Vyriausybė siūlo leisti santuokas nutraukti notarui, jei nėra ginčo ir nepilnamečių vaikų | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO LEISTI SANTUOKAS NUTRAUKTI NOTARUI, JEI NĖRA GINČO IR NEPILNAMEČIŲ VAIKŲ

Vyriausybė teikia Seimui pataisas, kurios leistų santuokas nutraukti pas notarą, jei nėra ginčo ir nepilnamečių vaikų.

Taip pat Teisingumo ministerijos (TM) parengtos pataisos nebereikalautų teismo leidimo tėvams sudaryti nekilnojamo turto sandorius, kai jie turi nepilnamečių vaikų, notarams  perduotų ir daugiau sprendimų.

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska sako, kad Civilinio kodekso ir kitų teisės aktų pataisų paketas inicijuotas siekiant sumažinti teismų darbų krūvį bei palengvinti žmonėms teisinius procesus.

„Apylinkės teismo teisėjas vidutiniškai per vieną darbo dieną turi išnagrinėti 1,55 bylos, per vienerius metus – 393 bylas. Teismai, vykdydami savo funkcijas bylose, kuriose iš esmės nekyla ginčas, mažiau laiko gali skirti sudėtingų bylų nagrinėjimui ir žmonėms sprendimų tenka laukti ilgiau“, – sako ministrė.

Teisingumo ministerijos pranešime nurodoma, kad teismo dalyvavimo, perduodant teisinių klausimų sprendimą notarams, siūloma nutraukiant santuoką ir tvirtinant gyvenimą skyrium sutuoktinių bendru sutikimu, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, keičiant vedybų sutartį.

Taip pat – sudarant nekilnojamojo daikto, kuris yra šeimos turtas, sandorius, dar tėvams sudarant sandorius, susijusius su nepilnamečio vaiko turtu, pripažįstant tėvystę, kai tarp suinteresuotų šalių nėra ginčo.

Praleisto termino vykdomajam dokumentui pateikti vykdyti atnaujinimo klausimo sprendimą siūloma iš teismų perduoti antstoliams.

Pažymima, kad šiuo metu asmenys minėtais klausimais turi kreiptis į teismą net nesant ginčo.

Ministrė tikisi, kad pakeitimai leistų apylinkių teismų darbo krūvį sumažinti apie 10 procentų.

TM pranešime nurodoma, kad civilinių bylų, kai nutraukiama santuoka ir tvirtinamas gyvenimas skyrium sutuoktinių bendru sutarimu, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, sumažėjimas sieks apie 3300 per metus. Bylų, kai sudaromi nekilnojamo daikto, kuris yra šeimos turtas, sandoriai ir tėvams sudarant sandorius, susijusius su nepilnamečio vaiko turtu, skaičius galėtų mažėti apie 12800 per metus.

Be to, pagal siūlomą naują reglamentavimą, apygardų teismams bus teismingos bylos nuo 100 tūkstančių eurų (dabar – 40 tūkstančių eurų), ir tai leis sumažinti apygardų teismų darbo krūvį apie 13 procentų.

Šie siūlymai įtvirtinti Civilinio kodekso, Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo, Notariato įstatymo, Civilinio proceso kodekso ir Administracinių bylų teisenos įstatymo pakeitimo įstatymų projektuose, kuriuos Seimui numatoma teikti per pavasario sesiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

And

How much will cost?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS