Vyriausybė pritarė ligoninių tinklo pertvarkai | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ LIGONINIŲ TINKLO PERTVARKAI

Vyriausybė šią savaitę pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui iki 2028-ųjų šalyje pertvarkyti ligoninių tinklą.

Siekiant užtikrinti geresnį sveikatos paslaugų prieinamumą, ligoninių tinklas bus formuojamas pagal keturis kriterijus: teritoriją (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys), daugiaprofiliškumą, paslaugų kokybę ir skubios pagalbos teikimą visą parą.

Tą padaryti planuojama iki 2025-ųjų rugpjūčio.

„Tos įstaigos, kurios iki šio laiko neatitiks kriterijų, turės jungtis prie kitų įstaigų, – Vyriausybės posėdyje teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. – Kai kurios rajoninės ligoninės galbūt taps sveikatos centrais, bet startą visi turi vienodą – dvejus metus.“

Pasak jo, išimtys būtų daromos tik uždaro tipo priklausomybės ligų gydymo įstaigoms.

Ministerijos teigimu, šiuo metu stacionarinių aktyviojo gydymo paslaugų teikimo organizavimas yra neefektyvus.

„Šalies gyventojams neužtikrinamas tolygus minėtų paslaugų prieinamumas ir kokybė regionuose, daliai pacientų paslaugos gali būti suteiktos ne stacionare, o ambulatoriškai, paslaugų finansavimui ir infrastruktūrai reikalingos lėšos naudojamos neracionaliai“, – nurodo SAM.

Jokių ribojimų nėra, visi dalyviai prie vieno starto linijos.

Be kita ko, anot ministerijos, iki šiol gydymo paslaugos buvo plėtojamos nacionaliniu ir savivaldybės lygmeniu nederinant jų poreikio ir apimties, kas sudarydavo įvairių veiklos nesklandumų ir nesusikalbėjimų.

SAM tikisi, kad naujasis gydymo įstaigų tinklas leis valdyti potencialas grėsmes ir krizes, liečiančias sveikatos apsaugą, išgrynins įstaigų paslaugų pobūdį, integruos kuriamus sveikatos centrus, sukurs klasterių tinklą įvairioms ligoms gydyti specializuotų asmens sveikatos priežiūros gydymo įstaigų pagrindu.

„Turime taip sudėlioti viską, kad būtų užtikrintos saugios, geros ir kokybiškos paslaugos. Ir iš kitos pusės, turime pareigą efektyviai naudoti sveikatos priežiūros lėšas formuojant šį tinklą“, – kalbėjo A. Dulkys. 

Pasak ministro, į tinklą galėtų patekti ir privačios gydymo įstaigos, jeigu jos atitiks visus keturis kriterijus, tačiau dabar tokių įstaigų, pavyzdžiui, teikiančių skubią pagalbą visą parą, nėra.

„Jokių ribojimų nėra, visi dalyviai prie vieno starto linijos“,– tvirtino ministras.   

Pasak jo, Lietuva pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenis yra penkta tarp didžiausią ligoninių lovų skaičių turinčių šalių.

„Turime daug išvengiamos hospitalizacijos atvejų. Tai reiškia, kad kokybė galėtų būti geresnė, nepaisant to, kad turime didelį lovų skaičių, jis, be visa ko, yra ir mažo aktyvumo, nedidelis jų užimtumas“, – kalbėjo A. Dulkys.

Penkių regionų sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimui skirta 249,3 mln. eurų Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

gaila, kad nespės , nes

ateis stora nusipenėjusi vadė ir bus tokios nesąmonės, kurias ji darė 2007 - 2008 metais. O ministras šaunuolis. Dabar fass komentatoriai- pulkite, nes smegenų neturite suprasti

manau kol Dulke tauta nesutrins

y dulkes tol sis konservatpedofilinis bordelis vyriausybeje ir tesis...

ir vel viskas is pradziu vel pediku narkomanu

vyriausybybe padaugine doze narkatos -nutare isdraskyt ligoniniu tinkla --dabar kaime , miestelyje gyvenanciam islikt gyvam - sansas lygus nuliuj . kol greitoji atsibalados is mieso centro y kaimely --galima bus nustipt maziausiai penkis kartus , manau greiciau basas per laukus ateisi iki tos ,,,ligonines,,, su issilaksciusiais gydytojais nei kad tau kas pades susirgus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS