R. Juknevičienė: dabar svarbiausia – nebijoti | KaunoDiena.lt

R. JUKNEVIČIENĖ: DABAR SVARBIAUSIA – NEBIJOTI

  • 22

Diskusija „Laisvės kovos šiandieniame pasaulyje“, vykusi su Europos Parlamento nare Rasa Juknevičiene, sulaukė didelio susidomėjimo. Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje vykusiame renginyje apžvelgti naujausi įvykiai, kitos tebekraujuojančios aktualijos, svarbios sąsajos ir labiausiai tikėtinos išeitys.

Išlaikykime rimtį

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarė, buvusi krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė susitikime-diskusijoje kauniečius pakvietė pasikalbėti apie politinę ir saugumo situaciją Europoje ir visame pasaulyje.

Pokalbį moderavęs žurnalistas Gražvydas Muižys pradėjo nuo klausimo apie ugdymo ir kitas įstaigas pasiekiančius bauginančius e. laiškus.

„Raginu visus išlaikyti rimtį“, – sakė R. Juknevičienė. Šių laiškų tikslas, anot politikės, sukelti visuomenėje chaosą, paniką, įtampą, sutrikdyti kasdienį gyvenimą, išgąsdinti, žinant tai, kas vyksta Izraelyje, Ukrainoje.

G. Muižys pažymėjo, kad tokių laiškų pasipylė ir Ukrainoje prieš karą. Ar tai neturėtų būti pavojaus signalas, kad artėjame prie raudonosios linijos, kalbant apie mūsų santykius su priešiškai nusiteikusiais kaimynais?

„Iki 2014 m. Krymo aneksijos ir po jos dar buvo besišaipančių iš tokių politikų kaip aš, kad neva rusai puola, o nuo pernai, vasario 24 d. (karo Ukrainoje pradžios), neįsivaizduoju sveiko proto Lietuvos piliečio, kuris nesuvoktų, kad turime būti pasiruošę iš esmės viskam. Dabar jokios tiesioginės grėsmės mums nėra. Netgi, sakyčiau, atvirkščiai. Karo bei okupacijos galimybė mums šiuo metu yra daug mažesnė, nei buvo prieš dešimt metų. Šiuo metu ir mes labiau pasiruošę, ir NATO nubudę. Turime visai kitą supratimą apie saugumą. Visi yra pažadinti“, – komentavo europarlamentarė.

Europos Parlamento narė R. Juknevičienė. Partnerio nuotr.

Pasirūpinkime patys

Prakalbus apie silpnoką visuomenės paruošimą, informavimo kampaniją, ką kiekvienam žmogui reikėtų daryti iškilus pavojui, kitus aspektus, R. Juknevičienė kvietė nelaukti, kol valdžia ar kažkas kitas mumis pasirūpins.

Karo bei okupacijos galimybė mums šiuo metu yra daug mažesnė, nei buvo prieš dešimt metų. Šiuo metu ir mes labiau pasiruošę, ir NATO nubudę.

 

„Visais laikais, esant įvairioms valdžioms ir visokiomis situacijomis, reikia mokėti ir galėti pasirūpinti savimi ir savo šeima. Už mus to niekas nepadarys. Krizė – ne tik karas. Vien dėl to jauni žmonės turi eiti į kariuomenę, kad įgytų žinių, kaip kovoti, kad sugebėtų išlaikyti šaltą protą. Ne veltui sakoma: ruoškis karui, kad jo nebūtų. Prie kiekvieno kaimo kariuomenė neateis apginti, todėl esu už visuotinį karinį šaukimą, taip kaip yra Suomijoje, Estijoje, Izraelyje. Ir vyrams, ir moterims“, – dėstė politikė.

Ji priminė Izraelio pavyzdį, kai karinį parengimą turinti mergina išgelbėjo visą savo bendruomenę nuo teroristų, nes žinojo, ką tokiu atveju daryti.

Koks kitas Rusijos žingsnis?

G. Muižys R. Juknevičienės paprašė pamodeliuoti, kaip galėtų elgtis tas neprognozuojamas žvėris, koks yra Vladimiras Putinas.

„Jis gąsdina, grasina, bet nemanau, kad Rusija šiuo metu turi karinių pajėgumų pradėti karą prieš NATO valstybę. Mūsų saugumas sustiprėjo ir dėl to, kad Suomija tapo NATO nare. Švedai irgi suteikia daugiau saugumo, nors dar nėra visateisiai NATO nariai (laukia Turkijos ir Vengrijos sprendimų, kad būtų ratifikuota įstojimo sutartis)“, – teigė buvusi krašto apsaugos ministrė.

„V. Putino veiksmus matau kaip siekį gąsdinti. Jis nori, kad jo bijotų, – tęsė R. Juknevičienė. – V. Putinas ir jo parankiniai gąsdina branduoliniu ginklu, karu prieš mus. Aišku, tai nereiškia, kad nereikia rimtai žiūrėti į gąsdinimus. Dirbdama krašto apsaugoje ilgamečių darbuotojų buvau išmokyta, kad net tada, jei grėsmės tikimybė yra vos 5 proc., turime būti pasiruošę.“

Ji teigė, kad į Rusijos grasinimus žiūri labiau kaip į gąsdinimus, hibridinio karo elementą, kad, užuot rėmę Ukrainą, pradėtume rūpintis tik savimi: „Žiūrėkite, jums patiems gresia pavojus, kam duodate Ukrainai ginklų?“ Tokia taktika veikia ir priimančius sprendimus Vakaruose.

Jokių derybų

Teroristus sunku suprasti sveiku protu. Grupuotei „Hamas“ tarsi nebuvo logikos pulti Izraelį suvokiant, koks bus atsakas, – juos tiesiog gali nušluoti. R. Juknevičienės įžvalgomis, toks teroristų žingsnis žengtas ne be paskatinimo iš šalies. Tai naudinga Iranui ir Rusijai, nes dabar pasaulio dėmesys nukreiptas į čia, o ne į Ukrainą. Tai lemia ir finansinių, ginklų, kitokios paramos srautų išskaidymą, ne vien Ukrainai.

Jeigu bijosime į kampą užspeistos žiurkės, nes ji yra neprognozuojama, ji ir draskysis. Reikia nebijoti sunaikinti V. Putino režimą.

 

„Dabar svarbiausia – nebijoti. Vakarai pripažino, kad buvome teisūs dėl V. Putino, dėl Rusijos. Žinodamas, kad jo bijo, V. Putinas ir daro tokius dalykus. Dėl ko Ukrainos nepakvietė kartu su Sakartvelu į NATO? Bijojo provokuoti V. Putiną“, – įsitikinusi R. Juknevičienė.

„Jeigu bijosime į kampą užspeistos žiurkės, nes ji yra neprognozuojama, ji ir draskysis. Reikia nebijoti sunaikinti V. Putino režimą. Rusai patys yra okupuoti šito beprotiško režimo ir savo baisios istorijos. Reikia ne tik visomis išgalėmis padėti Ukrainai atsikovoti savo teritoriją, bet ir veikti taip, kad subyrėtų V. Putino režimas“, – ragino politikė.

Pirma sąlyga – išvyti V. Putiną iš Ukrainos be jokių derybų. Antroji – siekti tarptautinio tribunolo V. Putinui ir jo aplinkai už jų nusikaltimus. Trečioji – jokiu būdu negrįžti prie ankstesnio švelnaus, atlaidaus, ekonomiškai naudingai apskaičiuoto pokalbio su Rusija tono, kol situacija Rusijoje nepasikeis.

R. Juknevičienė neabejoja, kad Ukraina pasieks pergalę. Mūsų pagalba šiai šaliai ir kitoms yra investicija į ateitį.

„Didžiuojuosi savo valstybe, kad priėmėme nuo diktatoriaus bėgančius baltarusius, kad priėmėme tiek ukrainiečių. Didžiuojuosi, kad priėmėme Aleksejaus Navalno komandos žmones, kurie iš Vilniaus transliuoja žinias į Rusiją. Priimdami juos, investuojame į kitokią kaimynystę. Baltarusija, Rusija kada nors bus kitokios. Išsiplėtusioje ES turėsime žymiai didesnę įtaką. Net armėnai, po šimtų metų santykių su Rusija, gręžiasi nuo jos“, – optimizmo nestokojo R. Juknevičienė.

 

GALERIJA

  • R. Juknevičienė: dabar svarbiausia – nebijoti
  • R. Juknevičienė: dabar svarbiausia – nebijoti
Partnerio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Lietuvis

Oi,kaip sujudo vyzuoti,prorusiski liumpenai...

nlk

Putlerio strateginės klaidos - prisiskaitė M.Jurjevo utopinio romano „Trečioji imperija: Rusija, kuri privalo būti“ pliurpalų, pseudo filosofo I.A.Iljino kliedesių, kuris tapo svarbiausiu putlerio filosofinių užuominų davėjas. To rezultate - putleris dabar svaigsta nuo svajonių apie naują išplėstą Rassijos deržavos imperiją…

ALGIRDAS.

Prieš kelias dienas , per radiją transliavo pokalbį su lietuviu , pavardė rusiška , kalbėjo lietuviškai , tai jis Ukrainos karo pradžioje buvo Ukrainos bataljono vado pavaduotoju , rengė karius mūšiams , APIE LIETUVOS KARIUOMENĖS PASIRUOŠIMĄ JIS PASAKĖ TAIP -- ''AŠ SU SAVO BATALJONU BŪČIAU LENGVAI PERĖJĘS PER VISĄ LIETUVĄ SKERSAI IR IŠILGAI ..'', taip , kad Juknevičienė lai prilaiko liežuvį už dantų .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS