Visoje Lietuvoje bus imamasi priemonių prieš afrikinį kiaulių marą | KaunoDiena.lt

VISOJE LIETUVOJE BUS IMAMASI PRIEMONIŲ PRIEŠ AFRIKINĮ KIAULIŲ MARĄ

  • 0

Nuo agresyvaus afrikinio kiaulių maro užkrato bus saugomasi visoje Lietuvoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, esantis ir ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu, penktadienį pasirašė įsakymą, įpareigojantį visos šalies savivaldybes nuolat tvarkyti buitinių atliekų konteinerius, kad šalia jų besimėtančios maisto atliekos neviliotų žvėrių.

"Prie kelių, magistralių neretai stovi perpildyti buitinių atliekų konteineriai, tada atliekos metamos šalia jų. Nesvarbu, kur gali būti numestas užkrėstas mėsos gabalas, tačiau jį gali suėsti žvėrys ir užkratą platinti toliau. Savivaldybės įpareigojamos tvarkyti konteinerius nuolat ir užtikrinti, kad jie nebūtų perpildyti", - sakė J.Milius.

Be to, penkiuose rajonuose, kuriuose paskelbta ekstremali situacija dėl afrikinio kiaulių maro užkrato, darbai miškuose privalės būti derinami su urėdijomis. Pasak J.Miliaus, visi darbai sustabdyti Alytaus rajone esančiame užkrėstame Varčios miške, jame nebus leidžiama ir važinėti.

"Norime žinoti, iš kokių valstybių atvykstama, ar neatsivežama draudžiamų maisto produktų", - BNS sakė J.Milius.

Jis teigė, kad į Lietuvos miškus dirbti atvažiuoja darbininkai iš Baltarusijos, iš kurios afrikinis kiaulių maras per šernus pasiekė Lietuvą. Iš Lietuvos miškų medieną vežasi Lenkijos verslininkai.

Lietuvos nacionalinė laboratorija sausio 24 dieną nustatė, kad dviem Šalčininkų ir Alytaus-Varėnos rajonų riboje sumedžiotiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Virusas gali būti perduotas tiesioginio kontakto tarp sergančių ir sveikų gyvūnų metu, taip pat per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, pašarus, pašarinius priedus, žaliavas, šeriant kiaules virtuvių atliekomis. Jį platina ir erkės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS