Sugundyti protai | KaunoDiena.lt

SUGUNDYTI PROTAI

Šiomis dienomis Lietuvos sporto pasaulį sudrebino dar vienas skandalas – į dopingo kontrolierių akiratį pateko mūsų šalies atstovas, kaip įtariama, vartojęs uždraustus preparatus. Pirmiausia žinią atkasė Norvegijos žurnalistai, vėliau ją pasigavo Rusijos spauda, o galiausiai – ir mes.

Kad apie Rusijos, o drauge ir tuo pat metu įkliuvusio Lietuvos, biatlonininko nuodėmes pirmiausia prabilo norvegai – nieko nuostabaus. Biatlonas jų šalyje – kaip mūsuose krepšinis. Šventas reikalas. Populiariausia pramoga po žvejybos.

Rusai – vieni svarbiausių norvegų konkurentų Sočio olimpinėse žaidynėse, prasidėsiančiose jau už savaitės. Tad apie jų nuodėmes skandinavai puolė skalambyti visais varpais. Keista tai, kad  informacija apie Lietuvos sporto piktžaizdes, kaip jau tampa tradicija, visuomenę pasiekė ne iš mūsų sporto institucijų, o iš užsienio žiniasklaidos. Panašiai rutuliojosi ir maratonininkės Živilės Balčiūnaitės, sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio, dviratininkės Rasos Leleivytės ir kiti lietuviški dopingo skandalai. Mūsų sporto valdžia tylėjo ir prabildavo tik tada, kai ją prie sienos priremdavo užsienyje surinkti faktai bei įkyrių žurnalistų klausimai.

„Sugundyk mano protą ir gausi mano kūną“, - kažkada pasakė senovės išminčius Seneka.

Savo kūnus gundančioms idėjoms kasdien aukoja tūkstančiai sportininkų visame pasaulyje. Siekdami tobulo kūno ar maksimalaus rezultato, kurį reikia išspausti iš savo organizmo, jie aukoja daug: laisvalaikį, pramogas, studijas, ateities perspektyvas „civiliniame“ ir net - šeimyniniame gyvenime.

Ant vienos svarstyklių pusės dedamas sunkus darbas, prakaito upeliai ir visos minėtos aukos.

O kas ant kitos?

Ant kitos, žinoma, jei pasiseks - šlovė, tautos pripažinimas ir, svarbiausia, pinigai. Atlygiai, sunkiai suvokiami sveiku protu. Lietuvoje – dešimtys ar šimtai tūkstančių litų per mėnesį, pasaulyje – milijonai dolerių ar eurų.

Pagrindinė kovotoja su dopingu - Pasaulinė antidopingo agentūra valdo dešimtis laboratorijų ir šimtus specialistų visuose žemynuose. WADA trumpinys gąsdina daugelį mėginančių sukčiauti. Tačiau net tokios galingos organizacijos metų biudžetas – tik apie 30 milijonų JAV dolerių. Maždaug tiek pat, kiek per sezoną vienas uždirba Cristiano Ronaldo, Kobe Bryantas, Tigeris Woodsas ar dar būrys kitų žvaigždžių.

Kai pergalių kaina yra tokia aukšta, visada atsiras tų, kurie mėgins nukirsti kampą. Alinančias treniruotes mainys į anabolikų pakuotę. Žmogaus organizmas yra itin  sudėtingas mechanizmas, kurio ribas kur kas lengviau nei pratybos, išplečia cheminiai priedai.

Kasmet Lietuvoje dėl uždraustų preparatų vartojimo įkliūna vidutiniškai du sportininkai. Pusę metų normos jau įvykdėme. Kas mūsų laukia per likusius 2014-ųjų mėnesius?

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Danute.

na vadovai turbut alga nesiskundzia, tai kam tos algos sportininkams

dk

Dopingo skandalai - jau kasdienybe. Tik jei paliecia lietuvius - tada "sudrebina" Lietuva. Kitos salys del to "nesudreba" bet konstatuoja fakta.

Rimantas S.

Geras posakis apie prota ir kuna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS