Žemdirbiai ragina nedelsiant stabdyti ŽŪM perkėlimą: baiminamasi chaoso | KaunoDiena.lt

ŽEMDIRBIAI RAGINA NEDELSIANT STABDYTI ŽŪM PERKĖLIMĄ: BAIMINAMASI CHAOSO

Žemdirbiai toliau piktinasi dėl Žemės ūkio ministerijos perkėlimo. Baiminamasi, kad perkėlimo procesas iš ministerijos išvaikys visus specialistus, nebus spėta pasiruošti naujam 2021-2027 m. finansiniam laikotarpiui, o pats perkėlimas, anot jų, nenaudingas Lietuvai.

Žemės ūkio tarybos pirmininkas, Žemės ūkio bendrovių asociacijos (ŽŪBA) prezidentas Petras Puskunigis teigė, kad asociacija jau 2018 m. pareiškė, kad ministerijos perkėlimo sprendimas yra politinis ir jis nebus naudingas Lietuvai.

„Mums nerimą kelia tai, kad artėja naujas finansinis 2021-2027 m. laikotarpis, biudžetas dar nepatvirtintas, gali prireikti dirbti pagal seną tvarką, kuri labai taisytina. Tam reikalingi profesionalūs, patirtį ir įdirbį turintys darbuotojai. Politika yra politika, bet negalima užmiršti gamybos ir ekonomikos“, – teigė ŽŪBA prezidentas.

Anot P. Puskunigio, kai kurie žemės ūkio klausimai jau šiandien buksuoja, sprendžiami labai vangiai.

„Tai – įvairių fondų – melioracijos, rizikų valdymo – kūrimai, būtina peržiūrėti susietas išmokas. Šiemet labai nukentėjo sodininkai, jų parama visiškai nepakankama ir neadekvati“, – pridūrė P. Puskunigis.

ŽŪBA generalinis direktorius Jonas Sviderskis nuogąstavo, kad tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje, tačiau perkėlimo analizė nebuvo pateikta visuomenei.

„Analizė nebuvo pateikta aukščiausioms institucijoms, visuomenei. Toks perkėlimo būdas, neturint jokio aukščiausios institucijos sprendimo, yra reta praktika. (...) Ministerija – ne šiaip įstaiga. Negalima lengva ranka priimti tokių su valstybės valdymu susijusių sprendimų, galinčių turėti negrįžtamas pasekmes. (...) Šiuo atveju kauniečiai turi įsižeisti, nes jie prilyginti atsilikusio miesto gyventojams“, – teigė J. Sviderskis.

Šiuo atveju kauniečiai turi įsižeisti, nes jie prilyginti atsilikusio miesto gyventojams.

Kaip teigė Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, dėl vyraujančios nežinomybės reikia kuo greičiau stabdyti ministerijos perkėlimą.

„Ateina naujas laikotarpis, nežinomybė, „Brexit'as, nežinome, koks bus biudžetas. Turime pabaigti griaučius dėlioti, o kai reikės uždėti mėsą ant griaučių, gali nebelikti specialistų. Treti metai iš eilės prasti. Iki 30 proc. nuostolių nekompensuojama. (...) Revoliucijas reikia baigti ir reikia pradėti rimtai dirbti“, – sakė J. Talmantas.

Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas įsitikinęs, kad logikos, tik perkeliant ministeriją į Kauno centrą, nėra, o „išliko tik noras žūtbūt bet kokia kaina užsidėti paukščiuką ant rinkiminės kampanijos“.

„Ministerijos specialistas uždirba mažiau nei žmogus, dirbantis su kastuvu. Toks chaosas, koks yra sukeltas su ministerijos perkėlimu, tik paskatina žmones rinktis kitą darbą. Mes jau neturime su kuo ministerijoje šnekėtis, o darbai laukia didžiuliai“, – teigė A. Macijauskas.

„Šiuo laikotarpiu sukelti tokį chaosą yra nusikalstama. Pasekmės jusime iki pat 2027 m.“, – pridūrė A. Macijauskas.

Jo teigimu, perkėlimą reikia pradėti nuo ministerijai pavaldžių institucijų, tačiau šiuo laikotarpiu visi perkėlimo procesai turėtų būti kuo skubiau sustabdyti.

Anot Žemės ūkio ministerijos darbuotojų profesinės sąjungos valdybos narės Vitos Jurgilienės, ŽŪM dėl perkėlimo į Kauną jau paliko 71 žmogus.

„Iš dabar dirbančių žmonių 85 proc. žmonių yra pasiryžę palikti ministeriją, jei ministerija būtų perkelta į Kauną. Šiandien tik 18 etatų yra Kaune. Iš Aleksandro Stulginskio universtiteto tik viena mergina pasiprašė į praktiką, tačiau su sąlyga, kad ji vyktų į Vilnių“, – teigė V. Jurgilienė.

ELTA primena, kad tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje. Ją norėta perkelti kartu su pavaldžiomis organizacijomis, tačiau, joms pasipriešinus, šios minties laikinai atsisakyta.

ŽŪM teigia, kad ministerijos perkėlimas sudarys galimybes peržiūrėti nusistovėjusias valdymo tvarkas ir procedūras, o procesų efektyvinimas turėtų sutaupyti apie 500 tūkst. eurų valstybės lėšų per metus.

ŽŪM skaičiavimais, ministerijos perkėlimas į Kauną atsieis per 1 mln. eurų, o atsipirkti turėtų per 5-6 metus. Planuojama, kad visa ministerija į Kauną bus perkelta kitąmet. Tiesa, perkėlimą kritikuoja kai kurie ekonomistai, ūkininkai ir ŽŪM pavaldžių įmonių darbuotojai.

Seimas birželio pabaigoje nepritarė opozicijos parengtam rezoliucijos projektui, kuriame Vyriausybė raginama nedelsiant nutraukti Žemės ūkio ministerijos perkėlimo į Kauną veiksmus.

Seime už rezoliuciją iš 101 parlamentaro balsavo 39 nariai, prieš – 39, susilaikė – 23.

Konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad ŽŪM perkėlimas į Kauną neapsimoka nei politiškai, nei finansiškai.

Tuo tarpu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad šia rezoliucija konservatoriai žaidžia politinį žaidimą.

GALERIJA

  • Žemdirbiai ragina nedelsiant stabdyti ŽŪM perkėlimą: baiminamasi chaoso
  • Žemdirbiai ragina nedelsiant stabdyti ŽŪM perkėlimą: baiminamasi chaoso
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

T R I U K Š M A U J A konservatorių "žemdirbiai" veltėdžiai

kurie nori sėdėti ir toliau Vilniuje- nieko nedirbdami -- tokių Lietuvai n e r e i k i a.

noris

Raso zemdirbiai pries.Paziurekite i tu nuotraukoje zendirbiu snukius,gryni biurokratai,su zemdirbiais nieko bendro neturintys.Uzsisedejo kysininkai ten Vilniuje per ilgai ir bijo,kad ateje Kaune nauji neims kysiu ,bent kol irgi uzsisedes Visas ministerijas reiketu perkelti i Kauna,nes Vilniuje jie ten nutauteja tarp kitatauciu ir ima dirbti ne Lietuvai ,o svetimom valstybem.

pitti gerardo

Aš gavau 30 000 eurų paskolą iš ponia ROSA BORRIELLO, kuri padėjo man šypsotis jai, kad galiu atlikti savo namo užbaigimą ir ji taip pat tarnauja daugeliui mano kolegų daugiau Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo el. Pašto adresu: borriello.rosa108@gmail.com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS