VSAT vadas: Medininkuose pradedami montuoti moduliniai nameliai migrantams | KaunoDiena.lt

VSAT VADAS: MEDININKUOSE PRADEDAMI MONTUOTI MODULINIAI NAMELIAI MIGRANTAMS

Pasieniečių mokykloje Medininkuose pirmadienį pradedami montuoti moduliniai nameliai migrantams, neteisėtai kirtusiems Baltarusijos ir Lietuvos sieną.

„Šiandien prasideda montavimo darbai. Pagal pasirašytą sutartį, modulinių namelių miestelis gali pradėti veikti jau kitą savaitę“, – žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Jo teigimu, į modulinius namelius bus atkeliami migrantai iš pasienio užkardų, prioritetas bus skiriamas motinoms su vaikais ar kitoms labiausiai pažeidžiamoms žmonių grupėms.

Anot VSAT vado, moduliniuose nameliuose pirmiausia ketinama apgyvendinti apie 800 migrantų, tačiau yra galimybė tą skaičių ir padvigubinti.

Šiandien prasideda montavimo darbai. Pagal pasirašytą sutartį, modulinių namelių miestelis gali pradėti veikti jau kitą savaitę.

„Mes planuojame, kad čia gali būti apgyvendinta apie 800 neteisėtų migrantų, bet reikalui esant tas skaičius gali būti padidintas iki 1,6 tūkst.“, – kalbėjo pasieniečių vadas.

Anksčiau pirmadienį LRT radijui R. Liubajevas teigė, kad užkardos šiuo metu užpildytos ir priartėta „prie savo galimybių ribos“.

VSAT vadas teigė, kad dabar tenka užsieniečius įkurdinti tam nepritaikytose patalpose, pavyzdžiui, garažuose.

R. Liubajevas informavo, kad šiuo metu Lietuvoje lankosi ES sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ grąžinimo operacijų atstovai. Su jais bus tariamasi dėl galimybių grąžinti neteistus migrantus į jų kilmės šalis.

„Šio vizito metu mes labai konkrečiai kalbėsime apie bendrų operacijų organizavimą, taip pat apie galimybę organizuoti (migrantų) identifikavimo procesą ir kelionės dokumentų išdavimo procesą“, – tvirtino jis.

„Čia „Frontex“ tikrai turi nemažai patirties, be to, „Frontex“ gali mums padėti kontaktuoti su atskiromis ES valstybėmis, kurios tokias operacijas organizavo ir turi kontaktus su kilmės šalies atsakingomis institucijomis. Manome, kad tas bendradarbiavimas tikrai mums padėtų pagreitinti tokius procesus“, – sakė VSAT vadas.

Savanoriškai grįžtančių namo migrantų nebus daug

R. Liubajevas sako, kad savanoriškai grįžtančių namo neteisėtų migrantų nebus daug, net jeigu Lietuva pasiūlys jiems finansinę paramą.

Taip jis kalbėjo Lietuvoje rengiantis įtvirtinti tvarką, kad pasieniečiai ir migracijos pareigūnai galėtų siūlyti pinigų į kilmės šalis norintiems grįžti migrantams.

Bet noriu pasakyti, kad tokių asmenų neturime daug. Be to, žmonės gana dažnai keičia nuomonę.

„(...) jei žmonės sutinka savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį, toks variantas svarstytinas ir manau, kad jis padėtų įtikinti žmones, kad jie pasirinktų šį kelią“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Liubajevas.

„Bet noriu pasakyti, kad tokių asmenų neturime daug. Be to, žmonės gana dažnai keičia nuomonę“, – pridūrė jis.

Anot VSAT vado, šiuo metu apie dešimt migrantų yra išsakę norą savanoriškai sugrįžti į kilmės šalį, bet „kiekvieną dieną tas skaičius labai smarkiai keičiasi“.

Lietuvoje svarstoma įvesti tvarką, kad pasieniečiai ir migracijos pareigūnai galėtų pasiūlyti kišenpinigius ir lėšas lėktuvo bilietams įsigyti norintiems į kilmės šalį grįžti migrantams.

Ši tvarka turėtų būti patvirtinta kitą savaitę vidaus reikalų ministrės įsakymu, teigia Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Tikslios sumos, kurios bus siūlomos migrantams, dar nėra aiškios. Taip pat nėra aišku, ar jos bus mokamos iš europinių, ar nacionalinių lėšų.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo beveik 4 tūkst. neteisėtų migrantų. Šis skaičius yra daugiau kaip keliasdešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020 metus.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

GALERIJA

  • Pasienio vadas Rustamas Liubajevas
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Reikia

ne Medininkuose o plynai iškirstuose Labanoro miškuose ar Rambyno reg.draustinyje kur irgi jau mažai kas liko.Kuo toliau jiems nuo pagedusios vakarų civilizacijos tuo geriau:)

ar

jus visi klonai ar klounai ar visai kazkokio bieso valdomi runkeliai varykit visus neteisetus valkatas atgalios iskur atvyko ar jums europridurku istatymai vyrsesni o apie savo pamirsot nes zalimai ir panasus uzblokavo kaip ir jusu smegenys pilnos vatos su vatiniu mastymu politpridurkai nebera jau zodziu jusu bukumui apibudint=======

jus turit sąžiningai NUSIŠAUTI

už tą bardaką,o ne makaronus kabinti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS