M. Lingė: uždara teismų sistema nekuria teisingumo pajautimo | KaunoDiena.lt

M. LINGĖ: UŽDARA TEISMŲ SISTEMA NEKURIA TEISINGUMO PAJAUTIMO

  • 0

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė kol kas neatskleidžia, ar šalies vadovė Dalia Grybauskaitė vetuos Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias baudžiamąją atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą ir viešą paskelbimą.

Jis pabrėžia, kad pataisos mažintų visuomenės pasitikėjimą teisingumu ir neatitiktų Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) pozicijos. „Teismų uždarumas nekuria teisingumo pajautimo ir pasitikėjimo iš visuomenės tarpo - čia būtų priešingas kelias“, - Žinių radijui antradienį sakė patarėjas.

Jis atkreipė dėmesį, kad EŽTT yra pasisakęs, jog informacijos įslaptinimas neturėtų tapti taisyklėmis, tai greičiau yra išimtys, o mes kuriame kaip taisyklę.

„Iš tiesų baudžiamoji teisė yra kraštutinė priemonė ir tokia iniciatyva, kuri praėjo Seime, yra kėsinamasi į visuomenė interesą žinoti, matome tendencijas, kad klojamas kelias visuotiniam baudžiamajam persekiojimui (...). Man atrodo, sprendimas bręsta atitinkamas išspręsti šitą klausimą, tačiau šiandien mes pilnai negalime pasakyti, nes neturime dar šito įstatymo“, - aiškino jis.

Seimas ketvirtadienį 79 balsais už, vienam buvus prieš ir 11 parlamentarų susilaikius papildė Baudžiamąjį kodeksą straipsniu, numatančiu, kad už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas. Tokia veika bus traktuojama kaip baudžiamasis nusižengimas, už ją atsakomybė numatyta ir juridiniam asmeniui.

Kelios dešimtys žiniasklaidos  priemonių vadovų, redaktorių, žurnalistų viešai kreipėsi į prezidentę D. Grybauskaitę, prašydami pataisas vetuoti. Jie teigia, kad įstatymas gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Baudžiamasis kodeksas šiuo metu numato baudžiamąją atsakomybę už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo, tačiau iki šiol nebuvo atsakomybės asmenims už civilinės, administracinės ar baudžiamosios bylos neviešos medžiagos arba jos dalies atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS