Kapinaitės buvo ne vienos | KaunoDiena.lt

KAPINAITĖS BUVO NE VIENOS

Jau kurį laiką Tilžės gatvės pašonėje, Malūno tvenkinio parko ribose, stovi informacinis stendas apie to tvenkinio ir jo aplinkos buvusius ir esamus objektus. Aš tame stende aptikau, mano nuomone, keletą netikslumų.

Minint sendvario, buvusio dvaro, duomenis pasakyta, kad dvaras turėjo vienas kapinaites.

Tai netiesa, nes dvaras turėjo dvejas kapinaites, vienos buvo greta Tilžės gatvės, o kitos – šiauriau dvaro, maždaug už 150 metrų nuo centrinių rūmų.

Apie Būdsargio dvarelį rašoma, kad jo buvusią vietą žymi tik storiausias mieste ąžuolas, nors čia tebestovi ir paties buvusio dvarelio pastatas.

Apie prie Malūno tvenkinio buvusį vandens malūną rašoma, kad tas malūnas buvo iš pietinės Bangų gatvės pusės. Mano žiniomis, buvo priešingai: malūnas buvo šiaurinėje Bangų gatvės pusėje.

Dar XVIII–XIX a. planuose buvusių Trinyčių audimo gamyklų zonoje yra buvusios malūno kapinaitės, jos driekėsi vakarinėje tvenkinio pusėje.

Apie buvusį Joniškės dvarą rašoma, kad iš to dvarelio likęs tik vienas ūkinis pastatas.

Dar visai neseniai stovėjo ir antras statinys, o baigiantis sovietmečiui buvo nugriautas dar vienas ten stovėjęs pastatas.

Dabar vyksta trijų naujų pastatų statyba buvusio dvaro teritorijoje, jie, mano asmeniniu supratimu, neturi nieko bendra su buvusio dvaro vaizdu.

Man būtų priimtiniau, jeigu būtų atstatyti buvusio dvaro centriniai rūmai su bokštu. Nors statomi nauji namukai irgi nėra pats blogiausias variantas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS