Vaiko teisių gynėjai: iš dešimties patikrintų vasaros stovyklų be trūkumų dirbo trys | KaunoDiena.lt

VAIKO TEISIŲ GYNĖJAI: IŠ DEŠIMTIES PATIKRINTŲ VASAROS STOVYKLŲ BE TRŪKUMŲ DIRBO TRYS

Vaikų vasaros stovyklas patikrinę vaiko teisių gynėjai nustatė, kad iš dešimties stovyklų trys visiškai įgyvendino įstatymu nustatytas prievoles, o kitose rasta trūkumų.

Vaiko teisių gynėjai kartu su Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriais liepos mėnesį aplankė dešimt stovyklų, veikiančių Trakų, Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių, Mažeikių, Prienų, Šilalės rajonuose, Druskininkuose, Zarasuose ir Šventojoje, domėjosi, ar visi žmonės, dirbantys su vaikais, turi teisę dirbti su jais.

Kaip pranešė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, iš patikrintų stovyklų trys įvykdė visus reikalavimus dėl vaikų saugumo, o likusiose nustatyti trūkumai – organizatoriai, darbuotojai arba savanoriai neturėjo visų būtinų dokumentų, įrodančių, kad darbuotojai nėra teisti už seksualinius nusikaltimus. Pranešime nurodoma, kad kai kurios stovyklos trūkumus ištaisė nedelsiant, operatyviai gavo trūkstamus dokumentus.

Klausdami, ar stovykloje su vaikais dirbantys žmonės nėra teisti, tėvai neturėtų jaustis nejaukiai. 

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms vyr. patarėjos Agnės Marčiukaitienės, tikimasi, kad palaipsniui situacija keisis, ir stovyklų organizatoriai imsis visų priemonių užtikrinti jiems patikėtų vaikų saugumą, o tėvai, prieš išleisdami savo vaikus į stovyklą, domėsis visais su vaiko nauja aplinka susijusiais klausimais.

„Klausdami, ar stovykloje su vaikais dirbantys žmonės nėra teisti, tėvai neturėtų jaustis nejaukiai. Deja, bet seksualinio smurto atvejų pasitaiko, todėl turime nuolat būti budrūs, o domėjimasis ir prašymas patvirtinti, kad darbuotojai nėra teisti, turėtų tapti savaime suprantama tiek tėvams, tiek ir vaikų stovyklų personalui“, – sako A. Marčiukaitienė.

Kasmet vaikų vasaros stovyklose dalyvauja per 50 tūkst. stovyklautojų, t. y. apie 10 proc. Lietuvos vaikų. Įstatymas reikalauja, kad visi darbdaviai turi išsiimti pažymas, patvirtinančias, kad būsimas darbuotojas ar savanoris nėra teistas už seksualinius prieš vaikus ar suaugusius, sunkius ar labai sunkius nusikaltimus. Darbdaviai ar paslaugų teikėjai šią pažymą gali gauti iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro.

Vaiko teisių gynėjai primena tėvams, kad jie gali tokios pažymos paprašyti darbdavio ar paslaugų teikėjo.

Darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė informuoja, kad patikrinus stovyklas skirtingose Lietuvos vietose nustatytas vienas galimas nelegalaus darbo be darbo sutarties atvejis, dėl jo šiuo metu vis dar vyksta tyrimas. Taip pat nustatytas atvejis, kuomet stovykloje dirbo asmuo, kuris nebuvo deklaravęs savarankiškos veiklos, dėl šio pažeidimo atsakingam asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Minėtose stovyklose dirbo pagal darbo sutartis ir savarankiškai dirbantys asmenys, taip pat talkino nemažai savanorių – jie veikė savanorystės sutarčių pagrindu. Nurodoma, kad ne visais atvejais stovyklų organizatoriai laikėsi Darbo kodekso reikalavimų ir nustatyti kiti darbo įstatymų pažeidimai, tokie kaip netinkamas darbo organizavimas, kai nesilaikoma darbo ir poilsio laiko režimo reikalavimų, nenustatyta darbuotojų darbo laiko pradžia ir pabaiga, nesilaikoma reikalavimo pranešti darbuotojams apie jų darbo (pamainos) grafikus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tragedija

Kai tėvai turi trūkumų - atima ir parduoda vaikus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS