Pinigai svarbiau | KaunoDiena.lt

PINIGAI SVARBIAU

Iki pasaulio futbolo čempionato lieka vos daugiau nei savaitė, o buvęs FIFA prezidentas Seppas Blatteris atsibudo ir pripažino, kad jo vadovauta organizacija prieš dvylika metų smarkiai suklydo turnyrą patikėdama Katarui.

S.Blatteris argumentuoja, kad Kataras yra per maža valstybė organizuoti tokio masto renginį. Tarsi prieš dvylika metų, kai buvo priimti sprendimai, būtų nežinojęs, kad šioje Artimųjų Rytų valstybėje gyvena vos 2,9 mln. gyventojų, o jos plotas beveik šešis kartus mažesnis nei Lietuvos. Užtat šis buvęs kuklus sporto vadybininkas iš Šveicarijos, vėliau paskendęs korupcijos skandaluose, gerai žinojo keletą kitų faktų. Pirmiausia tai, kad Kataras – vienas didžiausių dujų ir naftos eksportuotojų pasaulyje. Milijardai uždirbami iš gamtos išteklių, vadinasi, dalis jų nubyrės ir į FIFA piniginę, o iš ten patyliukais įkris ir į valdininkų kišenę. Ir pridengs horizontą, kad FIFA delegacijos, inspektavusios ir vertinusios Kataro kandidatūrą, nematytų jokių trūkumų. Nei žmogaus teisių pažeidimų, nei šalyje paminamo lyčių lygybės principo, nei darbininkų žūčių statant arenas. Na ir kas, kad teko aukštyn kojomis apversti visą klubinio futbolo kalendorių, jį sustabdant viduryje sezono ir pirmą kartą istorijoje pasaulio čempionatą perkeliant į žiemą. Mat vasarą rungtyniauti pragariškame Kataro karštyje būtų tiesiog pavojinga futbolininkų gyvybei. Visus šiuos argumentus nusvėrė arabų pinigų kapšas.

Milijardai uždirbami iš gamtos išteklių, vadinasi, dalis jų nubyrės ir į FIFA piniginę, o iš ten patyliukais įkris ir į valdininkų kišenę.

S.Blatteris tvirtina siūlęs Jungtinių Valstijų kandidatūrą, tačiau ko verti šio sukto senolio žodžiai buvo galima įsitikinti ne sykį. Pavyzdžiui, 2018-aisiais per planetos pirmenybes Rusijoje glėbesčiuojantis ir žarstant komplimentus diktatoriui Vladimirui Putinui. Arba šutvės brangiausių advokatų pagalba išsisukinėjant nuo kaltinimų korupcija Šveicarijos teisme. Nėra abejonių, kad organizacine prasme Pasaulio taurė Katare vyks nepriekaištingai, tačiau moraliniai aspektai šį turnyrą į istorijos metraščius įrašys toli gražu ne pačiomis šviesiausiomis spalvomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Siaip

Kur pirstu dursi visur tas pats. Bet kurio produkto gamybos grandinej kazkioj vietoj slepiasi nusikaltimas pries zmogu, gamta,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS