Viena seniausių laidų Lietuvoje „Panorama“: suvaržymus įveikė talentas | KaunoDiena.lt

VIENA SENIAUSIŲ LAIDŲ LIETUVOJE „PANORAMA“: SUVARŽYMUS ĮVEIKĖ TALENTAS

Televizijai Lietuvoje šiemet sukanka 60 metų. Dokumentinių pasakojimų cikle, skirtame sukakčiai, šį kartą pasakojama apie vieną seniausių televizijos laidų Lietuvoje – „Panoramą“.

Pirmosios informacinės laidos Lietuvos televizijos eteryje pasirodė dar 1957-aisiais – „Vilniaus naujienas“, vėliau tapusias „Savaitės naujienomis“, galima laikyti „Panoramos“ pirmtakėmis, o „Panorama“ gimė po 13 metų – 1970-ųjų sausį.

Sovietmečiu „Panoramoje“ viskas buvo griežtai reglamentuota ir ideologizuota. Buvusi televizijos diktorė Liuda Juškaitė sovietmetį prisimena ne tik kaip suvaržymus, televizijoje tuomet dirbo daug talentingų žmonių.

Dabar jaunimas dirba kūrybingai, nuotaikingai, laisvai. Laisvė daug suteikė, mes buvome įrėminti kadre – turėjai sėdėti, nejudinti galvos ir nė vieno žodžio neatsiplėšti nuo teksto, viską turėjai skaityti taip, kaip parašyta.

„Dabar jaunimas dirba kūrybingai, nuotaikingai, laisvai. Laisvė daug suteikė, mes buvome įrėminti kadre – turėjai sėdėti, nejudinti galvos ir nė vieno žodžio neatsiplėšti nuo teksto, viską turėjai skaityti taip, kaip parašyta“, – prisimena Lietuvos televizijos diktorė Liuda Juškaitė.

Didžiausi pasikeitimai „Panoramoje“ įvyko Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę. 1990-ųjų pabaigoje tuometės redakcijos vadovas, žurnalistas Romas Jankauskas sukūrė LTN – Lietuvos televizijos naujienų tarnybą su sava studija, operatoriais, vaizdo režisieriais.

„Žurnalistai, režisieriai jau ir tada dirbo tik su naujienomis, tačiau visi kiti – diktoriai vedė pramogines laidas, skaitė žinias“, – sakė buvęs Lietuvos televizijos naujienų tarnybos direktorius R. Jankauskas.

Televizijos ir radijo vadovai norėjo keisti ir „Panoramos“ pavadinimą – R. Jankauskui teko įrodinėti, kad tai nėra sovietinis reliktas.

1990-ieji pradėjo „Panoramos“ aukso amžių – žurnalistams atsirado daugiau galimybių. Sovietų kariuomenės išvedimas, ekonominės, politinės, žemės ūkio pertvarkos, atsivėrusios sienos žurnalistams leido dirbti iš užsienio.

Daugiau apie „Panoramos“ istoriją – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

anta

labai gaila bet lietuvos zinios ir laidos yra niekines ........labai komercines jei pradejo ryte tai tas pacias kala visa diena........juk naujienos turetu but atnaujinamos ,valstybinis kanalas nepasiduoti tik vienos partijos itakai.......o gal jie moka atkata nes persasi tokia mintis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS