B. Obama Europoje ramina sąjungininkus: D. Trumpas valdys pragmatiškai | KaunoDiena.lt

B. OBAMA EUROPOJE RAMINA SĄJUNGININKUS: D. TRUMPAS VALDYS PRAGMATIŠKAI

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama Graikijoje antradienio rytą pradėjo paskutinį vizitą Europoje, per kurį turės užtikrinti sąjungininkus dėl transatlantinių ryšių tęstinumo. Išvakarėse Vašingtone jis stojo ginti išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo – pareiškė, kad jis supranta NATO ir kitų sąjungininkų svarbą, kad valdys pragmatiškai, o ne ideologiškai. D. Trumpas dėmesio sulaukė ir iš Rusijos – jam paskambino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir nurodė, kad dvišalius santykius pagerinti galima tik jei Amerika nesikiš į Rusijos reikalus.

Vargu, ar Barackas Obama galėjo tikėtis, kad paskutinis, tik neseniai suplanuotas jo vizitas Europoje bus toks liūdnai ironiškas, kai jis turės išsigandusius europiečius raminti, jog Donaldo Trumpo išrinkimas nepakeis ilgalaikių Jungtinių Valstijų įsipareigojimų Europai. Prieš išskrisdamas, jis sakė, kad užsienio politika ne greitaeigis kateris, bet kruizinis laivas, kurį pasukti ne taip lengva.

B. Obama kartais, atrodė, net gina D. Trumpą – neliko kampanijos perspėjimų, kad jis siaubingai netinkamas postui ir branduolinio ginklo paleidimo kodams valdymui.

„Per mano pokalbį su išrinktuoju prezidentu jis pareiškė rimtą interesą išlaikyti mūsų kertinius strateginius santykius. Todėl viena iš žinių, kurias perduosiu, yra jo pasišventimas NATO. Manau, viena iš svarbiausių šios kelionės užduočių yra perduoti, kad niekaip nesilpnės ryžtas ir Amerika išlaikys pasišventimą stipriems ir tvirtiems NATO santykiams. Taip pat perduodu pripažinimą, kad šie aljansai ne tik naudingi Europai – jie naudingi Jungtinėms Valstijoms ir gyvybiškai svarbūs pasauliui“, – teigė JAV prezidentas Barackas Obama.

Dar savaitgalį per spaudą mėginęs prisišaukti D. Trumpą ir jam priminti, koks svarbus NATO, šiandien Aljanso vadovas irgi jau tikras dėl D. Trumpo.

„Esu tikras, kad jis bus tas Jungtinių Valstijų prezidentas, kuris laikysis visų įsipareigojimų Aljansui. Nes stiprus NATO svarbus ne tik Europai, bet ir Jungtinėms Valstijoms. Jis taip pat pabrėžia, kaip svarbu didinti išlaidas gynybai, kad europiečiai stiprina pastangas daugiau investuoti į gynybą. Visiškai su juo sutinku“, – mano NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

NATO puoselėja ir respublikonų, ir demokratų administracijos, priminė B. Obama, ir patikino, kad bus tęsiami ir kariniai, ir diplomatiniai, ir kiti kontaktai.

„Už kasdieninių naujienų srauto esama neapsakomo tęstinumo. Jis mus verčia nepakeičiama šalimi, kalbant apie pasaulio tvarkos ir klestėjimo palaikymą. Tai tęsis“, – žadėjo JAV prezidentas.

Jis priekaištavo demokratų kandidatei Hillary Clinton už vangumą per kampaniją ir sakė, kad tas dovanas, kurios padėjo laimėti rinkimus, D. Trumpas panaudos Amerikos labui, o tos būdo ir temperamento savybės, kurios kenks, turės būti ištaisytos. Kaip tikino B. Obama, D. Trumpas valdys ne ideologiškai, o pragmatiškai.

Rusijos vadovas V. Putinas palaukė, kol D. Trumpas pasikalbės su Kinijos lyderiu, ir tik tada paskambino su sveikinimais. D. Trumpo komanda tik paminėjo, kad aptartas noras užtikrinti tvirtus santykius, tuo tarpu Kremlius puolė aiškinti, kad yra pasirengęs gerinti bendradarbiavimą, ypač ekonominį. Taip pat buvo įvardintas ir bendras pagrindinis priešas – tarptautinis terorizmas. Taip pat Maskva pareiškė esanti pasirengusi dialogui, jei tik jis bus lygus, pagarba – abipusė, o į vidaus reikalus niekas nesikiš.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS