Azijoje Tarptautinė moters diena paminėta mitingais | KaunoDiena.lt

AZIJOJE TARPTAUTINĖ MOTERS DIENA PAMINĖTA MITINGAIS

Tūkstančiai moterų nuo Jangono iki Naujojo Delio pirmadienį nepaisydamos valdžios užgrobusių generolų ir patriarchalinių vyriausybių dalyvavo demonstracijose, pradėjusiose pasaulinį Tarptautinės moters dienos minėjimą.

Moterų ryškiaspalviais sariais minios rinkosi Indijos sostinės pakraščiuose, kur prisidėjo prie mėnesius trunkančių ir šalį supurčiusių protestų prieš žemės ūkio reformas.

Daugelis buvo be kaukių ir nesilaikė socialinio atstumo, nors Indijos užsikrėtimo koronavirusu ir mirties nuo COVID-19 atvejų skaičiai yra tarp didžiausių Azijoje.

„Mūsų moterys, seserys... labiausiai prisidės prie šio protesto“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kulwinder Kaur (Kulvinder Kaur) iš šiaurinės Pandžabo valstijos, ūkininkėms kalbant mitinge nuo savadarbių pakylų.

Moterys vaidina svarbų vaidmenį lapkričio pabaigoje prasidėjusiuose protestuose, tapusiuose vienu didžiausių iššūkių premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) vyriausybei.

Kaimyniniame Mianmare, kur kilo pasipiktinimas kariškių praėjusį mėnesį įvykdytu perversmu, moterys išdidžiai stovėjo priešakinėse protestų prieš perversmą eilėse, tačiau skundėsi jaučiančios diskriminaciją.

Komerciniame šalies centre Jangone, rajone, kur nuolat kyla demonstrantų ir teisėsaugininkų susirėmimų, kai kurios moterys per protestą mojavo tradiciniais sijonais.

Visoje šalyje policija ir kariškiai pasipriešinimą slopina vis didesne jėga. Jau žuvo per 50 žmonių, kone 1,8 tūkst. buvo areštuoti.

„Šis politinis reikalas visų – vyrų ir moterų, – sakė 33 metų protestuotoja Cora (Kora). – Bendrai vadovavimas atrodo skirtas tik vyrams. Per šį sukilimą moterys išėjo į gatves ir vadovavo protestams.“

„Padidino nelygybę“

Demonstracijos vyko ir itin konservatyviame Pakistane, nuo Lahoro miesto iki Beludžistano prie Afganistano sienos.

Šimtai moterų Filipinų sostinėje Maniloje protestavo prieš kelių aktyvistų nužudymą sekmadienį.

Protestuotojos, daugiausia moterų organizacijos „Gabriela“ narės, žygiavo sostinės gatvėmis netoli prezidentūros, o per mitingą kritikavo vyriausybės darbą pandemijos metu bei taikomas kruvinas priemones.

Sekmadienį devyni žmonės žuvo per virtinę saugumo pajėgų reidų prieš įtariamus komunistų sukilėlius. Kairiųjų grupės teigia, kad žuvusieji buvo neginkluoti aktyvistai.

Įstatymų leidėja Sarah Elago (Sara Elago) AFP per protestą sakė, kad moterims nėra lengva reikštis politikoje.

„COVID-19 padidino nelygybę ir paveikė tai, kaip moterys organizuojasi, – sakė ji. – Dabar tai daryti sunkiau, nes jos pačios puolamos už tai, kad kalba.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ne arabas

klaros ir rozos sukurta sabaso diena. Fui.

purimo diena

ne jokia ne moters diena.visas pasaulis švenčia motinos dieną gegužės mėnesį.tik iškrypėliai,kurie negali turėti vaikų švenčia purimą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS