2022-ieji buvo karščiausi metai Ispanijos istorijoje | KaunoDiena.lt

2022-IEJI BUVO KARŠČIAUSI METAI ISPANIJOS ISTORIJOJE

Ispanijos nacionalinė meteorologijos tarnyba pirmadienį pranešė, kad 2022-ieji buvo karščiausi metai šalyje nuo tada, kai pradėta fiksuoti temperatūrą.

Valstybės visame pasaulyje susidūrė su ekstremaliomis oro sąlygomis, įskaitant karščius ir sausrą Europoje, dėl kurių senajame žemyne kilo gaisrai, nukentėjo pasėliai ir buvo apribotas vandens naudojimas. 

Socialiniame tinkle „Twitter“ Ispanijos valstybinė meteorologijos agentūra AEMET paskelbė, kad vidutinė temperatūra šalyje buvo beveik 15,5 laipsnio Celsijaus – aukščiausia nuo 1916 metų, kai pradėta registruoti tokius duomenis. 

Tai yra pirmas kartas, kai vidutinė metinė temperatūra viršijo 15 laipsnių Celsijaus, pridūrė AEMET. 

Gegužės–spalio mėnesiais Ispaniją buvo užklupusi ne viena karščio banga, kai dienos temperatūra didelėje šalies dalyje viršijo 40 laipsnių Celsijaus. 

Preliminarioje AEMET praėjusio mėnesio ataskaitoje teigiama, kad, išskyrus kovą ir balandį, likę 2022-ųjų mėnesiai buvo „šiltesni nei įprastai, ypač gegužė, liepa ir spalis, kurie buvo itin šilti“.

Be to, 2022-ieji Ispanijoje užfiksuoti kaip vieni iš sausiausių metų – mažiau kritulių buvo iškritę tik 2005 ir 2017 metais. 

Aplinkos ministerijos duomenimis, gruodžio pabaigoje šalies rezervuarai buvo užpildyti 43 proc., o tai yra žemesnis nei 10 metų vidurkis – 53 procentai. 

Barselonoje ir didesnėje Ispanijos šiaurės rytų Katalonijos regiono dalyje dėl lietaus trūkumo buvo įvesti vandens naudojimo apribojimai. 

Šios priemonės numatė draudimą naudoti geriamąjį vandenį namų ar automobilių išorės plovimui arba baseinams pripildyti, taip pat drėkinimui naudojamo vandens kiekio sumažinimą.

Remiantis visuomenės sveikatos instituto skaičiavimais, pagrįstais šio laikotarpio perteklinio mirtingumo rodikliu, šią vasarą dėl karščio Ispanijoje mirė 4 744 asmenys.

Karštis gali pražudyti sukeldamas šilumos smūgį, kuris pažeidžia smegenis, inkstus ir kitus organus, bet taip pat gali sukelti ir kitų sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies smūgį ar kvėpavimo sutrikimus. 

Europos miškų gaisrų informacijos sistemos (EFFIS) duomenimis, šie itin sausi ir karšti metai buvo palankūs sparčiai plintantiems miškų gaisrams, kurie Ispanijoje nusiaubė daugiau kaip 300 000 hektarų žemės, o tai yra daugiausiai per pastaruosius du dešimtmečius. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kad visur panasiai su n nukripimais bei chimtreilais ir ateiviais is pragaro /===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS