A. Albanese’is prisaikdintas naujuoju Australijos premjeru | KaunoDiena.lt

A. ALBANESE’IS PRISAIKDINTAS NAUJUOJU AUSTRALIJOS PREMJERU

Centro kairiųjų pažiūrų Anthony Albanese’is (Entonis Albanizis) pirmadienį pradėjo eiti Australijos ministro pirmininko pareigas, ir jau po kelių valandų jis ruošiasi išvykti į tarptautinį viršūnių susitikimą Tokijuje.

A. Albanese’is, kuris teigia, kad Australija nori bendradarbiauti su pasauliu klimato kaitos klausimais, antradienį dalyvaus Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime.

59 metų A. Albanese’is buvo prisaikdintas naujuoju ministru pirmininku per trumpą ceremoniją Vyriausybės rūmuose Kanberoje.

Prieš duodamas priesaiką Leiboristų partijos lyderis žurnalistams sakė, kad nori „įtraukti žmones į permainų kelionę“.

Jis taip pat sakė, kad nori vadovauti „optimizmo ir vilties vyriausybei, kuri, manau, apibūdina Australijos žmones“.

Naująja užsienio reikalų ministre tapo Penny Wong (Peni Vong), kuri kartu su A. Albanese'iu dalyvaus keturšaliame aukščiausiojo lygio susitikime.

Bus tam tikrų politikos pasikeitimų, ypač dėl klimato kaitos ir mūsų įsipareigojimų pasauliui šiais klausimais.

Iždininku paskirtas Jimas Chalmersas (Džimas Čalmersas), o Finansų ministerijai vadovaus Katy Gallagher (Keiti Galager).

Savaitgalį A. Albanese’is sakė, kad viršūnių susitikimas Tokijuje Australijai yra „absoliutus prioritetas“ ir galimybė „pasiųsti žinią pasauliui“.

Jis sakė, kad Kanberos partneriai užsienyje gali tikėtis esminių pokyčių, „ypač susijusių su klimato kaita ir mūsų bendradarbiavimu su pasauliu šiais klausimais“.

„Bus tam tikrų politikos pasikeitimų, ypač dėl klimato kaitos ir mūsų įsipareigojimų pasauliui šiais klausimais“, – sakė jis.

Pasak A. Albanese’io, jis pasinaudodamas vizitu Tokijuje taip pat surengs individualius susitikimus su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), Japonijos premjeru Fumio Kishida (Fumiju Kišida) ir Indijos ministru pirmininku Narendra Modi (Narendra Modžiu).

„Į Australiją sugrįšiu trečiadienį, o tada imsimės darbo“, – pridūrė jis.

Vis dar neaišku, ar Leiboristų partija galės užsitikrinti daugumą parlamente ir ar jai reikės nepriklausomų deputatų ar mažesnių partijų paramos.

Oficialūs šeštadienio rinkimų rezultatai rodo, kad leiboristai gali tikėtis 75 iš 151 vietos žemuosiuose parlamento rūmuose, kur daugumai reikia bent 76 vietų. Dar neaiškūs kelių vietų laimėtojai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS