Armėnija baiminasi genocido Kalnų Karabache ir prašo JT pagalbos | KaunoDiena.lt

ARMĖNIJA BAIMINASI GENOCIDO KALNŲ KARABACHE IR PRAŠO JT PAGALBOS

Armėnija ketvirtadienį pareiškė, kad kreipsis į tarptautinę bendruomenę, prašydama padėti užkirsti kelią genocidui Kalnų Karabache, po to, kai sukritikavo Rusijos taikdarių vaidmenį šiame separatistiniame Azerbaidžano regione.

Nuo XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio Kaukazo priešininkės kariavo du karus dėl Kalnų Karabacho regiono kontrolės, o Maskva ir Vakarai atliko tarpininkų vaidmenį.

Jerevanas teigė, kad Azerbaidžanas blokuoja vienintelį sausumos kelią tarp separatistų tvirtovės ir Armėnijos, o tai sukėlė humanitarinę krizę.

Baku kaltinimus atmetė.

„Azerbaidžano politinė ir karinė vadovybė rengia etninį valymą, genocidą Kalnų Karabache“, – sakė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas savo vyriausybės posėdyje.

„Rusijos taikdariai yra Kalnų Karabacho gyventojų saugumo garantai, ir jei jie negali to užtikrinti, jie turi kreiptis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, kad užkirstų kelią genocidui“, – sakė jis, turėdamas omenyje Maskvos karius.

N. Pašinianas pridūrė, kad jis nurodė savo Užsienio reikalų ministerijai „pradėti taikyti tarptautinius genocido prevencijos mechanizmus... pagal Jungtinių Tautų programą“.

Vėliausias Baku ir Jerevano karas baigėsi 2020 metais. Šešias savaites trukęs konfliktas rudenį baigėsi tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis ir dislokavus Maskvos pajėgas.

Pagal šį susitarimą Jerevanas perleido Baku daug dešimtmečių kontroliuotų teritorijų.

N. Pašinianas sakė, kad Jerevanas taip pat inicijuos derybas su JT vyriausiuoju pabėgėlių reikalų komisaru dėl armėnų grįžimo į Azerbaidžano kontroliuojamas Kalnų Karabacho ir aplinkines teritorijas.

1991-aisiais subyrėjus Sovietų Sąjungai, etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

sai baba Pasinianai paprasyk jankiu

kad apgintu nuo azeru ,....jankiai kaip mat ,isdulkys armenus visus ir karabacha atims amziams --nereikejo spjaudyt rusams y barzda siandien sedetumet namuose dziaugtumetes laisve ir niekas net nebandytu to karabacho pajudint

Nieko sau

Rusai eis galvas guldys dėl armėnų jie patys lai eina gina ta karabacha

Gudri tauta

Tinginiai ir melagiai jie nori kad rusai kovotų su azerais o jie sėdėtų ir stebėtų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS