VSD įspėja apie padidėjusią smurto išpuolių tikimybę per protestus | KaunoDiena.lt

VSD ĮSPĖJA APIE PADIDĖJUSIĄ SMURTO IŠPUOLIŲ TIKIMYBĘ PER PROTESTUS

  • 5

Šiuo metu yra padidėjusi smurto išpuolių tikimybė per protestus, įspėja Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Kaip nurodoma pirmadienį išplatintame pranešime, tokį vertinimą VSD pateikė Vilniaus miesto savivaldybės administracijai, kuri prašė įvertinti galimas grėsmes valstybės ar visuomenės saugumui, galinčias kilti ateityje organizuojamuose protestuose.

„Pastaruoju metu tokie renginiai Lietuvoje be taikių dalyvių pritraukia ir politinio ekstremizmo propaguotojus, Kremliaus bei Minsko valdančiųjų režimų rėmėjus ir smurtą naudoti linkusius asmenis“, – rašoma VSD vertinime.

Departamento teigimu, analizuojant rugpjūčio 10 d. prie Seimo rūmų vykusios protesto akcijos eigą, konstatuota, kad dalies jos dalyvių veiksmų, pažeidžiančių teisės aktų normas, sustabdyti nesugebėjo nei renginio organizatoriai, nei visuomenės veikėjai, turintys autoritetą tarp protestuoti linkusių gyventojų.

„Tokia įvykių eiga yra tikėtina ir kitose panašaus pobūdžio akcijose“, – teigiama dokumente.

Vertinime taip pat atkreipiamas dėmesys, kad per COVID-19 pandemiją įvairiose Vakarų valstybėse suintensyvėjo sąmokslų teorijų apie „visuotinę kontrolę“ sklaida, nepasitikėjimas institucijomis ir protestai prieš įvestus viešo bei privataus gyvenimo apribojimus.

Ir nors VSD teigia, kad tokių protestų organizatoriai paprastai nesiekia įgyvendinti savo tikslų neteisėtomis priemonėmis, protestais bando pasinaudoti „neįtakingos, bet agresyviai nusiteikusios grupės, kurstančios socialinius neramumus“.

„Vykstant taikiems masiniams protestams agresyviai nusiteikusios ir ekstremistinės grupės dažnai siekia užimti valstybės institucijų pastatus, nevykdo teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų ir sukelia riaušes“, – rašoma departamento pranešime.

Pasak VSD, panašios tendencijos fiksuojamos ir Lietuvoje, kur protesutojama prieš pandemijos suvaržymus, Stambulo konvenciją, iniciatyvą įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, neteisėtų migrantų apgyvendinimą ar kitais aktualiais klausimais.

Be šios informacijos, Vilniaus miesto savivaldybei taip pat pateikta ir riboto naudojimo informacija.

VSD teigia šiemet kovą bei gegužę pateikusi „įslaptintų žvalgybos produktų“, kuriais informavo Vilniaus merą apie protesto judėjimų susikūrimą ir socialinių neramumų rizikų atsiradimą.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, jų dalyviai blokavo išėjimus iš parlamento rūmų, mėtė į pareigūnus butelius, signalines raketas, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos, sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Dar viena protesto akciją sostinės centre ruošiamasi surengti rugsėjo 10-ąją, Vilniaus savivaldybė šią savaitę žada iš naujo svarstyti, ar išduoti leidimą renginiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jaunas

/kiskis/ islindo is krumu...

jau

atsibudo nacsaugumas tik nezinia kurios nac? juk reikia kazkokia ataskaita vasalams s ukurt o kad kazkas puls tai matosi jau zino?======

pastebėjimas

Jei tautinis KG-B nesugebės sukelti neramumų ir riaušių, tai jų ir nebus - mitinguotojai jau renka tvarkdarius, kurie "rankios" saugumiečių atvežtas orkas ir neuniformuotus tituškas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS