Ar įmanoma pasiklysti degalinėje? | KaunoDiena.lt

AR ĮMANOMA PASIKLYSTI DEGALINĖJE?

Kiekvienas vairuojantis automobilį mažiausiai kartą per mėnesį ar dažniau užsuka į degalinę, vis dėlto pasitaiko susipainiojančių tarp degalų žarnų, keistai manevruojančių plovyklose ar kelis kartus apsukančių degalinę ieškant išvažiavimo. Degalinių atstovų patarimai, kaip geriau išnaudoti visas siūlomas paslaugas ar išvengti netikėtų klaidų, gali padėti ne tik pradedantiesiems, bet ir patyrusiems vairuotojams. 

Degalų žarnų ilgis 

Pildamiesi degalus kai kurie vairuotojai vargsta ir grumiasi su degalų žarnomis, kurios kartais atrodo kiek per trumpos. Pasak „Orlen Lietuva“ degalinių tinklą valdančios bendrovės „Ventus - Nafta“ generalinio direktoriaus pavaduotojo ir komercijos direktoriaus Sauliaus Žilėno, standartizuotas degalų žarnų ilgis yra 3 metrai. Norint patogiai prisipilti degalų, geriausia yra privažiuoti iš tos pusės, kurioje yra degalų bakas. Taip pat svarbu nenuvažiuoti per toli nuo degalų kolonėlės.

„Be to, šiuolaikinėse degalinėse naudojamos degalų žarnos, kurios laisvai kybo, todėl niekada nebūna sunkumų jas ištraukti“, - pažymi „Orlen Lietuva“ atstovas. 

Ne ta degalų rūšis! 

Pasak degalinių tinklo atstovo, vairuotojai labai retai supainioja degalus ir paprastai įsipila tą rūšį, kuri geriausiai tinka konkrečiam automobilio modeliui.

Jei į dyzelinu varomą automobilį netyčia prisipilsite benzino, degalinių tinklo atstovai pataria geriau net neužvesti variklio ir pasirūpinti degalų bako išvalymu. Vietoj mažesnio oktaninio skaičiaus benzino įsipylus aukštesnio oktaninio skaičiaus degalus automobilis nenukentės. Be to, visus degalus galima maišyti su atitinkamos rūšies degalais, turinčiais priedus, t.y. benzinas gali būti maišomas su benzinu su priedais, o dyzeliniai degalai su dyzelinu su priedais.

Daugumos benzinu varomų automobilių bakas yra apsaugotas ir į jį netelpa dyzelinių degalų pistoletas, kuris yra storesnis už benzininių degalų pistoletų antgalį.

Benzino ir dyzelino pistoletai skiriasi ir dar viena ypatybe. Prie benzino pistoleto yra pritvirtintas specialus vamzdelis, kuris surenka benzino garus. Tokie vamzdeliai yra privalomi pagal gamtosauginius reikalavimus ir sumažina kenksmingų medžiagų išplitimą ore.

Pasak S. Žilėno, būna atvejų, kai degalų pistoletus sumaišo patys vairuotojai pakabindami juos ant klaidingų laikiklių. Todėl pilantis degalus ir pasirinkus degalų rūšį patartina pažiūrėti ne tik į pistoletą, bet ir į automatiškai rodomą kainą bei įsitikinti, kad pasirinkti tinkami degalai.

Prisipilti per daug degalų ir perpilti baką beveik neįmanoma, nes degalų pistoletai turi apsauginius vožtuvus, todėl kai bakas jau yra sklidinas, degalai nustoja tekėję.

Degalų pistoletai turi ir specialią rankenėlę, kurią atlenkus automatiškai pripilamas pilnas bakas degalų. Tuo metu, kai degalų bakas saugiai pildosi, vairuotojas gali išmesti šiukšles ar nusivalyti langus.

Kokybės saugikliai 

Degalinėse periodiškai atliekami įvairūs matavimai, tikrinama degalų kokybė.Degalai į degalines pristatomi su kokybės sertifikatu, be to, jų kokybę periodiškai tikrina ir valstybinės tarnybos. Valstybinė ne maisto produktų inspekcija periodiškai ima degalų mėginius ir tiria jų atitikimą nurodytiems kokybės parametrams.

Pasak degalinių tinklo atstovo, degalinėse taip pat naudojama elektroninė matavimo sistema, kurios viena iš funkcijų yra automatiškai signalizuoti, jei degalų talpykloje netikėtai pradėtų kauptis pašaliniai skysčiai. Valstybinė metrologijos tarnyba taip pat periodiškai tikrina degalų dozavimo tikslumą. Kontrolinius matavimus nuolat atlieka ir pačios degalinės.

„Orlen Lietuva“ degalinėse degalų kokybę tikrina ir mobiliosios laboratorijos, kurios pačioje degalinėje ištiria degalų kokybę. Laboratorija tikrina, ar degalai atitinka sezoniškumo reikalavimus, ar nėra neleistinų priemaišų. 

Papildomos paslaugos 

Daugumoje degalinių vairuotojų patogumui yra padėti kibirėliai su vandeniu ir šluotelės, kurios yra skirtos nuvalyti stiklams, veidrodėliams ar lempoms, tačiau nereikėtų pradėti plauti viso automobilio, nes tam yra patogios plovyklos.

Plovykloje taip pat reikėtų laikytis saugumo reikalavimų. Įvažiavus į plovyklą, net jei nėra idealiai pataikoma užvažiuoti ant takelio, prasidėjus plovimui nereikėtų papildomai manevruoti, nes plovimo automatas gali netiksliai nustatyti automobilio buvimo vietą. Taip pat nederėtų varstyti durelių ar langų.

Degalinių atstovai taip pat primygtinai siūlo susipažinti su plovyklos instrukcija: nusukti antenas, užlenkti veidrodėlius, atsižvelgti į kitus reikalavimus. „Automatinių plovyklų įrenginiai yra labai jautrūs ir turi daviklius, kurie atpažįsta automobilio dydį, vis dėlto saugumo reikalavimai yra nustatyti siekiant didžiausio saugumo bei norint išvengti bet kokių netikėtumų“, - sako S.Žilėnas.

Kai kuriose degalinėse vairuotojai gali naudoti vienkartines pirštines. Jos labiau reikalingos dyzelinį kurą besipilantiems, nes ši degalų rūšis yra riebesnė ir labiau tepli, o pakliuvus ant rankų ilgiau išlieka dyzelino kvapas. Tačiau pirštinės gali praversti ir atidarant variklio dangtį, keičiant skysčius, valant langus. 

Klysta net ir patyrę vairuotojai 

Degalinių tinklo atstovo teigimu, vairuotojų nuvažiavusių su kuro žarnomis pasitaiko labai retai, tačiau tokių atvejų yra buvę. Taip yra nutikę kai degalus pilasi vairuotojas, o keleivis eina sumokėti arba telefonu užsišnekėjusiems ar pervargusiems vairuotojams.

Iš dažnesnių nesusipratimų, degalinių tinklo atstovas pamini vairuotojus, kurie supainioja litrus su litais. Norėdami užsipilti degalų už tam tikrą sumą, kartais išsiblaškę vairuotojai nustemba sužinoję, kad, pavyzdžiui, vietoj degalų už 40 litų, buvo prisipilta 40 litrų degalų.

Pasak S.Žilėno, rekomenduojama, kad degalų prisipylęs vairuotojas iš pradžių už juos sumokėtų ir tik tuomet atlaisvintų vietą, nes į eilę įsiterpus kitam vairuotojui gali susimaišyti mokėjimų eiliškumas. Be to, vairuotojai turėtų įsidėmėti kolonėlės numerį ir bent užmesti akį į sumą, už kurią prisipylė degalų.

Kaip pažymi „Orlen Lietuva“ atstovas, degalinės yra padidinto pavojingumo teritorija, todėl negalima ignoruoti griežtų saugumo reikalavimų: piltis degalų užvestu varikliu, rūkyti.

Degalinės atstovai taip pat įspėja, kad degalinės negali būti naudojamos kaip stovėjimo aikštelės. Nakčiai ar ilgesniam laikui degalinėse paliekami automobiliai gali trukdyti pripildyti degalų talpyklas ar išvalyti aikštelę. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS