Guminių galvų apreiškimai | KaunoDiena.lt

GUMINIŲ GALVŲ APREIŠKIMAI

Kol institucijos ir komisijos aiškina, kaip reikia rašyti taškus, portaluose bei didžiajame feisbuko mėšlyne nesibaigia valstybinės kalbos žaginimo akcija. Jos kažkodėl kontrolieriai nemato arba nenori matyti. Gal čia irgi vyrauja panaši tendencija, kai užmerkiamos akys regint iškrypėlių išsidirbinėjimą persekiojant normalius žmones?

Kaipgi žagina gimtąją kalbą tautiečiai? Na, kad ir feisbuke rašinėdami meilei ir kitoms jausenoms dedikuotus skelbimus. "Labuka kuris nuoretu rymtai susipažt. Esu 30meteerguna kuri pasiremgus rymtem santikem susipažynt", – skelbia kažkieno būsima pasija.

Galima įsivaizduoti, kokių gelmių ir kokio patikimumo čia tarpusavio ryšiai užgims. Juk atsilieps toks pat beraštis gumine galva, su kuriuo ir bus kuriami tie "rymti santikei". Tik kokios perspektyvos iš jų įmanoma tikėtis?

Yra ir nokautuojančių komercinių skelbimų. "Pyrktčeu žiamią", – rašo progresuojantis ūkininkas. "Gal kaskas turi pardot no toyota korola viars apsvitimo salono liampa pilnei su visko", – šaltu profiliu skelbia sugedusios tojotos savininkas.

Dar viena apsiskelbimų rūšis – aktualūs perspėjimai apie eismo sąlygas ir policijos patikras. Čia trimis pamainomis veikia tikra mėšlo kasykla. "Atsarge ziaure slidus kels uz glaudziu." "Stov pri senuku kitoi puse gatve aiksteli." "Torgaus pusie čiuožykla jaučiu kap i daugoma veitu, Kor diedes su droska." Šiuose apsireiškimuose galima įžvelgti net kreivą dounininkų tarmės įtaką feisbuko slengui. Tiksliau – jau ne slengui, o luošai naujakalbei, kuri virtualybėse išstūmė valstybinę kalbą. Totalinė bukybė, užplūdusi visus interneto akligatvius, triumfuoja. Ką reiškia, pavyzdžiui, feisbukinis pasakymas "Vid kapa nepraled nieka keporioka"? Tačiau guminukai supranta, kad tai perspėjimas apie kelių policijos reidą.

O kalbos inspekcijos vadas tuo pat metu pamokslauja apie tai, kad žodį "kioskas" reikia tarti su "j".

P. S. Gal tikrai atėjo metas baudžiamajai atsakomybei už valstybinės kalbos prievartavimą, naikinimą ir institucinį susitaikymą su tuo?

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

vaclovui

mažai kas žino, manau ir vaclovai neraukia - išakas arba asilo patinas mokėjo dalyką, kurio neraukė joks žmogus. Išakas idealiai įsimindavo karavanų kelią ir juos vedė. Išakas vedė, ne žmogus.

garbė Jablonskiui

Kalbėjo Jablonskis rusiškai, studijavo Maskvoje. Bet Lietuva priklausė Rusijos imperijai, tai rusų nebuvo užsienio kalba.

Vaclovas

>pasirodo. Išakai daug ko nesupranta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS