V. Čmilytė-Nielsen: liberalai palaiko Vyriausybės projektus dėl visuotinio šaukimo | KaunoDiena.lt

V. ČMILYTĖ-NIELSEN: LIBERALAI PALAIKO VYRIAUSYBĖS PROJEKTUS DĖL VISUOTINIO ŠAUKIMO

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad partija šiame etape palaiko Vyriausybės projektus dėl šaukimo, o dėl detalių dar bus galima diskutuoti.

„Mes einame link visuotinio šaukimo ir šiame etape liberalai palaiko Vyriausybės teikiamus projektus, dėl detalių galima bus šiek tiek diskutuoti, labai svarbi ir kariuomenės nuomonė, kiek pasiruošta tokiems pokyčiams“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlomiems šaukimo į kariuomenę pokyčiams, toliau projektai bus teikiami Seimui.

Pagal naująjį modelį, tarnauti būtų šaukiami mokyklą baigę 18–21 metų jaunuoliai. Studijavimas aukštojoje mokykloje nebebūtų traktuojamas kaip išimtis, leidžianti atidėti tarnybą. Šiuo metu šaukiami 18–23 metų vaikinai.

Savanoriškai tarnybą norintys atlikti asmenys, kaip ir dabar, galėtų tą padaryti būdami 18–38 metų amžiaus.

Aukštųjų mokyklų studentai tarnybą atliktų dalyvaudami Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose arba stodami į Krašto apsaugos savanorių pajėgas ir taip suderindami ją su mokslais. Jie taip pat galėtų stabdyti studijas ir atlikti įprastą tarnybą.

Pokyčiai numato ir įprastos tarnybos diferencijavimą pagal trukmę – jaunuoliai turėtų galimybę atlikti šešių arba devynių mėnesių tarnybą.

Taip pat siūloma, kad karo prievolininkai, įgiję profesijas, kurių atstovų trūksta kariuomenėje, pavyzdžiui, aviacijos, avionikos specialistų, inžinierių, medikų, galėtų tarnauti tris mėnesius. Tokių asmenų šaukiamojo amžiaus riba siektų iki 30 metų.

Jaunuoliai, kurie mokosi ir gyvena užsienyje bei pakliūtų į šaukiamųjų sąrašus, turėtų tokius pat pasirinkimus, kaip ir studijuojantys bei gyvenantys Lietuvoje.

Pokyčiais numatytos ir išimtys: karo prievolininkai, kuriems tarnyba atidėta individualia tvarka, į ją, pasibaigus numatytoms aplinkybėms, būtų šaukiami iki 22 metų. Tie, kurie gavo šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą, bet neatvyko jos atlikti, būtų šaukiami iki 30 metų.

Ministerijos teigimu, pataisomis taip pat siekiama sudaryti galimybes tarnauti tiems, kurie nori, tačiau dėl sveikatos būklės negali atlikti privalomosios karinės tarnybos. Jie turės pareikšti norą atlikti tarnybą, o dėl jos trukmės ir formos apsispręs kariuomenės vadas.

Be to, alternatyviosios tarnybos trukmę siūloma ilginti nuo 10 iki 12 mėnesių.

Pokyčiais pailgėtų ir tarnyba aktyviajame rezerve. Ji truktų nebe 10, o 15 metų. Šios tarnybos metu rezervo kariai periodiškai būtų kviečiami į kartotinius rezervo mokymus.

Kariuomenė skaičiuoja, kad kasmet mokyklą baigia ir tinkamos sveikatos atlikti tarnybą yra iki 7 tūkst. vaikinų.

Apie planus reformuoti šaukimą į kariuomenę buvo paskelbta šiemet vasarį, pertvarką numatantys įstatymo projektai registruoti rugpjūtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Reikėtų padaryti liberalų diviziją, duoti vieną šautuvą trims ir paleisti į ataką. Čmilę pastatyti priešaky. Daugiau jie niekam neverti.

Manęs visai nedomina politinės korupcijos

byloje nuteistos partijos Liberalų sąjūdis nuomonė , kaip nedomina ir jos pirmininkės - seimo pirmininkės nuomonė . Aš jais nepasitikiu .

Ką bobos išmano apie armiją?

Paklauskit bet kurio kontraktinio kariškio, aiškiai pasakys - šauktiniai blogiau nei nieko, jie tinkami nebent „mėsos šturmams“. Šauktinis niekuo nesuinteresuotas, tik simuliuoti ir laukti dembelio. Esu buvęs šauktiniu kacapų armijoje, tą patį manė karininkai jau tada, nors tuomet šauktiniai sudarė absoliučią daugumą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS