Vaikų skurdas: skurstančių vaikų sumažėjo, bet dalis negali senų drabužių pakeisti naujais | KaunoDiena.lt

VAIKŲ SKURDAS: SKURSTANČIŲ VAIKŲ SUMAŽĖJO, BET DALIS NEGALI SENŲ DRABUŽIŲ PAKEISTI NAUJAIS

Su nepritekliais susiduriančių vaikų per kelerius metus sumažėjo, tačiau 2 proc. namų ūkių su vaikais iki 16 metų negalėjo kasdien valgyti vaisių, daržovių, 3,2 proc. – senus drabužius pakeisti naujais, nedėvėtais, o beveik 5 proc. – bent savaitę per metus atostogauti ne namie.

Tokius duomenis penktadienį skelbia Statistikos departamentas, 2021 metų pajamų ir gyvenimo sąlygų tyrime papildomai apklausęs namų ūkius, turinčius vaikų iki 16 metų amžiaus.

2,8 proc. vaikų iki 16 metų turinčių namų ūkių nurodė, kad bent vienas iš vaikų negalėjo bent kartą per dieną valgyti vaisių, daržovių, 1,9 proc. – valgyti mėsos, žuvies ar lygiaverčių vegetariškų patiekalų.

Dėl lėšų stokos ne visi vaikai namuose turėjo savo amžiui tinkamų knygų, žaidimų ar lauko laisvalaikio reikmenų, galėjo reguliariai dalyvauti laisvalaikio veikloje ar išvykti bent savaitei atostogų.

Statistikos departamentas pažymi, kad palyginti su 2014 metais atliktos apklausos rezultatais pernai mažesnė dalis namų ūkių nurodė, kad dėl lėšų stokos vaikai susidūrė su atitinkamais materialiniais nepritekliais.

Ypač sumažėjo dalis namų ūkių, kuriuose bent vienas iš vaikų dėl lėšų stokos negalėjo reguliariai dalyvauti laisvalaikio veikloje ir bent savaitę išvykti iš namų atostogų. Vis dėlto padidėjo dalis namų ūkių, kuriuose vaikų dalyvavimą laisvalaikio veikloje ar galimybę išvykti atostogų ribojo kitos priežastys, iš kurių pagrindinė galėjo būti COVID-19 pandemija.

Skelbiami duomenys rodo, kad 2014 metais 10,1 proc. namų ūkiuose su vaikais iki 16 metų bent vienas vaikas negalėjo nusidėvėjusių drabužių pakeisti naujais, t. y. ne dėvėtais, pernai šis skaičius siekė 3,2 procento.

Savo amžiui tinkamų knygų bent vienas vaikas 2014 metais neturėjo 1,5 proc. namų ūkių, pernai – 1,3 proc., o lauko laisvalaikio reikmenų (dviračio, riedučių) – atitinkamai 6,1 proc. prieš septynerius metus ir 1,3 proc. pernai.

Reguliariai dalyvauti laisvalaikio veikloje (plaukioti, groti muzikos instrumentais ir t. t.) prieš septynerius metus negalėjo bent vienas vaikas 16,8 proc. namų ūkių, o pernai – 4,3 procento.

Bent savaitę per metus išvykti iš namų atostogų, įskaitant buvimą nepagrindiniame būste, t. y. sodyboje, sode arba pas gimines, draugus 2014 metais negalėjo 16,5 proc. namų ūkių su vaikais, pernai – 4,7 procento.

Vaikai, augantys su vieniša motina ar tėvu, žymiai dažniau susidūrė su materialiniais nepritekliais, nei vaikai, augantys su abiem tėvais.

Skurdo rizikoje gyvenančiuose namų ūkiuose augantys vaikai dėl lėšų stokos buvo priversti riboti ne tik laisvalaikio poreikius, bet ir prasčiau maitinosi, didelė dalis turėjo tenkintis dėvėtais drabužiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS