Apie gudruolius, kurių nepavyksta demaskuoti | KaunoDiena.lt

APIE GUDRUOLIUS, KURIŲ NEPAVYKSTA DEMASKUOTI

Sakykite, kaip norite, bet Lietuva, man regis, yra stebuklų šalis. Pats nuostabiausias dalykas, kurį daugelis spėjome įsisavinti, yra gebėjimas kitus apkvailinti. Į pagalbą pasitelkiame patį "patikimiausią" dalyką – popierių. Kitaip sakant, "apsiginkluojame" įvairiausiais raštais ir tikime, kad popierius yra ištvermingiausias pagalbininkas.

Palaimintas naivume!

Ir kai dabar centrinio šildymo radiatoriai butuose yra šilti, baimingai žvilgčiojame į pašto dėžutes laukdami sąskaitų. Patiklūs naivuoliai.

Klaipėdoje, netoli Senosios turgavietės, yra simpatiška Galinio Pylimo gatvė. Kadaise ji tikrai buvo graži savo gražiais sodeliais, prie namų buvusiomis puikiausiomis tvorelėmis. Matyt, kam nors jos trukdė ir po nakties dar sovietmečiu dingo. Kaip dingo ir gražūs sodeliai: vieni išsikasė retus medelius, vaismedžius, krūmus ir pasisodino kolektyviniuose soduose, kiti lengvaisiais automobiliais dabar pribaiginėja buvusią žalumą.

Kodėl to nedaryti: nei sodino, nei augino, o augusios gerovės liudininkai – automobiliai – trukdo. Bet šito, regis, nemato namus administruojančios bendrovės. Jos, kaip ir kitos įmonės, kurioms patikėta rūpintis klaipėdiečių gerove, deja, nemato ir daugelio kitų dalykų.

Kai Galinio Pylimo 20-o namo gyventojai panoro atsijungti nuo miesto šilumos tinklų, jiems tai, regis, pavyko. Tai liudija ir 2012 m. spalio 23-iosios aktas, kuris patvirtino, kad Galinio Pylimo 20-o namo šildymo ir karšto vandens sistemos yra atjungtos nuo miesto šilumos tinklų pagal projektą (žinau ir jo numerį), parengtą 2012 m. Komisija nustatė, kad šildymo ir karšto vandens tiekimo vamzdynu nutraukimo darbai, atjungiant Galinio Pylimo 20-ą namą, buvo vykdomi Galinio Pylimo 20A namo pusrūsio patalpose, nupjaunant ir užaklinant šildymo sistemos bei karšto vandens tiekimo sistemos atšakas į Galinio Pylimo 20-ą namą. Darbai buvo atlikti pagal A.Ruikienės projektą.

Žinau, kad viena šio namo šeima šildosi malkomis, kelios kitos šeimos irgi ne visada čia gyvena. Ir kai po lapkričio ilgojo savaitgalio sutikau to namo vieno buto savininkę, ši pasakė, jog bute, nors ir nėra radiatorių, bet vamzdžiai, besidriekiantys į viršutinį aukštą, yra šilti, kitaip sakant, šildoma dalis buto. Nepatikėjau. Užėjau. Pridėjau delną prie vamzdžių, nutiestų į namo antrąjį aukštą, vamzdžiai buvo šilti. Šildymas – veltui. Nuėjau ir į Galinio Pylimo 22-ą namą, kur įrengtas centrinio šildymo centras. Kartu su čia gyvenančiu pilietišku žmogumi Antanu Povilaičiu bei miesto tarybos nariu Arūnu Barbšiu nuėjome į namą, kurio pusrūsyje neva nupjauti ir užaklinti šildymo vamzdžiai. Ten šilta. Ir nenuostabu, kad viename sandėliuke, kur šilta ir plieskia elektra, jaukiai įsitaisė du bėdžiai, matyt, benamiai. Tie gyventojai sakė, kad į tą rūsį juos įleidęs vienas giminaitis. Ieškome, kur užaklinti vamzdžiai. Jie turėtų būti šalti. Tačiau taip nėra. Po kurio laiko patenkame į Galinio Pylimo 20-o namo, atsijungusio nuo Klaipėdos šilumos tinklų, rūsį. Vamzdžiai šilti.

Su A.Povilaičiu nuėjome pas šilumos tiekėjus. Jie patikino, kad Galinio Pylimo 20-ame name atjungtas šildymas ir karštas vanduo. Parodo mums schemą ir viena darbuotoja pieštuku brūkštelėjo, kur tai buvo atjungta Galinio Pylimo 20A name. Užsiminėme apie Galinio Pylimo 20-o namo šildymą, o mums buvo pasakyta, jog reikalus su savivaldybe tvarko viršininkas Virginijus Zutkis. Tačiau jo kabinetas buvo užrakintas.

Kiek žinau, kelis kartus į Galinio Pylimo namus buvo atėję "Sobo sistemų" darbuotojai. Kol kas rezultatas nulinis. Sako, kad reikia išleisti vandenį iš visų trijų namų ir ieškoti, kur ir kas padaryta blogai. Prasidėjus šildymo sezonui, atlikti tokius pertvarkymus yra nei šis, nei tas. Bet kito kelio nėra. Kiek tos šilumos iki šiol pateko ir patenka į nuo miesto šilumos tinklų atsijungusį Galinio Pylimo 20-ą namą?

Aplaidumu visa tai pavadinti neapsiverčia liežuvis. Kaip apskritai galėjo atsitikti toks dalykas? Na ir kas, jog akte nurodyti skaitiklių rodmenys, kai šildymo sistema buvo atjungiama nuo miesto šilumos tinklų. Bet juk tie, kurie nurašo skaitiklių rodmenis, puikiai žino, kad tos šilumos turėtų būti išnaudota mažiau, nes namas atjungtas. Aritmetika. Tai gal tų šilumos prietaisų skaitiklių parodymų niekas nežiūri, gal tų rodmenų niekas net neapskaito? Kas galėtų paneigti, jog išties atjungus ir užsandarinus Galinio Pylimo 20-o namo šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas, jos nebuvo vėl prijungtos savavališkai? Pagaliau gal aktas dėl Galinio Pylimo 20-o namo šildymo ir karšto vandens atjungimo buvo parašytas neatlikus visų darbų?
Savivaldybė apie šį skandalėlį irgi žino.

Gyventojams, kurie moka už centrinį šildymą, dividendų niekas nemoka, o už vergišką paklusnumą jiems prieš nosis paklojamos solidžios sąskaitos. O man seniai atrodo, kad Lietuvoje butų šildymo kainos yra skaičiuojamos iš lubų. Tiek suplanuota gauti lėšų, tiek ir gaunama iš tų, kurie dar sugeba sumokėti. Nes yra pasiturinčių žmonių, kurie už šildymą nemoka. Raginimų susimokėti jie neima. Tada neįrodoma, kad tokį raginimą gavo. Nepagautas, kaip žinome, ne vagis.

Visada sakiau, jog norint užtikrinti normalias šildymo kainas, kiekviename bute prie kiekvieno radiatoriaus turi būti įrengti specialūs reguliavimo įrenginiai. Taip, kaip yra Vakarų Europoje.

Žmogus pasišildo būstą kada nori ir kiek nori, o moka tiek, kokie yra rodmenys. Tokia centrinio šildymo sistema, kokia dabar yra Lietuvoje, paranki tik verteivoms, kurie prisidengia valstybės vardu.

Pagaliau svarbu ir kitkas. Yra labai daug žmonių, kurie prie butų prisijungia dalį bendrojo naudojimo patalpų – koridorių, palėpių. Nieko blogo, jei žmonės pasigerina sau gyvenimo sąlygas.

Bet ar jie tai įteisina? Pasigerinę savo gyvenimo sąlygas ar moka už šildymą, elektrą?

Tegu savivaldybės ponai pasikalba su senamiesčio žmonėmis, gal jiems tada akys atsivers. Negali būti, jog pasididinus butą, jo plotas lieka toks, koks buvo. Nemanau, kad namus administruojančios bendrovės šito nežino. Tiesiog žinojimas ir tylėjimas visada turi aukso vertę. O kokią vertę turi piliečiai, iki šiol pakeliantys mokesčių naštą, gudriai užglaistyta gražbylystėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS