Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia? | KaunoDiena.lt

AR PREZIDENTO VADOVAUJAMA VALSTYBĖS GYNIMO TARYBA NIEKO NEBEREIŠKIA?

Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didinimas. Tai – mūsų bei sąjungininkų gynybos galimybių stiprinimas. Kitas aspektas – tokios gamyklos nestatomos vietos rinkai, tik eksportui po visą pasaulį.

Tiesa, pasirašant ketinimų protokolą, mūsų Vyriausybės atstovai rodė kur kas daugiau entuziazmo nei „Rheinmetall AG“ tarptautinių strateginių programų plėtros direktorius Maximillian Froch. Jis buvo gana lakoniškas dėl terminų bei sąlygų. Ir, gaila, kad mūsų žiniasklaida pasitenkino valdžios viešųjų ryšių spaudos pranešimais, nes klausimų, kuriuos reikėtų užduoti, daug. Ypač žinant šios Vyriausybės polinkį į „pjarinius“ veiksmus, realaus verslo veiklos nesuvokimą bei norą užkrauti visuomenei papildomus mokesčius. Tad keturi klausimai, į kuriuos privalome gauti atsakymus.

1 klausimas. Ar „Rheinmetall AG‘‘ ketinimas statyti amunicijos gamyklą Lietuvoje yra susijęs su Valstybės gynybos tarybos sprendimu „Leopard 2‘‘ – jei bus Vokietijos tankai, bus ir gamykla?

Toks mainų, o tiksliau „offset‘‘ principas gana paplitusi praktika gynybos pramonėje, kai valstybė, kuri įsigyja didelių gynybos priemonių ir įsipareigoja ilgam laikui, iš gamintojo reikalauja įsigyti sutartai sumai prekių, kurios gaminamos šiuo atveju Lietuvoje arba investuoti į gamybą vietoje. Man pačiam teko organizuoti tokį sandorį 1995 metais, kai Krašto apsaugos ministerija įsigijo didelį kiekį prieštankinių granatsvaidžių ir amunicijos, o mainais už tai Švedijos gynybos pramonės įmonė „Bofors AB‘‘ įsipareigojo investuoti į gamybą Lietuvoje. Ir nuo to laiko Panevėžio įmonė „Stigma‘‘ gamina skirtingų tipų amunicijos konteinerius, kuriuos perka švedai ir jie keliauja po visą pasaulį.

2 klausimas. „Rheinmetall AG‘‘ savo produkciją eksportuoja po visą pasaulį. Deja, net ir į tas valstybes bei tokiems režimams, kur mes tikrai nenorėtume, kad Lietuvoje pagaminta amunicija atsidurtų. Ar Vyriausybės ketinimų protokole yra numatytas toks ribojimas? Ar Lietuvos valdžia išlaikys – kas įprasta praktika tokiame versle – teisę kontroliuoti galutinį vartotoją (end user certificate)?

3 klausimas. Lietuva turės prisidėti prie šių investicijų. Kiek ir kaip – dar nežinome. Tačiau kodėl Lietuva nedalyvauja Europos gynybos investicijų programoje, kuri dalina 1.5 mlrd. eurų subsidijų gynybos pramonei 2025-2027 m.? Tas pats „Rheinmetall AG‘‘ su Rumunijos įmonėmis dalyvavo ir gavo subsidiją bendriems projektams, kas gerokai mažina šalies finansinį prisidėjimą. Ar tiesiog pakelti mokesčius Lietuvos gyventojams yra lengvesnis kelias?

4 klausimas. Trečiadienį Vyriausybėje vyko diskusijos, kaip didinti gynybos finansavimą. Naujasis krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pristatė, kad prioritetas yra oro gynyba, o tankai – tolimos ateities perspektyva (diplomatiškai atsisakyta „Leopard 2‘‘). Nors mes, partija „Laisvė ir Teisingumas“, palaikome tokią poziciją ir visada raginome pirmiausia stiprinti oro gynybą ir prieštankinę ginkluotę, tačiau kyla logiškas klausimas: kokia atsakingų valstybės institucijų sprendimų galia ir subordinacija mūsų šalyje? Ministras vienu pasisakymu „padėjo į pavėsį priimtą“ Valstybės gynimo tarybos sprendimą dėl tankų pirkimo. Ten pat ministras „padėjo“ ir kariuomenės vadą, kuris buvo didelis „Leopard 2‘‘ tankų entuziastas ir nuolat tvirtino, kad tankų Lietuvai reikia. Gal sprendimas atšauktas? Gal įvyko naujos realių karybos ekspertų diskusijos ir pateikta nauja strategija? Gal yra prezidentas, kuris galėtų paaiškinti? Ir ar „Rheinmetall AG‘‘ skubus protokolo pasirašymas nėra situacijos gelbėjimas, kaip nors išlaikyti įsipareigojimą įsigyti tankus?

Sunku tartis su valstybe, kurioje neaišku, kas ir kaip priima sprendimus. Ir kas nors už ką nors atsako.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Šitas

rašytojas jau seniai įrodė ko vertas, bet vis mokina ,protingu dedasi , gana ,pasirodei kas per žmogas.

kaimo bernas

jo , gudų demokratijos tėvas, žmogus, artimas imperatoriui, juk tvirtino kad Lukašenka Astravo atominės Vilniaus panosėje nepastatys, ne - nestatys Vo veda patriotų partijos sąrašą į EU parlamentą Piesni i pliaski

Cha

Ar dar yra tokia valstybės gynimo taryba? Nustebinot. O jei yra tai manau kad gina visai ne nuo to nuo ko privalo gint - nieks nesidomi starteginių šalies objektu pavogimu, galimai priešiškų šalių statytinių veikla aukščiausiose šalies institucijose, ypač didelio masto žalos valstybei padarymu ar poveikio prekyba valdančiųjų tarpe. Visas tas turėtų būti pagrindinėm užduotim šitoje valstybės gynimo taryboje, jau nekalbant apie LR krašto apsaugos departamentą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS