M. Skritulskas: mirtinai pavojingo žaidimo įkaitais yra paversti tūkstančiai gyventojų | KaunoDiena.lt

M. SKRITULSKAS: MIRTINAI PAVOJINGO ŽAIDIMO ĮKAITAIS YRA PAVERSTI TŪKSTANČIAI GYVENTOJŲ

Gerbiamas mere Antanai Kalniau, platesnių diskusijų dėl planuojamos statyti chemijos gamyklos reikėjo dar 2021 m., kai tuo metu apdairiai pakeitėte Kretingos rajono Bendrąjį planą, numatant būtent šioje vietoje statyti pramoninius objektus.

Gi dabar atliekama Poveikio aplinkai vertinimo procedūra tėra formalumas, uždegantis žaliąją šviesą pavojingos gamyklos statybai. Man nėra žinoma atvejo, spėju ir Jums, kuomet toks vertinimas, kurį, beje, užsako ir finansuoja pats jo teigiama baigtimi suinteresuotas statytojas, užkirstų kelią jo sumanymams. Taigi, reikia prisipažinti ir sakyti visuomenei atvirai – sprendimas dėl pavojingos chemijos pramonės statybos buvo priimtas dar prieš dvejus metus, kai buvo keičiami tos teritorijos planavimo dokumentai. Galimai siekiant ir teigiamų tikslų: sukuriant naujas darbo vietas rajono gyventojams, didinant vandens suvartojimą 274 400 m3 per metus, kas, tikėtina, turėtų įtakos vandens kainos mažėjimui visiems gyventojams ar dar dėl kokių sumetimų.

 

 

Tačiau be šių teigiamų dalykų buvo būtina tuomet pasakyti ir gręsiančius pavojus. Gamykloje numatyta gaminti iki 100 tūkstančių tonų ypatingai nuodingos, sprogstamos ir pavojingai nematoma ir sunkiai užgesinama liepsna degančio metanolio. Nuo 2 g metanolio žmogus apanka, nuo 40 g – miršta. Ko gero, nereikia plačiau aiškinti, kad ši pavojinga cheminė medžiaga gali būti reikšminga onkologiniams ir kitiems susirgimams. Gerai, kai viskas būna gerai, bet dėl vandenilio ir metanolio degumo tokios gamyklos neišvengia ir sprogimų, kurios gali paveikti kelių dešimčių kilometrų spindulio teritoriją.

Kitaip tariant, tokiu būdu Jūs laimintumėte cheminės bombos statybą, kurios sprogimo atveju (neduok Dieve!) neišvengiamai nukentėtų ne tik artimiausios urbanizuotos teritorijos vos už 45 metrų bet ir tolimesnės gyvenvietės: Darbėnai, Lazdininkai, Žibininkai, Būtingė net ir Šventoji, bei už 5 km. esančios saugojimos teritorijos, įskaitant „Natūra 2000“.

Gerbiamas mere, galima iš pinigų slepiant savo emocijas žaisti pokerį, ar net  emocijas įkaitinant iki rusiškos ruletės, tai yra pavienio žaidėjo asmeninis reikalas. Dabar šio, mirtinai pavojingo žaidimo įkaitais yra paversti tūkstančiai gyventojų. Jūsų ir kaimyninės Palangos savivaldybės gyventojų. Visa tai galima lengvai sustabdyti Jums tik panorėjus, kitaip tariant, pakeisti savo nuomonę, susiformavusią dar 2021 metais, kai buvo uždegta šviesa šios gamyklos statybai, pakeitus sklypo paskirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

O tai

Nori LIETUVĄ paverstp atliekų šalimi

Atsipeikėkit

Ir pagalvokit o gal čia šventoji kurorto trejybė vėl dykų pinigų užsimanė?

Na taip

karas ant slenksčio, Kasčiūnas su Anušausku ruošia apkasus kast, Bilotaitė organizuoja piliečiu pasipriešinima ir priedangas na o mūsų glušai gyvas bombas savanoriškai nori savo žmonėm ant galvų sustatyt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS