Nevalgysim dviem šaukštais | KaunoDiena.lt

NEVALGYSIM DVIEM ŠAUKŠTAIS

Elektra – taukšt per kišenę, dujos – šmaukšt, o ir vanduo – kaukšt. Nuo sausio 1-osios. Negali vanduo nebrangti. Pirmiausia dėl to, kad jį tiekiančios įmonės dėl pabrangusių energetikos resursų patiria milžiniškų nuostolių. Antra – mūsų vanduo vis dar pigiausias Vakarų Europoje. Tik molėtiškiai, mokantys daugiau nei 4 eurus už 1 kub. m, laikytini europiečiais. Daugumai kaina nepersirita per 2 eurus.

Per visas iki šiol buvusias krizes kainos krisdavo į neregėtas žemumas, o per šią, lydimą pandemijos, viskas atvirkščiai. Brangymetis prasidėjo nė nelaukiant Naujųjų. Duonos ir visa ko, kas ant jos tepama ar dedama. Pirkėjus jaukinasi nuo rudens pradžios. Statybinės medžiagos – jau nuo pavasario.

Pabrangimas skaudžiausiai kerta ne tiems, kurie per pandemiją sukaupė bankuose rekordinius indėlius. Ne tiems, kurių atlyginimai aukštyn kyla milžiniškais tempais. Menka paguoda statistikų skaičiavimai, kad vidutinis atlyginimas šoktelėjo keliolika procentų. Nemenkos dalies gyventojų pajamos nė kiek nepadidėjo ir juos Vyriausybės atstovų skelbiami įvairūs vidutiniai rodikliai vis labiau erzina.

Šviesiai gyvens tik optimistai, kuriems gana tiek, kiek turi, nepaisant brangimo. Jie visada šypsosi: dviem šaukštais vis tiek sriubos nesrėbsi.

Žmogus, kurio uždarbis per metus nepasikeitė, realiai jaučia vienintelį vidurkį – kiek už tą pačią pinigų sumą jis parsineša prekių maišelyje. Deja, jis kiekvieną mėnesį lengvėja. Fiksuojama, kad nuolat brangsta net pigiausių maisto prekių krepšelis.

Net ekonomistai kraipo galvas, ko laukti toliau, kai nuo pernykščio lapkričio iki šio infliacija pasiekė 9 proc. ribą. Ką čia kraipyti? Ji taps dviženklė. Tikrai pralenks ir vidutinio atlyginimo, ir vidutinės pensijos augimą. Juodai dienai atidedamos santaupos apskritai praras vertę. Įvairūs finansų patarėjai choru dainuos, kad geriau nusipirkti šiandien, nes rytoj gali nebeįpirkti. Bet. Užburtas ratas. Kuo daugiau žmonių puls įsigyti, tuo labiau didės paklausa, o tai dar labiau didins prekių kainas. Šviesiai gyvens tik optimistai, kuriems gana tiek, kiek turi, nepaisant brangimo. Jie visada šypsosi: dviem šaukštais vis tiek sriubos nesrėbsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Antanas

Tikrai. Nevalgysim dviem šaukštais, o srėbsim "gorčiniais" kaušais.

visa patarlė

Ir dviem šiiknom nešiksi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS