Vengrijos kariai iš ispanų perims vadovavimą NATO oro policijos misijai | KaunoDiena.lt

VENGRIJOS KARIAI IŠ ISPANŲ PERIMS VADOVAVIMĄ NATO ORO POLICIJOS MISIJAI

Į Lietuvą šią savaitę atvyksta Vengrijos kariai, kurie iš Ispanijos karinių oro pajėgų perims vadovavimą NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse.

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vyks NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Atvykstantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai perims vadovavimą misijai iš Ispanijos, iki šiol Lietuvoje misiją stiprinusios Čekijos karinės oro pajėgos lieka tęsti ją dar dviem mėnesiams.

Būsimoji NATO oro policijos misija – jau 60-oji. Jai vadovausiantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai atvyksta su keturiais naikintuvais „JAS 39 GRIPEN“. Vengrai oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus trečią kartą, Baltijos šalių oro erdvę jie saugojo ir 2015 bei 2019 metais.

Misiją baigiantys Ispanijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su aštuoniais naikintuvais F-18. Misijoje dalyvavo apie 200 karių, tarp kurių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Misiją sustiprinę ir dar du mėnesius stiprinsiantys Čekijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvę saugo su penkiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Iš viso misiją sustiprina apie 130 čekų karių.

NATO oro policijos misijos sustiprinimą iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje su „Eurofighter“ naikintuvais vykdys Vokietijos karinės oro pajėgos. Tuo metu Italijos karinės oro pajėgos savo „Eurofighter“ naikintuvais stiprins misiją iš Lenkijos karinių oro pajėgų bazės Malborke.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai pastaruoju metu ne tik kyla atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles tarptautinėje erdvėje virš Baltijos jūros pažeidusius Rusijos karinius orlaivius, bet ir patruliuoja palei Baltijos šalių oro erdvės sieną su Rusija ir Baltarusija.

Pranešime nurodoma, kad šiuo metu Aljansas turi 130 karinių orlaivių nuolatinėje parengtyje, o vienu metu ore būna pakelta apie 30 sąjungininkų karinių orlaivių.

Lietuva ir Vengrija dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje vykdo nuo 1997 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lietuvis

Kaip jie gali oro policijos misiją periimti jei jie yra išdavikai ir kremliaus pakalikai siusti juos namo.

Iekęjėh

Situ mandzaru tikrai nereikia, geriau atsisakyti Lietuvai ju vavodsvimo ir pasiusti Orbana na.. uj.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS