Propagandiniai sovietų triukai vis dar veikia? | KaunoDiena.lt

PROPAGANDINIAI SOVIETŲ TRIUKAI VIS DAR VEIKIA?

Noriu pasakyti keletą žodžių dėl peripetijų, susijusių su sovietinių karių kapinių ideologinio plano paminklais.

Šiomis dienomis per žiniasklaidą išgirdau Širvintų merės Živilės Pinskuvienės postringavimų apie susiklosčiusią situaciją Širvintose.

Visų jos gana keistų samprotavimų tuo klausimu nekartosiu, bet štai net su ašaromis akyse ji bandė apginti neva Širvintų sovietų karių kapinėse palaidotų lietuvių karių garbę, tų, kurie žuvo Afganistane.

Labai abejotina, kad tose Antrojo pasaulinio karo sovietinių karių kapinėse būtų buvę laidojami lietuvių kariai, anuomet žuvę Afganistane.

Didesnė tikimybė, kad artimieji juos būtų veikiau palaidoję civilinėse kapinėse, tarp savo artimųjų.

Jeigu tikrai tose kapinėse buvo palaidoti Afganistane žuvę lietuvaičiai, tai labai abejoju, kad jų artimieji labai nuliūstų, jei iš tų sovietinių karių kapinių būtų pašalinti sovietiniai simboliai. Veikiau jau jie tam net galbūt pritartų.

Neseniai teko padiskutuoti su pažįstamu istoriku keletu klausimų, tarp jų – ir dėl žadamo pašalinti sovietinių laikų paminklinio akmens.

Jis skirtas tokiam Jefimui Belinskiui, kuris 1944 m. gruodžio 16 d., neva pasiaukodamas dėl lietuvių tautos laisvės, savo kūnu uždengė vokiečių kulkosvaidžio vamzdį ambrazūroje ir pakartojo žinomo Sovietų Sąjungos didvyrio Aleksandro Matrosovo žygdarbį.

Manau, kad tai –  propagandinis sovietinis triukas, nes tais 1944-aisiais, kai vokiečių karinės pajėgos visuose frontuose traukėsi, o tai daryti vertė aplinkybės, nebuvo jokio reikalo savo noru gultis ant šaudančio vokiečių kulkosvaidžio.

Gerai žinau, kad tas paminklinis akmuo pastatytas sovietmečiu, apie 1975 m., o istorikas man dėstė, kad jis pastatytas jau mūsų, laisvos Lietuvos, dienomis.

Pasak istoriko, tai – Rusijos konsulato Klaipėdoje pastangų rezultatas. Tačiau nežinau, kodėl jis taip keistai tai bandė įrodyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jonis

Reikia versti visus komunistines santvarkos statinius, kai state musu neklause - buvom okupuoti, dabar esam laisvi tai pagaliau nugriaukim ir pastatykim musu tauta ir musu vertybes atitinkancius statinius.

Chyy

Užtai lietuviško režimo triukai kuo toliau tuo vis labjau neveikia:D)

Lenda

tokie kirminai iš visu mėšlinu kampu. Ir vis rusa visur mato. Vis jiems sovietai vaidenasi. Net išėje jau 35 metai. Net visus tuos metus užmirše Lietuva. Net mire. Toki patriotai kad apsimeta ka rusu kalbos nemoka/žodis sovietai rusiškai tarybos/ Bijo savo pačio praeities kap velnias kryžiaus. Užtai naikint viska kas tarybinius laikus primena? Jau gal Hitleris geras? Jau gal ji nugalėjo tik rusu kareiviai užtai visi Lietuvoj esantis paminklai yra rusu ir rusam? Kitos tautybės sėdėjo sau ramiai ir laukė kas laimės?Bl ka biesina toki buki kaušai. Be sažinės ir pagarbos Žmonijai. Galit nors sikna žeme raižyt mūsu žmonelia vistiek atsimins tikai kas kap buvo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS