nuostatose.

„Ligų tyrimo klausimai priklauso privatiems asmenims, pavyzdžiui, pirkimo–pardavimo sandorio metu turėjote teisę su pardavėju tartis, kad gyvūno augintinio pardavėjas pateiktų dokumentinius įrodymus, kad parduodami gyvūnai augintiniai yra ištirti dėl tam tikrų ligų. Visi kilę ginčai tarp veisėjo ir pirkėjo gali būti sprendžiami privačiai, tarpusavio sutarimu ar Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka“, – nurodė VMVT.

Visgi, specialistai pažymėjo, kad pagal gautą informaciją Plungės rajone veikiantis „Amstaff Drakono siela“ gyvūnų augintinių veisėjas šių metų kovo mėnesį buvo tikrintas. „Dėl rastų ženklinimo ir įregistravimo pažeidimų pritaikyta administracinė teisena. Gyvūnų gerovės ar sveikatos pažeidimų nebuvo nenustatyta“, – apie atlikto patikrinimo rezultatus informavo VMVT.

„Kauno diena“ kreipėsi ir į Lietuvos kinologų draugiją, kad šie paaiškintų, kodėl nurodytas veisėjas galimai parduoda veislinius šunis, tačiau nesuteikia kilmės dokumentų. Taip pat norėjome sužinoti, kaip draugija siūlytų spręsti tokią situaciją, kad ateityje tai nepasikartotų. Domėjomės ir kaip veislynai užtikrina, kad augintiniai parduodami be sveikatos problemų.

Visus šiuos klausimus dienraštis Lietuvos kinologų draugijai nusiuntė viešai nurodytu e. paštu, tačiau atsakymų taip ir nesulaukė. Nurodytu telefono numeriu taip pat niekas neatsiliepė.

GALERIJA

  • Už 1 tūkst. eurų pirko veislinį šunį, o gavo ligotą mišrūną
  • Už 1 tūkst. eurų pirko veislinį šunį, o gavo ligotą mišrūną
  • Už 1 tūkst. eurų pirko veislinį šunį, o gavo ligotą mišrūną
  • Už 1 tūkst. eurų pirko veislinį šunį, o gavo ligotą mišrūną
Gretos T. asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (79)

tokius

pinigus paaukojus Ukrainai, išeina pusantro FPV drono, o tai reiškia, kad galima sunaikinti kelis kacapus arba kokį šarvuotį ar net tanką.

pikta

prieš keletą metų buvo tiriamosios žurnalistikos reportažas Norvegijos TV, kad iš LT yra įvežami sergantys bei alergiški staforšyro veislės šuniukai, kuriuos dėl ligų net teko užmigdyti. Deja, nepamenu to "veisėjo" parardės, bet gal ir tas pats niekšas ...?

Anonimas

Kokie žmonės pikti pavydūs dauguma jei žomogus turi pinigų tai ir perka ką nori.Nepavydėkit šunis myli tik geri žmonėso pikti jų nekenčia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS