Strategija – absurdo vaizdeliai | KaunoDiena.lt

STRATEGIJA – ABSURDO VAIZDELIAI

Palengva per laiko tvorą ropščiantis į Ožkos ganyklą, vis tiek tenka pasukti galvą atgal. Kokie šie metai buvo lietuviams? Na, be pompastiškų pasiekimų ar mėginimų mažinti biurokratinį veltėdžiavimą, būta ir absurdiškų dalykų: militaristinio turškimosi, biurokratinio algų didinimo, korupcijos mėšliuko, retorikos, įstrigusios tarp tiesos ir melo.

Bjauriausia, kad savo pačių gyvenimą vėl statėme ant klaidų, kurios dominavo ir kurios, kaip jau pas mus įprasta, nubraukia visa tai, kas padaryta gera.

Kokios čia, sakytumėte, klaidos prieš Naujuosius – išmaniąją visų laikų šventę? Čia tektų priminti seną apibrėžimą, kad tie, kurie klaidų nenori identifikuoti, netenka galimybės iš jų pasimokyti.

Va kad ir mūsų užsienio politika. Kas pasakys, kokia yra jos strategija? Kokia jos taktika, lyg ir aišku: naudojant diplomatiniu požiūriu chuliganišką naratyvą tarsi pagal kažkieno numestą grafiką siutinti krizėje atsidūrusį žvėrį – Rusiją. Tačiau koks viso to erzelio tikslas? Atkirsti ES nuo Rusijos ar paralyžiuoti Lietuvos ekonomiką?

Eurokomisaru atgimęs V.Andriukaitis pastebėjo, kad nėra ko džiaugtis, jei Rusijoje ir Europos Sąjungoje yra blogai. Išties. Juk ne tik kaimynų tvartas dega, bet ir mūsų pačių. Net ir kalėdine ramybe nuolat alsuojantis prezidentas V.Adamkus neiškentė pastebėjęs, kad tokia užsienio politika mūsų niekur neveda.

Rusija ir Ukraina šiemet pas mus buvo politinės savireklamos įrankiai. O kokie, paklauskite, Lietuvos santykiai su Lenkija? Atsakymas – tarsi "baltojo nieko dainelė". Gal tik Varšuva pagaliau praregėjo, kokiais koloradais žegnojasi W.Tomaszewskis. Bet ir tai yra ne mūsų politikų, bet Lenkijos spaudos laimėjimas.

Užuot konsolidavęsi toje lyg pagal grafiką trimituojamų grėsmių misterijoje, mes tik dar labiau siutiname Vakarų kaimynę savo poza, adresuota Rusijai. "Durnių laivelis" dreifuos ir kitąmet, nes iš klaidų mes nesimokome – esame per daug protingi. Tikri lietuviai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aišku

Labai aišku apie ką čia eina kalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS